2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğanİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin 14 Haziran 2021’de aldığı kararla kurulan Müsilaj Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, 2021 yılında İstanbul’da yapılan denetimlerde denizi kirleten işletme ve deniz araçlarına toplam 37 milyon 356 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.
#İBBYenikapı ve Zeytinburnu açıklarındaki kirlilik dron ile görüntülendi. İnce uzun bir şerit halinde gözüken kirlilik müsilaj olarak yorumlandı. Geçtiğimiz gün de TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında, kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Öte yandan raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
#İklimİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nde 3 kadından 1'inin itfaiye aracını kullandığı, diğer 2'sinin ise araca tutunarak yolculuk yaptığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından açılan davada karar çıktı. Aracı kullanan kadın ile ona izin verdikleri öne sürülen 2 itfaiye personeli beraat etti.
#İzmirTBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan 400 sayfalık raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Raporda, "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır. Tarımsal faaliyetler gerçekleştirilirken alınması gereken tedbirlere uyulmasının tarımsal kaynaklı kirliliği önemli ölçüde azaltacağı değerlendirilmektedir" denildi. Komisyon Başkanı Mustafa Demir ise biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiğini söyledi. Demir, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı. Hedefimiz, Marmara Denizi'ne atık suların verilmemesi" dedi.
#MüsilajBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajAdana’da boşandığı eşi tarafından boğazı kesilerek öldürülen kadının cenazesi yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu morgundan teslim alındı. Genç kadının öldürülmeden önce teyzesine mesaj atıp yardım istediği ortaya çıkarken, kuzeninin anlattıkları ise kan dondurdu. Genç kadının uzun yıllardır şiddet gördüğü, eşinin ise uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıktı.
#AdanaEdirne'nin Hasanağa köyü yakınlarında bir asfalt şantiyesinin fuel oil kazanı patladı, tonlarca yakıt çevreye yayıldı. Hasanağa köyü muhtarı Mehmet Üstün olay hakkında bilgi verirken, 'Bu asfalt yapımında kullanılan fuel oil karışımı zift dediğimiz bir malzeme. Onu depoluyorlardı burada. Sıcak asfalt. Bunların depolandığı 60 metrelik bir duvar tamamen yıkılıp, bir anda 5 bin tonluk asfalt malzemesi bu şekilde alana yayıldı.' ifadelerini kullandı.
#EdirneTBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu yakın zamanda raporunu açıklamaya hazırlanıyor. Yapılan araştırmaya göre Marmara Denizi’nin kirletilmesinde İstanbul’un payı yüzde 72. Konuyla ilgili açıklama yapan komisyon başkanı Mustafa Demir, “Belediyelerin 16 adet biyolojik arıtma tesisi yapması gerekiyor. Ekonomik açıdan oldukça maliyetli olan bu tesisler için Çevre Bakanlığı’nın devreye girmesi gerekecek” diye konuştu.
#MüsilajMüsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu ve son dönemde Marmara Denizi’nin soğumadığını söyleyen Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğünde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel” dedi.
#MüsilajProf. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin olduğunu söyledi. Müsilajın sadece sıcaklık ile ilgili olmadığını belirten Tecer, "Tabii ki insan eliyle yapılan en büyük etki Marmara Denizi'ne hem evsel hem endüstriyel atık suların deşarj edilmesidir. Bunu yadsıyamayız" dedi.
#Marmara DeniziProf. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin olduğunu söyledi. Müsilajın sadece sıcaklık ile ilgili olmadığını belirten Tecer, "Tabii ki insan eliyle yapılan en büyük etki Marmara Denizi'ne hem evsel hem endüstriyel atık suların deşarj edilmesidir. Bunu yadsıyamayız" dedi.
#MüsilajÖzellikle Marmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası endişelendiren görüntüler oluşturmayı sürdürüyor. Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizindeki müsilajın temizlenmesiyle ilgili laboratuvarda yürüttükleri çalışmalarda umut verici sonuçlar aldıklarını belirterek, soğuk atmosferik plazmayla üretilen reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesinin sorunu çözebileceğini gördüklerini, bu teknolojinin nasıl uygulanacağı konusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
#HaberCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Yenikapı Balıkçı Barınağı'nda “2024-2025 Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı”nda konuştu. Erdoğan, "Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de balıkçılarımızın hazine destekli tarımsal kredi limitini 15 milyon liradan 40 milyon liraya çıkardık." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Sürdürülebilir balıkçılık için bereketli denizlerimizi korumamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTrakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.
#TrakyaTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu Meclis başkanlığına sunarken, 415 sayfalık raporda müsilajdan yakıt ve gübre üretilebileceği yönündeki açıklamaların aksine denizlerden toplanan müsilajın yakılarak enerji üretimine, biyogaza dönüştürülmeye ve tarım alanında gübre ya da sulama amacıyla kullanılmaya uygun olmadığı belirtildi.
#TBMMÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'daki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, 200 bilim insanının desteğiyle hazırlandığını belirterek, "Kanal İstanbul için adımlar ÇED raporu doğrultusunda atılacaktır. Ne su kaynaklarına zarar verecek ne ekolojik yaşama zarar verecek adımlara biz de müsaade etmeyiz." dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıMarmara Denizi’nde etkili olan müsilajı temizleme çalışmaları sürerken, bir yandan da çevre kirliliğini önlemek için alınacak tedbirler uygulamaya koyuldu. Bakanlığın Marmara’yı kurtaracak 22 aşamalı planında arıtma tesisi görevi yapacak midyeler de var yapay resifler de...
#Marmara DeniziTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Dünya bir pandemi sarmalının içerisinde, burada önemli olan regülasyonu doğru yapmak. Toprak Mahsulleri Ofisimiz de doğru bir regülasyon politikası ile çiftçisini hiç üzmedi, bundan sonra da üzmeyecek merak etmeyin." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı