Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde hazırlıkların sona yaklaştığını belirterek, "12 bin metrekare alana kurulan kampüsün Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurul Başkanlığı'nın katkılarıyla MEB müfredatına uygun içeriklerle hazırlanıyor. Kampüsümüzü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açmayı planlıyoruz. Çocuklarımız en değerli varlığımız. Eğitime yapılan, insana yapılan yatırım en değerli yatırımdır" dedi.
Türkiye'nin ve Balkanların en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nü Edirne'ye kazandırmak için çalışmaları başlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Şükrüpaşa Mahallesi'nde kurulacak olan İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ve Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü- Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar'ın da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
Gürkan, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Bıkmaz'ın da 2 gündür Edirne'de bulunduğunu ancak farklı bir görevden dolayı kentten ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Edirne Belediyesi'nin vizyon projelerinden biri olan ve iki temel üniteden oluşacak İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü hakkında bilgiler veren Gürkan, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diledi. Gürkan, "Öğretmenlerin bir toplum için ne kadar önemli olduğu, dünyadaki gelişmelere de baktığımızda her geçen gün ortaya çıkıyor. O yüzden eğitim ne kadar teknolojiyle uyumlu olursa olsun; eğitimin olmazsa olmazı ana direği öğretmendir. Bu yüzden bütün öğretmen arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. 18 milyon öğrencimiz var. Dünyadaki bütün ülkelerle kıyasladığımızda çok genç ve değerli bir nüfus, çünkü bütün ülkelerin en büyük zenginliği, en büyük güvencesi genç nüfustur, eğitimli nüfustur, kaliteli eğitimli nüfustur. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında bütün öğrencilerimize; 'Atatürk'ün ilkeleri ve devrimleri ışığınız olsun, yoldaşınız olsun' diyoruz. Akıl ve bilimden ayrılmayın. Çünkü akıl ve bilimi kendine rehber edinen ülkeler, her zaman dünyanın en gelişmiş ülkeleri olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir" diye konuştu.
'FİNLANDİYA MODELİ VE STEAM MODELİNDEN YOLA ÇIKILACAK'
Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nü Edirne'ye kazandıracaklarını belirten Gürkan, şunları söyledi:
"Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ile Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü- Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar aramızda. Hocalarımızın rehberliğinde, uzmanlığında ve denetiminde Türkiye'de benim bildiğim iki yerde var; İnteraktif Çocuk Müzesi. Bu üçüncüsü ama en büyüğü. Doğa ile teknolojinin uyumu; teknolojinin doğadan nasıl esinlendiği bugün dünya da en başarılı eğitim modeli olarak gösterilen Finlandiya Eğitim Modeli; asılında bu eğitim modelinin ilk kuruluşu Türkiye'de Köy Enstitüleri'dir. Biz maalesef sürdüremediğimiz için başka ülkeler bizden alarak zaman içerisinde bu modeli teknoloji ile zamanın şartları ile uyumlu hale getirerek bugün dünyanın en başarılı modelini üretmişlerdir. Ve STEAM modeliyle sadece Edirne'nin değil bölgenin bütün çocuklarına açık bir eğitim kampüsü inşa ediyoruz. Çocuklarımız buradan yaparak ve yaşayarak öğrenme tadına, hazzına, keyfine ve başarısına ulaşacaklar. Bir eğitimci olarak böyle bir tesisi Edirne'ye kazandıracak olmanın mutluluğunu ve kıvancını yaşıyorum. Diğer taraftan da burada belediyemizde atamadıkları için mecburen başka görevlerde çalışan öğretmen kökenli arkadaşlarımız burada görev alacaklar. Hocalarımız onları bir eğitim programına tabi tutacak. Hafta içi Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına uygun MEB tarafından da onaylanmış bir program dahilinde öğretmen arkadaşlarım, öğrencileri eğitecekler. Tesisimiz hafta sonları da hem ailelerine hem de çocuklara açık olacak. Edirne'de müzecilik günden güne gelişerek, yaygınlaşıyor. Şuanda 10 müzemiz var Edirne'de. 2016 yılında 10 müzede 580 bin ziyaretçimiz olmuş. 2017 yılında bu sayı 800 bine ulaştı. Bu ülkede nüfusa orantıladığımızda en büyük rakamlardan birisidir. Birçok konuda örnek gösterilen; örnek aldığımız Eskişehir'de ziyaretçi sayısı 300 bin civarındadır. Buna hepinizin dikkatini çekmek isterim. Açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gerçekleştireceğiz."
