mutant haberleri sayfasında mutant hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 593 mutant haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son dakika haberi... Dünya corona virüsüyle mücadelede aşı sayesinde önemli bir eşiği atlasa da küresel ölçekte pandeminin etkisi maalesef şiddetini sürdürüyor. İngiliz bilim insanları şimdiye kadar en fazla mutasyona uğrayan yeni bir varyantın ortaya çıktığını açıkladı. 'Nu' adı verilen varyantın dünyadaki en yaygın varyant olan 'Delta' dahil tüm varyantlardan daha tehlikeli olabileceği düşünülüyor.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “Mu varyantlı” sadece iki kişinin tespit edildiğini açıkladı. Peki bu varyantın etkileri nelerdir? Prof. Dr. İsmail Balık, 'Mu varyantı' ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#GazetehaberleriDelta varyantı tüm dünyada yayılmaya devam ettikçe koronavirüsle olan savaşımızda mevzi kaybetmeye devam ediyoruz. Hükümetler tarafından bir yandan aşılama kampanyalarına hız verilmeye çalışılırken bir yandan da yetkili kurumlardan peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'nin en yetkin sağlık kurumu CDC'nin açıklaması gündeme bomba gibi düşerken Beyaz Saray basın kurumlarına tepki gösterdi.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanmadan sonra nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusuna yanıt verdi. Ceyhan, 'Önümüzdeki haftadan itibaren kısıtlamanın getirdiği etkiyi görmeye başlayacağız. Yalnız yeni bir artışın önüne geçmek önemli. Azalmada hızlanma bekliyoruz. 5 binin altına da inilebilir' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanKoronavirüs dehşeti Hindistan’da hız kesmiyor. Ülkede her gün yeni vaka ve ölüm rekorları kırılıyor. Hastanelerde yatak, oksijen ve ilaç kıtlığı had safhada. Hindistan’daki kriz, küresel aşı tedariği ve salgının yayılması anlamında dünyayı olumsuz etkileyebilir. Dünyanın gözü Hindistan’da.
#Gazetehaberleriİngiltere'de, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, daha sonra ABD’nin California eyaletinde görülen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) iki kez mutasyona uğramış (çift mutant) varyantının 104 kişide görüldüğü ve bu kişilerin çoğunun uluslararası seyahatle ilişkisi olduğu bildirildi.
#İngiltereSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, mutant virüsün belirtilerinin baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, "Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor" dedi.
#SamsunTürkiye'de mutasyona uğramış koronavirüs vakalarının sıkı takip ile yakalandığını vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutantı, Güney Afrika mutantı, California-NewYork mutantı ve bir adet de Brezilya mutantı tespit edildiğini ifade etmişti. Prof. Dr. Alper Şener, 'İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi tanımlanmış mutantlar var. Türkiye'de de henüz adı konmamış bir Türkiye mutantı olabilir; Karadeniz mutantı, İstanbul mutantı olabilir.' açıklamasında bulundu.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, normalleşme sürecinin etkilerinin bu hafta görülmeye başlanacağını kaydederek Güney Afrika mutantı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Akın, ''Bu arada sinsi sinsi araya girmek isteyen Güney Afrika mutantı var. O biraz daha sıkıntılı. Şu anda Türkiye'de çok yaygın değil ama o da bir süre sonra yaygınlaşabilir" dedi.
#AkınSAĞLIK Bakanlığı'nın paylaştığı güncel verilere göre nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü "Çok yüksek riskli" kategorisindeki illerin yer aldığı Karadeniz'de önlemler, üst düzeye çıkarıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, normalleşme adımlarının zora girdiği bölgedeki vaka artışında, mutant virüsün etkisi olduğuna dikkat çekerek, insan davranışlarındaki ihmallerin değişmemesi nedeniyle yayılımın durdurulamadığını söyledi.
#KaradenizEdirne'nin Keşan ilçesine bağlı Beyendik beldesi, mutant virüs vakası görülmesi üzerine karantinaya alındı. Belediye Başkanı Muhammet Örnek, "Bölgeye giriş çıkışlar kontrollü sağlanıyor. Vatandaşlar tedbirlere uygun davranıyor” dedi.
#EdirneSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsün İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, yeni mutasyonlu virüse karşı Haziran ayında aşıların devreye girebileceğini belirterek "Tedbirlerimize daha çok dikkat edelim. Bir maske yetmiyorsa iki maske takalım. Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmak zorundaysak, maskeyi çift olarak takalım. Aramızdaki mesafeyi 1,5 değil 2 metreye çıkaralım. Bunun gibi tedbirlere daha sıkı riayet etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz" dedi.
