Hemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkEski ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın tam aşılı olmasına karşın koronadan ölümü, aşı karşıtı tartışmaları alevlendirdi. Ancak ABD’deki uzmanlar, Powell’ın kanser hastası olduğuna dikkat çekerek, koronaya karşı tam aşılı olmanın mücadelede en önemli yol olduğunu vurguladı.
#Colin PowellÇocuklarda en çok kafa karıştıran konunun 'büyüme ağrısı' olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Murat Bülbül, büyümenin fizyolojik bir olay olduğunu, o nedenle ağrılı olmayacağını ifade etti. Büyüme ağrısı deyip de çocuğun rahatsızlığının altında yatan hastalığı gözden kaçırmamak gerektiği uyarısında bulunan Bülbül, türüne göre birçok farklı belirtisi olan kemik kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Sağlıkİç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Özkan, multipl miyelom tanısının ağırlıklı olarak 65-70 yaşları arasında konduğunu belirterek, "Sebze ve balık ağırlıklı beslenenlere oranla hayvansal yağ ağırlıklı beslenenlerde ve şişman kişilerde bu hastalık daha sık gözlenebiliyor" dedi. Peki nedir bu multipl miyelom hastalığı?
#Multipl MiyelomNedeni tam olarak bilinemeyen kan ve kemik iliği rahatsızlığı olan miyelom böbrek yetmezliği, kemiklerde erime ve özellikle bel kemiğinde olmak üzere kemiklerde kırıklar ve kansızlıkla kendini gösteriyor. Bu hastalığın tam olarak ne olduğunu ve belirtilerini merak eden vatandaşlar da 'Miyelom nedir?' sorusuna yanıt arıyor.
#Miyelom Nedir?BUNDAN 6 yıl önce bir kanser türü olan Multipl Miyelom tanısı konulan, 4 yıl önce kemik iliği kök hücre nakil olan 55 yaşındaki Fadıl Yavuz’a, hastalık nüksedince dondurulmuş yedek kök hücrelerle ikinci nakil gerçekleştirildi. 4 yıl önce dondurulan kök hücrelerin çözülerek hastaya nakledildiği belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, "Hastamız şanslıymış, çünkü hastalardan her zaman kök hücre toplamak mümkün olamıyor. Yedek kök hücreleri tedavi için yeni şans, yeni umut oldu" dedi.
Amerikalı Josh Sommer (20) çocukluğundan beri bilime ilgi duyan bir mühendis adayıydı. Daha lisedeyken evde oluşan küfün insan sağlığına olumsuz etkilerini önlemek üzere araştırma yapmaya başladı ve Duke Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Altı ay sonra dayanılmaz baş ağrıları çekmeye başladı, "kordoma" isimli nadir görülen bir kemik kanseri olduğunu öğrendi.