'İTİCİ GÜÇ OLACAK'
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan da, "Yeni yetişen neslin okulun dışında nasıl eğitim ortamlarına ihtiyaçları var? Okul eğitimini destekleyen ve onların yaşamında 21 YY. becerilerini destekleyen ne tür yaklaşımlar ve eğitimler alması gerekir? Bunla ilgili kafa yoruyoruz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Buradaki çalışmalara başta üniversitenin, halkın sahip çıkmasıyla belki de Avrupa'nın örnek gösterilen eğitim kampüsü, çocuk müzesi haline gelebilir burası. Edirne'nin, halkın, belediyenin, üniversitenin sahip çıkacağını düşünüyorum. Çok iyi bir yer seçilmiş. Burada çocuk gökyüzüne, çevreye baktığında akıllarına çok daha iyi fikirler geleceğini ve bu konuda da başkanı zorlayacaklarını düşünüyorum, 'Şunu da yapalım' diye. Halkın sahip çıkmadığı hiçbir kurum istediği başarıyı elde edemiyor. Hep beraber çalışarak; çocuklara daha da beceri kazandırabiliriz diye buranın itici bir güç olacağını düşünüyorum. Böyle bir projeyi başlattığı için Başkan Recep Gürkan'a teşekkür ediyorum" dedi.
'HEYECAN VERİCİ BİR PROJE'
Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü- Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar, "Yeni nesil farklı ihtiyaçlar barındırıyorlar. Teknolojiye de çok ihtiyaçları var ama gerçek dünyaya da ilgilerini çekmemiz gerekiyor. Artık okul yetmiyor, tek bir öğretmen asla yetmiyor. O yüzden okul dışı öğrenme ortamlarının eğitimi desteklemesi çok önemli. Bu tür eğitim müzeleri, çocukların bilgiyi arayışlarında da meraklarını tetiklemeleri için çok önemli. Bu proje gerçekten çocukların sahiplenmesinin çok kolay olacağı heyecan verici bir proje. Çok detaylı bir planlama yapıldı. Bizlerin desteği burada çalışacak olan personelin nasıl eğitildiği ve burada yapılacak olan eğitimlerin yeni tasarımlara yol açması. Çocuklar kendi yaşadıkları ortamları dönüştürüyorlar. Okulda bir sınıf düzenliyorsunuz iki gün sonra bir bakıyorsunuz ki ortam değişmiş. Öğrenme becerilerini pekiştirmeyi planlıyoruz. Umarım burası çocukların yaşayarak öğrendikleri bir alan olur" diye konuştu.
DÖRT EVRENSEL DEĞER ANLATILACAK
Türkiye'nin ve Balkanların en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü 12 bin metrekarelik bir alana kurulacak. Müze kısmında 4 kalıcı sergi alanı bulunacak. Temalar üzerinden çocuklara 4 evrensel değer anlatılacak. Bu alanlar ve değerler;Vahşi Yaşam ve Yardımseverlik Sergisi, Saygı ve Çevre Sergisi, Trafik ve Hoşgörü Sergisi, Sevgi ve Veteriner Kliniği Sergisi olacak. Kampüs içerisinde ise; Dış Mekan Palentoloji Sergisi, Dış Mekan Entomoloji Sergisi, Dış Mekan Bilim Sergisi, Dış Mekan İnşaat Sergisi yer alacak. Burada yer alan bilgiler uzman kadrolarla ziyaretçilere deneyim ettirerek aktarılacak. Proje de yer alacak tüm butaforlar yurtdışında butafor sanatçıları tarafından dünya standartlarına uygun olarak elde imal ediliyor. Ayrıca, Üniversite Bilim Kurulu tarafından çocuklara ve öğretmenlere dağıtılmak üzere akademik yayınlar hazırlanıyor. Bunlarla birlikte; tesis içinde kafe, hediyelik eşya dükkanı, fotoğrafçı, fosil kazı havuzu ve biyolojik gölet de yer alacak. Tesis hafta içi okullara, hafta sonu da ailelere hizmet verecek.