#Serhat ÜnalDÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Avrupa Bağışıklama Teknik Uzman Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, koronavirüs aşı üreticileri tarafından 12-17 yaş grubu için başlatılan faz 3 çalışmalarına ilişkin verilerin şubat sonunda açıklanacağını söyledi. Aksakal, "O zaman biz 12-17 yaş grubuna da uygulamaya başlayacağız. Öncelikle kronik hastalığı olanlara uygulama yoluna gideceğiz" dedi.
#MutantSon bir haftadır koronavirüs vakalarında artış yaşanması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastanelere ‘mutasyon tespit kiti’ yollayan bakanlık, testi pozitif çıkan herkese mutasyonu tespit eden ikinci test yapılması talimatını verdi. Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vatandaşlara kendilerini ve karşılarındakileri korumaları için çift maske takmalarını önerdi.
#GazetehaberleriHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik Erimesi'Deadpool&Wolverine’, Marvel Sinematik Evreni’nin iki üyesini bir araya getirerek seriye olan ilgiyi yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Paralel evrenler meselesinde gezinen bir öyküye sahip film, göndermeler bombardımanı adeta. Ama bütün bu çabalar pek karşılığını bulmuyor. Ryan Reynolds’la Hugh Jackman’ın başrollerini paylaştığı yapım vasatı aşamıyor.
#Uğur VardanHebei Tıp Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bulaşıcı bir çiftlik hayvanı hastalığını kullanarak Ebola'da bulunan ve virüsün hücreleri enfekte ederek insan vücuduna yayılmasını sağlayan bir protein eklediler.
#EbolaDünya tarihinin bilinen en kötü nükleer felaketi Çernobil'in üzerinden neredeyse 38 yıl geçti. Santralin çevresindeki bölgede insandan arındırılan bölge, vahşi hayvanların yaşam alanına döndü. Bu hayvanların bazılarının radyasyon etkisiyle geçirdiği değişimleri bilim insanları "süper güç" olarak nitelendiriliyor. Hatta bu değişimlerden birinin kanserle savaşta çığır açabileceğine inanılıyor.
#ÇernobilÇinli bilim insanlarının 'GX_P2V' adı verilen mutant bir COVID-19 türü üzerinde yaptığı çalışma bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Araştırmanın sonucunda enfekte olan farelerin 8 gün gibi kısa bir süre içinde öldüğü, ölmeden önce korkunç belirtiler gösterdiği açıklanırken, bilim insanları böyle bir çalışmanın çok kötü sonuçları olabileceğini belirterek 'Bu çılgınlık çok geç olmadan durdurulmalı' dedi.
#KoronavirüsL harfinden sonra, N harfinden önce gelen M, alfabenin 16. sırasında yer almaktadır. İçinde M harfi geçen şehir, ülke ve ilçe isimlerinden bazıları şunlardır: 1- Madrid 2- Merzifon 3- Adıyaman 4- Amerika 5- Meksika 6- Karaman 7- Samsun 8- Marakeş 9- Mersin 10- İzmir. İçinde M olan kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#Harf‘Başkalarının Çocukları’, âşık olduğu kişinin küçük kızı vasıtasıyla annelik duygusunu tadarken kendi varoluşsal sorunlarıyla hesaplaşmak durumunda kalan bir kadının yaşadıklarını perdeye taşıyor. Rebecca Zlotowski’nin incelikli anlatımıyla ilerleyen yapım çarpıcı ve duyarlı bir öykü anlatıyor.
#Uğur Vardanİlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve kısa sürede küresel bir pandemiye sebep olarak milyonlarca hayata mal olan koronavirüsün kökenine dair tartışmalar sürerken ortaya çıkan rapor dünyanın gündemine adeta bomba gibi düştü.
#Koronavirüs4 çocuğunu öldürdüğü gerekçesi ile mahkum edilen ve 20 yıldır hapishanede kalan Kathleen Folbigg serbest bırakıldı. Folbigg'in özgürlüğe kavuştuğu süreç ise filmleri aratmayacak cinsten...
#Kathleen FolbiggŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliKaplumbağalar, Dünya gezegenindeki en sevimli yaratıklardır. Hayvanları seven kalplerimize yavaş ve istikrarlı bir şekilde sızarlar. Kaplumbağalar, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, herkes tarafından sevilir. Peki, yeni arkadaşınız için sevimli biri isim mi arıyorsunuz tüm detayları sizler için derledik.
Madde üzerinden fiziksel ve kimyasal olarak farklı değişimler gerçekleşir. Öne çıkan bu değişimler doğrultusunda özellikle dişlerin çürümesi fiziksel mi yoksa kimyasal mı olduğu merak ediliyor. Peki dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı? Dişlerin çürümesine neden olan mikroskobik canlı nedir tüm detayları ile derledik.
