Tarihi ve doğal güzellikleri ile Van ülkemizin görülmeye değer yörelerinden biridir. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken pek çok mekânı bulunan şehir her mevsim farklı güzellikler bulunuyor. Bunlardan biride Muradiye Şelalesidir. Van’ın simgelerinden biri olan Muradiye Şelalesi Nedir? Nerededir? Nasıl gidilir? Nasıl Oluşmuştur? Özellikleri Nelerdir? İşte detaylar.
#SeyahatVan'ın Muradiye Şelalesi, bu yıl donmadı. Yaklaşık 20 metre yükseklikten gürül gürül akan şelaleye, ziyaretçiler hayran kaldı. Ziyaretçilerden Nazlı Timur, her mevsim ayrı bir güzel olan Muradiye Şelalesi'nin doğası ve seyrine doyum olmayan manzarasıyla insanı kendine hayran bıraktığını söyledi.
#Muradiye ŞelalesiTürkiye’nin önde gelen fotoğrafçılarından Ersin Alok 11 yaşından bu yana, yani 59 yıldır fotoğraf çekiyor. Üniversitede psikoloji ve gazetecilik öğrenimi gördükten sonra, 1967’de 30 yaşında katıldığı Paris Bienali’nde "İçi Boşaltılmış Koyun Derileri" fotoğrafıyla birinci olunca fotoğrafçılığı meslek seçti. Gezi ve yürüyüş merakı sayesinde bir dönem Türkiye Dağcılık Milli Takımı’na da girdi.
Sahil kasabalarında yoğunluğun arttığı yaz aylarında deniz, güneş, kum turizmine alternatif yaratabilirsiniz. Doğa, göl, serin hava odaklı gezilere çıkabilirsiniz. Türkiye’nin coğrafi çeşitliliği her bölgede farklı göl seçenekleri sunuyor. Üstelik çoğunda yüzmek, balık tutmak, su bisikletiyle dolaşmak, huzur dolu bir atmosferde uzun yürüyüşlere çıkmak mümkün. İznik, Bafa ve Van göllerinin doğası kadar çevresindeki kültürel zenginlik de göz kamaştırıcı. Sapanca, İstanbul’un yakınında bir doğa cenneti. Yeşilin binbir tonunu, serin bir atmosferde görmek istiyorsanız Uzungöl sizi bekliyor.
İnsan gezdikçe kafalardaki soru işaretlerinden de arınıyor. Çocukken "Edremit Van’a bakar / içinden Şamran akar / öyle bir yar sevdim ki / her gören ona bakar" türküsünü anlamaz, en batıdaki Edremit ile en doğudaki Van’ı hayallerimde bile bir araya getiremezdim. Oysa Van’ın sayfiyesi Edremit ve Urartuların 2800 yıl önce yaptıkları su kanalının adı olan Şamran artık bilgi dağarcığımda baş köşede.
Dünyanın en saygın gazetelerinden New York Times’ın en çok satanlar listesinde aylarca kalan Walking Bible isimli kitabın ilk sayfası Doğubeyazıt ile başlıyor, aynı İncil’in ilk bölümü Yaratılış’taki Nuh Tufanı gibi... Kitabını, İncil’de adı geçen yerleri tek tek dolaşarak yazan Amerikalı yazar Bruce Feiler, Nuh’un Gemisi’yle ilgili olarak Ağrı Dağı’ndan bahsederken, Doğubeyazıt’taki gözlemlerini de dile getiriyor.
Kış aylarında dağcılar çaresiz değil. Kışın zor koşullarında becerilerini sınırsızca sınamak isteyen dağcılar buz tırmanmaya yöneliyor. Kimi zaman yüzlerce metre yükseklikteki buz duvarlarına tırmanmak için malzemeyi en ince detayına kadar düşünmek gerekiyor.