Türk ressam, küratör ve tasarımcı Emre Ertürk’ün davetlisi olarak İstanbul’da bir konferans veren Meera Gandhi, Giving Back (Geri Verme) vakfıyla yaptığı yardım faaliyetlerinin temel felsefesini anlattı: “Aldıklarımızı evrene geri verdiğimiz ölçüde varız.”
#Savaş Özbey“O” arabeskin krallarından biriydi. Döneminin en büyük sanatçılarındandı. Kim bilir kaç çocuğa Ferdi ismi konuldu sayesinde. “Huzurum kalmadı”, “Bana sor”, “Sabahçı kahvesi”, “Emmioğlu”, “Ben de özledim” gibi birbirinden ünlü şarkılarıyla Türkiye’nin gönlüne taht kurmuştu. Son yolculuğuna da 7’den 70’e binlerce hayranının yoğun katılımı ile uğurlandı. Peki hiç düşündünüz mü neden bu kadar sevildi Ferdi Tayfur? Sosyolog, Prof. Dr. Barış Erdoğan ile hem arabeski hem de Ferdi Baba’yı konuştuk.
#Ferdi Tayfur17 Aralık'ta Marmaris'teki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Ferdi Tayfur'dan acı haber geldi. Usta sanatçı 2 Ocak'ta Antalya'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Vefatıyla sevenlerini ve sanat camiasını yasa boğan Ferdi Tayfur için ilk tören AKM'de düzenlendi. Ardından Tayfur'un naaşı Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ne götürüldü. Camideki törene MHP Genel Baaşkanı Devlet Bahçeli de katıldı.
#Ferdi Tayfurİlk romanı “Paraşütteki Çocuk”u çıkardığı 2017’de tanıştık Ferdi Tayfur’la. Emekli bir arabeskçinin edebiyata merak salması ilginç gelmişti. İşin biraz da mavrasını yaparım niyetiyle atlayıp yanına, Adana’ya gittim. Müdavimi olduğu, çok hürmet gördüğü bir ocakbaşında buluştuk. Daha ilk sorudan anladım, fena yanılmıştım: “Bir de romanım olsun” fantezisi değildi karşımdaki. Hayattan 72 yılda süzüp biriktirdiklerini, mahir bir usta sükunetiyle yavaş yavaş önüme serdi. O heybesindekileri döktükçe ben kendime gelip edebimi topladım. Ve artık köşesine çekilmiş bir bilgeden... “Kardeş” hitabı eşliğinde... Dünyaya, insanlara, şöhrete, paraya, aşka ve vatana dair hayat dersleri dinledim. Aşağıda okuyacaksınız, üzerinde çalıştığını söylediği son bir kitabı daha vardı: “Ve Bitti...” Ömrü vefa etmedi, yayınlayamadı. Okuyamayan biziz tabii. Yoksa o, satırı satırına hepsini yaşamıştı.
#Ferdi TayfurSpotify’ın ‘en çok dinlenen müzikler’ listesinin zirvesinde yer alan şarkılar, ‘Romantik müzikler nereye gitti?’ tartışmasını başlatmıştı. Yılın son pazar gününde ‘pop müzik arkeoloğu’, nostaljik yıldızların yapımcısı Hakan Eren ile arşivinde yolculuğa çıktık; hem kendi hikâyesini dinledik hem Gönül Yazar’dan Ajda Pekkan’a 1970’lerin prenseslerini konuştuk...
#Hakan ErenKelebek Gazetesi 10 Eylül 1972’de başladı yayın hayatına. Bakın “ek” demiyorum, gazete! Çünkü Kelebek haftanın her günü yayımlanan ve yarım asrı deviren geçmişinin yanı sıra magazin dünyasındaki yeriyle Hürriyet’in eki olmanın ötesinde bir önem ve anlam taşıyor. İlk günkü gazetede Kelebek’in “Türk basın hayatında denenmemiş bir tür” olduğu vurgulanırken, okurlarına da bazı yenilikler vaat ediliyor. Evvelsi akşam gösterişli bir törenle 50. yılını kutlayan Pantene Altın Kelebek Ödülleri de bunlardan biriydi işte. Gelin şimdi Altın Kelebek’in yarım asırlık hikâyesine kısaca bakalım.
