Van’da Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin Açılması

Güncelleme Tarihi:

Van’da Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin Açılması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 12:55

YYÜ DURSUN ODABAŞ TIP MERKEZİ BAŞHEKİMİ DOÇ. DR. CENGİZ DEMİR, HASTA VE HASTA YAKINLARININ ARTIK BAŞKA İLLERE SEVK EDİLMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ.

VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir, Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin açılmasıyla hastaların artık başka illere sevk edilmeyeceklerini belirterek, “Hastalar kendi şehirlerinde son derece modern ve deneyimli bir ekibin gözetiminde bu hizmeti almış olacaklar” dedi.
Yeni açılan Kemik İliği Nakil Ünitesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Cengiz Demir, hastaların artık diğer illere gönderilmeyeceğini söyledi. Hastaların kendi şehirlerinde son derece modern ve deneyimli bir ekibin gözetiminde bu hizmeti almış olacaklarını ifade eden Doç. Dr. Demir, hasta alımlarının da başladığını kaydetti. Doç. Dr. Demir, “İnsan organizmasında kan yapımından sorumlu hücreler, kemik iliğindeki kök hücrelerdir. Bu son derece özel fonksiyonlara sahip hücrelerin nakline genel olarak kemik iliği nakli veya kök hücre transplantasyonu denir. Kemik iliği nakli, hastanın kendi kök hücrelerinden yapılırsa otolog nakil, aile üyeleri veya akraba dışı doku uyumu olan verilerden yapılırsa allojenik nakil ismi verilir. Kök hücre, daha önceleri ameliyathane koşullarında özel iğneler kullanılarak kemik iliğinden toplanmaktaydı. Artık günümüzde bu yönteme çok nadiren başvurulmaktadır. Son yıllarda daha çok özel bir ilaç ile kök hücrelerin kemik iliğinden kana geçmeleri sağlanmakta ve hücreler aferez denilen yöntemle toplanmaktadır. Kök hücre naklinin yapıldığı durumlar, multipl miyelom ve lenfoma gibi kan ve lent bezi hastalıkları, akut lösemiler, daha az sıklıkla kronik lösemiler, yeterli çalışmayan veya kötü çalışan kemik iliği yerine sağlam kök hücrelerin nakledilmesidir” dedi.
Hastanelerinin bölgede tek üçüncü basamak merkez olması sebebiyle giderek artan sayıda hasta kabul etmek zorunda kaldığını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Cengiz Demir, “Hastaların her türlü kemoterapi tedavileri ve destek tedavileri başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ancak bu hastaların belli bir oranında kök hücre tedavileri gerektiği zaman bu tedavi merkezimizde yapılamamaktaydı. Bu durumda hastalar başka illerdeki merkezlere sevk edilmek zorunda kılınıyordu. Bu durum hasta ve yakınlarının bazı mağduriyetler yaşamasına sebep olmaktaydı. Bu merkezle inşallah bu sorunların önüne geçmiş olacağız. Hastalar kendi şehirlerinde son derece modern ve deneyimli bir ekibin gözetiminde bu hizmeti almış olacaklar. Kemik iliği naklinde en iyi başarı teknik alt yapı ve mikroplardan izolasyonun çok iyi olması, disiplinler arası uyum, işbirliği ve ekip deneyimi gibi şartlar bir araya geldiğinde elde edilmektedir. Bu bilinçle hastanemizin bütün olanakları kullanılarak çok modern bir merkez oluşturuldu. Merkezimiz Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Nakli Yönetmeliği’nde yer alan tüm unsurları sağlamış olup, 2010 yılı sonunda yayınlanan ‘İnsan Doku ve Hücreleri ile İlgili Merkezlerin Kalite ve Güvenliği’ hakkındaki yönetmeliğe göre denetlenerek açılmıştır. Kemik iliği naklinde tedavi yaklaşımında birçok branş sürece dahil olmaktadır. Bu branşların hepsi hastanemizde bulunmakta ve bu tedavi sürecine katkı sağlayabilecek olanak ve altyapıya sahipler. Hastaların temel tedavi ve bakım hizmetleri kemik iliği nakli konusunda deneyimli bir ekip tarafından verilecektir” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!