Muş Ovası’nda açan laleler doğal güzellikleriyle kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Her yıl nisan ayının ortasında açmaya başlayan ve 20 gün boyunca Muş Ovası’nı kırmızıya bürüyen laleler görenleri kendine hayran bırakıyor.
#MuşLondra’da tarihi parlamento binasında, Lordlar Kamarası’nda, İşçi Partili bir Barones ile ve bir Lord’la öğle yemeği yedikten bir gün sonra, Muş’ta olmak ve bir grup öğretim üyesi ve Güneydoğu’nun her köşesinden gelen kızlı-erkekli öğrencilerle Muş Alpaslan Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesi’nin mütevazi kafetaryasında öğle yemeği yemek nasıl bir duygu diye sorarsanız, harikulade bir duygu ve ikincisi çok daha zevkliydi diyebilirim.
Muş'ta halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters laleler, deniz seviyesinden 1800 rakımlı dağlık alanlarda kendini göstermeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yılda 15 gün açan, nesli tehlike altında olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kişiye 80 bin 465 TL idari para cezası kesileceğini belirtti.
#Muşİstanbul’un cadddelerinde, meydanlarında gördüğünüz lale çeşitliliği sizi yanıltmasın. Marmara Bölgesi’nin sadece iki doğal lalesi var: Tulipa orphanidea ve thracica. Şehirdeki lale şovunu hazırlayan Büyükşehir Belediyesi bu laleleri sergilemeyi akıl edemediği için her ikisini de mayıs ortasına kadar yalnızca Çatalca ve Şile’nin çayırlarında görebilirsiniz.
Doğa Derneği, Türkiye’nin doğal hazinesini tespit etmeyi, envanterini tutmayı ve bu hazineyi korumak için çalışmayı amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşu. Bu derneğin girişimiyle, 2004’te 14 bilim adamının geliştirdiği "Önemli Doğa Alanı" kavramıyla ilgili bir makale, ABD’de BioScience Dergisi’nde yayınlandı. Bu yöntem, nesli tükenmek üzere olan ve dünyanın başka bir noktasında bulunmayan canlı türlerini araştırarak yeryüzünün en hassas ve en benzersiz doğal alanlarını belirlemek için kullanılıyor.
Türkiye’nin önemli doğa alanlarını belirleyerek yola koyulan Doğa Derneği bu alanların korunması için aktif olarak 2003 yılından beri hizmet veriyor. Doğa Derneğiyle birlikte çalışan Doğa Turizm de Türkiye’nin en özel doğal alanlarına turlar düzenliyor. Doğa Turizm’in yeni projelerinden biri 2007 yılında başlayacak "Hedef: Sıfır Yok Oluş."