#Altın KelebekSeyahat ederken en yakın arkadaşlarımızdan biridir radyo. Sevdiğimiz şarkı çalar, hemen havamız değişir. Bazen de yeni şarkılarla tanışırız. Tatil yörelerindeki yerel radyolarla nostalji yaşarız. Kısacası ‘Yollar radyosuz olmaz’ dedik ve bir rehber hazırladık. 9 Eylül’de 30’uncu yaşını kutlayacak Radyo D’nin popüler programcılarına en sevdikleri yol şarkılarını ve radyo dinleme alışkanlıklarını sorduk.
#Radyo DSüperstar Ajda Pekkan, müzik dünyasındaki ilk yıllarında kendisine destek olan Zeki Müren’le ilgili anılarını anlattı. Mazhar Alanson’a konuşan sanatçı, bir sahne programının ardından Müren’in sinirli haliyle yüzleştiğini söyledi.
#Ajda PekkanDemos Fuarcılık tarafından 13-17 Kasım’da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Art Fair’e 40 galeri, 500 uluslararası sanatçı; 3 bin 500’ü aşan sanat eseriyle katılıyor. Hakkını veren, hızlı bir gezi için bile 2 saati gözden çıkarmak gerek.
#İstanbul Sanat FuarıFaik Öztürk ile ilişkisi hakkında samimi açıklamalarda bulunan Safiye Soyman, “Aldatılmayı affetmem, 30 seneyi bir anda bitiririm. Duyduklarım olmadı desem yalan olur. Ama çok emin olmam lazım. Bu zamana kadar hissetmedim. Bana ihanet ederse Türkiye’yi terk etsin” diye konuştu.
#Safiye SoymanLimak Filarmoni Orkestrası, sanat direktörü Murat Karahan solistliğinde Barselona’nın simge yapılarından Palau de la Música Catalana’da (Katalan Müzik Sarayı) bugün sahne alacak. İtalyan şef Francesco Ivan Ciampa’nın yönetimindeki orkestra, ‘Akdeniz’in Büyülü Melodileri’ni seslendirecek.
#Limak Filarmoni OrkestrasıO Yeşilçam'ın siyah- beyaz dönemine damgasını vuran yıldızlardan biriydi. Gösterişli fiziği, kabarık saçları, kendinden emin duruşu ile onlarca filmde rol aldı. Öyle ki kimi zaman bir günde üç tane filmin setinde çalıştığı bile oldu. dı.
#YeşilçamAnkara Kalesi’ndeki Pirinç Han’da 34 yıldır gramofon tamiri yapan 69 yaşındaki Abdülkadir Akcan, gençlik yıllarında ‘kendi kendine öğrendiği ve geliştirdiği’ mesleğini devam ettiriyor. Nostaljinin en sadık taşıyıcısı Akcan, “Dünyada bu işi yapanlara baktığımda ‘Ben de fena usta değilmişim’ diyorum. Fransa’dan bile tamir için gramofon geliyor” dedi.
#Gramafoncu KadirGeçen ay sahnelenen ‘Oscar’lık Sahneler’deki en etkileyici performanslardan biri Marilyn Monroe’nun ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ şarkısını söyleyen Tuana Yılmaz’a aitti. Genç yetenekle buluştuk; hem müzikal macerasını hem de yeni yayımladığı ‘Bi Kere Öpse Bükülür Uzay’ şarkısını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkLimak Filarmoni Orkestrası, Zeki Müren şarkılarının ardından bu kez de “Murat Karahan ile Anadolu’nun Eşsiz Hazineleri” konsepti ile sevilen türküleri seslendirecek. Orkestranın kurucusu ve fahri sanat direktörü Murat Karahan, konser öncesi Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Limak Filarmoni Orkestrası