Sizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarMüzeler genel yakılışıma göre tarihsel süreçte ortaya çıkan kültürel mirasın korunduğu ve sergilendiği mekânlar olarak tanımlanır. Bu nedenle bu mekânlar insanlığın kazanımlarını temsil ederek ortak toplumsal hafızanın şekillenmesinde önemli bir işleve sahip. Özeldeyse öğrenmenin evrensel kültür ve evrensel değerler içindeki yerinin belirlenmesine katkı sağlar. Dolayısıyla müzeler toplumsal ve bireysel kimliğin oluşturulmasında vazgeçilmez kurumlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Bu bağlamda müzelerin eğitsel işlevi uzun bir süredir fark edilen bir olgu. Bu yaklaşımın Türk eğitim tarihindeki gelişim süreci şu şekilde özetlenebilir:
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenler için hazırlanan Mesleki Çalışma Programı (MÇP), online olarak ekranlara gelecek. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Prof. Dr. Adnan BOYACI'nın konuşması ile başlayacak olan seminer programı, EBA üzerinden 12 Şubat Cuma gününe kadar devam edecek. İşte, MEB tarafından yayımlanan Mesleki Çalışma Programı (MÇP) giriş ve program detayları
#MebMEB tarafından, 1 milyona yakın öğretmenin kasım ara tatil dönemine yönelik çevrimiçi düzenlenecek mesleki çalışmaları, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Haftası kutlama etkinliklerini içerecek şekilde hazırlandı. Okullarda 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı aşamalı ve seyreltilmiş eğitim ile hibrit eğitim süreçleri ile uzaktan eğitim çalışmaları değerlendirilecek. Öğretmenlere yönelik çevrimiçi ortamda müzik dinletileri, konserler, kısa film, anı, resim, şiir, deneme hikaye, akıl ve zeka oyunları yarışmaları düzenlenecek, ayrıca eğitimde fark yaratan öğretmenlerin başarı öyküleri, emekli öğretmenlerle söyleşi, öğretmenlerin öğrenim hikayelerini içeren sunular planlanacak.
#ÖğretmenCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından ‘Eğitim Her Yerde’ sloganıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetine sunulan Uzaktan Eğitim Kapısı'nın ilk eğitim içeriği paylaşımı, MEB tarafından yapıldı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Okul Tabanlı Afet Yönetimi’ ve ‘Müze Eğitimi’ başlıklı eğitimler, Uzaktan Eğitim Kapısı'nda tanımlı 129 kamu kurum ve kuruluşunun kullanımına açıldı.
#Uzaktan Eğitim KapısıErimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, iş insanı Yüksel Erimtan’ın 60 yıl boyunca biriktirdiği eserleri ziyaretçilerle buluşturuyor. Eserler arasında dünyada sadece iki tane olduğu söylenen altın bir sikke de bulunuyor. ‘Askıda müze’ uygulamasıyla imkanı olmayan çocuklar da müzeyi gezme fırsatı buluyor.
#Haşim KILIÇÖğretmenlerin meslek içi eğitimi olarak adlandırılan seminer dönemleri ile ilgili son gelişme, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlandı. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre öğretmenler, 22-30 Haziran tarihleri arasında seminerlere çevrimiçi veya yüz yüze yöntemi katılabilecek. Seminerler, öğretmenlerin kendi okullarında ya da bulundukları illerdeki okullarda yapılacak. İşte, MEB'in açıkladığı Haziran 2020 öğretmen seminerleri hakkında detaylı bilgiler
#SeminelerNormalleşme süreci kapsamında 1 milyona yakın öğretmenin yaz dönemi mesleki çalışmaları, 22-30 Haziran'da yüz yüze ve çevrim içi düzenlenecek. Öğretmenler, kendi okullarında ya da bulundukları illerdeki okullarda mesleki çalışmalarını yapabilecek.
#ÖğretmenMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), dijital girişimcilik, bilgi işlemsel düşünme becerileri, proje danışmanlığı, İngilizce öğretimi, müze ve afet eğitimleri ile yapay zekadan dijital güvenliğe bilişim alanında hazırlanan ulusal ve uluslararası akredite sertifikalı uzaktan eğitim programları, yaklaşık 500 bin öğretmenin başvurusuna açıldı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, "18Mayıs-1 Eylül tarihleri arasında 500 bin öğretmen ve okul yöneticimiz için Türk eğitim tarihinin en büyük uzaktan eğitim mesleki gelişim programını başlatıyoruz" dedi.
#Adnan BoyacıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında okullardaki eğitime ara verildiği süreçte uzaktan eğitim programlarıyla öğretmenlerin mesleki ve bireysel gelişimlerinin desteklenmesi için çalışma yürüttüklerini bildirdi.
#MEB90 yıllık sıralar, asırlık karatahta... Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının işbirliğiyle müzeler, sınıf oluyor. Bazı derslerin kazanımları müzelerde öğrencilere aktarılıyor. Temizlik konusu hamam, çevre bilinci doğal tarih müzesinde işleniyor.
#GazetehaberleriMEB, yaklaşık 1 milyon öğretmen için 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla hazırlanan mesleki gelişim programı, eğitim, sanat ve spor başlıklarından belirledi. Buna göre, öğretmenler sadece okullarda değil okul dışında da öğrenme fırsatlarını geliştirecek sosyal, sportif ve kültürel etkinliklere katılacak.
#ÖğretmenYıl Sonu Mesleki Çalışma Programı kapsamında EBA’ya konuk olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlere seslendi: “Eğitim bir ekip işidir ve bu ekibin en büyük halkası sizlersiniz.” Ders saatleri azaltıldığında norm kadro veya ders ücretleriyle ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını söyleyen Bakan Selçuk, “Tüm çalışmalarımızı şeffaf olarak sizlerle paylaşarak yürütüyoruz. Geri bildirimlere göre değişiklikler yapıyoruz. Ortaöğretim tasarımıyla ilgili görüşlerimizi açıkladık. Temmuz sonuna kadar gereken değişiklikleri yapacağız” dedi.
#Milli Eğitim BakanıMüze Eğitimi Sertifika Programı kapsamında müzeler de artık bir eğitim mekanı haline gelecek. Tarih ve coğrafya dersleri müzede işlenecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Tarih, coğrafya derslerinin müze gibi ortamlarda yaşayarak, yaparak değerlendirilmesinin önemini ortaya koymak istiyoruz. Ben eminim birkaç sene içerisinde 100 binlerce öğretmen müze eğitimi alma çabasında olacak” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye dahil Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs arası, Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizin karnesi hâlâ zayıf olsa da gelişmiş ülkeler şehirlerini, kamu yapılarını, hayatın akışını engelsiz hale getirmek üzere tasarlıyor. Bizde de başta müzeler; birçok kurum bu yönde bir değişim içinde. Alanında uzman jürimize engelli dostu müzeleri sorduk.
#Engelli HaftasıTürkiye, zengin tarihi geçmişi ve bugüne taşıdığı varlıklarla farklı temaları içeren birçok müzeye ev sahipliği yapıyor. Bu müzeler yetişkinler kadar öğrenciler için de gezilip görülecek ve eğitimin birer parçası olabilecek yerler. Sizler için derlediğimiz bu müzeleri, yarıyıl ve yaz tatillerinin yanı sıra hafta sonları da gezebilirsiniz.
#GazetehaberleriMilli Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıkları arasında gerçekleştirilecek işbirliği protokolüyle meslek liselerinin turizm programları yeniden yapılandırılacak, geleneksel Türk sanatları meslek lisesi kurulacak. Ayrıca tüm ortaöğretim kurumlarında 'müze eğitimi' seçmeli ders olarak okutulacak.
#MEB