İnsanların en mutlu oldukları anlar keyif aldıkları işleri yaptıkları anlar olarak bilinmektedir. Bunlardan biriside film izlemek olarak dikkat çekmektedir. Dünya üzerinde çok sayıda kişi film izlemekten çok keyif almaktadır. Sizler için en iyi Oscar İsaac filmleri - en çok izlenen filmler listesi ve önerileri hakkında merak edilen bilgileri ayrıntılarıyla derledik.
Sinema dünyasında birçok farklı türe ait yapım bulmak son derece mümkündür. Özellikle bazı türlerin özel bir seyirci kitlesi olduğu görülmektedir. Mutant filmleri de bu türlerden birisidir. Film sektöründe çok iyi mutant filmleri bulunmaktadır. Sizler için en iyi mutant filmleri - en çok izlenen filmler listesi ve önerileri gibi merak edilenleri derledik.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Şu an geldiğimiz noktada yaklaşık günlük 5 bin 600 vaka ve 30 kişinin vefat ettiği bir süreçle karşı karşıyayız. Bu bize şunu gösteriyor, evet salgın devam ediyor ama etkisi iyice azaldı. Bu etkinin azalmasının devamını sağlamak da bizlerin elinde” dedi. “Bayramda ya da bayram sonrasında, haziran ayı başında daha da iyi rakamları görebileceğimizi söylemek mümkün” diyen Prof. Dr. İlhan, “İnşallah vefatların hiç olmayacağı bir zamana gidebileceğimizi söylemenin doğru bir yaklaşım olacağını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsOtozomol, baskın ve dominant kelimelerinin karşılığıdır. Genler kromozomlarda yer almaktadır teorisi, Walter S. Sutton tarafından ilk kez 20. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Zamanla ulaşılan kanıtlara dayanarak da günümüzde Kromozom Teorisi şeklinde ifade edilmeye başlanmış bulunmaktadır. Kromozom yapıları izlendiği zaman, diploit kromozom sahibi canlılarda iki tür kromozom bulunmaktadır. Otomozomal nedir? Otomozomal baskın ne demek detayları ile derledik.
#Otozomal Baskın2 yıldır hayatımızda olan koronavirüsün pandemisinin endemiye dönmesi için geri sayıma geçtiğimiz şu günlerde ABD'den ilginç bir iddia geldi. Epidemiyolog Dr Gregory Poland, pek çok kişinin iyimser tahminlerine rağmen, Covid'in endemik hale geleceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Poland, 'Torununuzun torunu bile koronavirüse karşı aşılanıyor olacak' dedi.
#Kovid AşısıTBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Ben üçüncü doz aşımı Turkovac oldum. İnşallah bu aşıyı en kısa zamanda dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere elimizdeki imkanlar dahilinde bütün halklarla paylaşmayı arzu ediyoruz" şeklinde konuştu. Öte yandan Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 129 milyon 890 bini aştı.
#KoronavirüsDünyanın yeni kâbusu haline gelen Omicron Güney Afrika'yı ele geçirmeye başladı. Ülkede Kovid-19 vakaları bir günde ikiye katlanırken bunların içindeki yeni varyant Omicron'un oranı yüzde 16,5'e yükseldi. Uzmanlar ise bu gidişatı endişe verici buluyor.
#OmicronALMANYA’da korona vakaları insidans değeri en yüksek seviyeye ulaştı. Robert Koch Enstitüsü (RKI) verilerine göre insidans 452 olarak belirlenirken son 24 saat içinde 29 bin 364 yeni korona vakası görüldü ve 73 kişi de yaşamını kaybetti. Almanya’da toplam vaka sayısı 5 milyon 791 bin 60’a toplam ölü sayısı da 100 bin 956 bine yükseldi. Ünlü virolog Christian Drosten yeni ortaya çıkan Omikron mutantlı koronavirüsün büyük bilinmezlik içermesi nedeniyle oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
#AlmanyaSon dakika haberi... Dünya corona virüsüyle mücadelede aşı sayesinde önemli bir eşiği atlasa da küresel ölçekte pandeminin etkisi maalesef şiddetini sürdürüyor. İngiliz bilim insanları şimdiye kadar en fazla mutasyona uğrayan yeni bir varyantın ortaya çıktığını açıkladı. 'Nu' adı verilen varyantın dünyadaki en yaygın varyant olan 'Delta' dahil tüm varyantlardan daha tehlikeli olabileceği düşünülüyor.
#KoronavirüsSon dönemde adı sıkça duyulan ‘Mu’ varyantı, gündemdeki yerini koruyor. Mu varyantı hızlı bulaşan ama daha ağır seyredip seyretmediği, öldürücü olup olmadığı tam olarak bilinmeyen bir Mutant. Peki, 'Mu varyantı' nedir, Türkiye'de görüldü mü? İşte Mu varyantının belirtileri...
#Mu Varyantı