Hemen hemen tüm dünyada kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden hızla yayılan bu yüzü giderek daha fazla kişi tanımaya başladı. Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunla olan benzerliği ise endişeye sebep oluyor. Özellikle de Latin Amerika'da yetkililer bu yüzün telefonunuzun ekranında belirip kullanıcılara meydan okumasına karşı alarma geçmiş durumda. Peki Momo oyunu nedir? İşte gündeme gelen ilk detaylar
#MomoÇarşıda, pazarda, okul bahçesinde ya da bir parkta çocukların elinde... Kısacası her yerde karşıma çıkıyor. Adı Huggy Wuggy. Popülerleşen bir dijital oyun karakteri. ‘Fırsat bu fırsat’ diyerek oyuncağını da ürettiler hemen. Ne yalan söyleyeyim pek sevimsiz ama alıcısı çok. Bizim zamanımızda sadece ‘Chucky’ vardı. Şimdi biri bitiyor, diğeri başlıyor. Squid Game, Mavi Balina, Momo... Huggy Wuggy de çocuklar için en az bu saydıklarım kadar tehlikeli. Oyun ve oyuncakları, İtalya’da 6 yaşındaki bir çocuğun 3 yaşındaki bir çocuğu oyundan etkilenip boğmaya kalkması ile yasaklandı. Bizde de #huggywuggyyasaklansın kampanyası var. Elbette yasaklansın ama sadece yasaklama ile çözülür mü bu iş? Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken başka neler var? Sordum.
#Huggy WuggyTarihe belki de en çok tartışılan nesillerden biri olarak geçecek Z Kuşağı. Hayatın her alanında ezberleri bozuyor, farklı bir geleceğin temelini atıyorlar. Onları yakalamak zor. Ama bunu izledikleri stratejilerle başaran markalar, sanatçılar, siyasetçiler ve reklamcılar var. Mesela şarkıcı Edis “Uyum sağlamak için rol yapmanıza gerek yok. Kapılar sonsuza kadar açık bu yeni dünyada” diyor.
#Z KuşağıMbox ya da diğer bir isimle Mobox, oynaması ücretsiz ve oynayarak kazanılan bir ekosistem oluşturmak için verim çiftçiliği ve çiftçilik NFT'lerini birleştiren bir oyun platformudur. MOBOX, her meta veri deposunun NFT'ler aracılığıyla bağlanabileceğine inanır ve oyunlar ve platformlar arasında NFT birlikte çalışabilirliğini sağlamayı amaçlar. İşte, Mbox coin hakkıdna detaylı bilgiler
#MboxBilgisayar oyunları, çocuklar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Momo, Mavi Balina ve Mavi Bebek derken şimdi de Gangster oyunu çocukları olumsuz etkileyerek şiddete yönlendiriyor. Uzmanlardan oluşan Hürriyet Aile yazarları, aileleri uyararak bu tarz şiddet içerikli oyunların çocukları sosyopat yapabileceği yorumunda bulundular.
#Çocukİzmir'in Çeşme İlçesi'nde eğlence mekanında güvenlik görevlilerince darp edildiğini iddia eden Ukraynalı model Daria Kyryliuk ile erkek arkadaşı Baran Güneş, Bakırköy Adalet Sarayı'nda ifade verdi. SEGBİS'le bağlanarak Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'na "müşteki-şüpheli" sıfatıyla 6 saat ifade veren Kyryliuk ve Güneş güvenlik görevlilerinden şikayetçi oldu. Adliye binası önünde soruları yanıtlayan model, '' Kulüpte bana güvenlik çok fazla vurdu. Benim burnum, ağzım ve yanağım kan içindeydi. Bir daha modellik yapamayacağım zannettim. O yüzden 45 dakika kadar panik atak geçirdim'' dedi.
#İstanbulMomo ve Mavi Balina’dan sonra tehlikeli oyunların arasına bir yenisi daha eklendi: Mavi Bebek! Gittikçe yayılan bu oyun ülkemizde de oynanmaya başlandı. Peki, bu sanal oyunlar çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor? Aileler çocukları bu tuzaklardan nasıl koruyabilir? Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan; konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı, anne babalara tavsiyelerini sundu.
#ÇocukSon dakika gelen haberler ile Mavi Balina ve Momo gibi çocuk psikolojisini olumsuz etkileyen ve istenmeyen sonuçlar doğuran oyunlara “Mavi Bebek (Blue Baby)” isimli yeni bir oyun eklendi. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, aileleri bu oyuna karşı uyardı.<br>Hürriyet Aile Özel
#ÇOCUKSosyal medyada her geçen gün çocuklar açısından tehlikeli oyunlara yeni biri daha ekleniyor. Sanal dünyayı vuran son çılgınlık 'Mavi Bebek' adındaki oyun aileleri tedirgin ediyor. Mavi Balina ve Momo’da olduğu gibi talimatlarla ilerleyen bu oyunların ortak özelliği çocukların kaygı seviyesini yükselterek gerçeklikten uzaklaşmalarına sebep olmaları…
#Mavi Bebek'Mavi Bebek oyunu nedir?' Çocukların psikolojisi olumsuz yönde etkileyen 'Mavi Bebek' oyunu gündemde yer almaya devam ediyor. Çocuklardaki etkileri kadar aileleri de tedirgin eden Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Momo ve Mavi Balina gibi tehlikelerin oyunları ile beraber anılan Mavi Bebek oyununda kullanılan yöntemlerle çocuklara hipnotik telkin veriliyor. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten oyun ile ilgili uyarılarda bulundular. İşte, Mavi Bebek oyununun tehlikeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mavi Bebek OyunuAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son 6 aylık dönemde internet siteleri ve sosyal medyada çocukları olumsuz etkileyebilecek 587 zararlı içeriğe erişimin engellenmesini sağladıklarını bildirdi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukTokat'ın Erbaa ilçesinde kaleden atlayarak yaşamına son veren 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö.'nün (17) ölümüyle bir kez daha gündeme gelen internet üzerinden intihara sürükleyen oyunlarla ilgili Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, önemli uyarılarda bulundu. Aileleri ve öğretmenleri, çocukları intihara sürükleyen Mavi Balina veya Momo adlı oyunlara karşı bilgilendiren Demircan, "İnternette maalesef kötülük, iyilikten çok daha hızlı yayılıyor. Dünyanın dört bir yanında çocuklarımızı tehdit ediyor" dedi.
#Tokat9 günlük tatille birlikte milyonlar sahillere hücum etti, yeni sezonun kodları da çözülmeye başladı. Geçen yazın en popüler yerlerinden kapananlar da var, bu yıl yeni açılıp öne çıkanlar da. Bazı yerler el değiştirdi; kimi mekânlar yavruladı; trafik nedir bilmeyen sakin beldelerin caddeleri doldu, yolları kapandı.
#Savaş ÖzbeyÇocukları etkisi altına alarak intihara kadar sürükleyen oyun görünümlü kötü niyetli yazılımlar dün TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nda ele alındı. Komisyonu bilgilendiren psikologlar ‘Mavi Balina’, ‘Mariam’ ve ‘Momo’ gibi kötü niyetli yazılımların kişide adrenalin seviyesini arttırarak merak ve korku oluşturduğu için bağımlılığa neden olduğuna dikkat çekiyor.
#GazetehaberleriKorku, aniden ortaya çıkan tehlikeye karşı gösterilen bir reaksiyondur. Bu tehlike gerçek ya da kişinin algıladığı bir tehlikedir. Söz konusu bu tehlike kişide savaş ya da kaç tepkisini ortaya çıkartır. Kaygı, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı taşınan endişeleri, bedenimiz ve düşüncelerimizdeki değişiklikleri içerir. Her iki durumda da çocuk rahatsız ve huzursuz olur.
#EndişeMEB, ‘Mavi Balina’, ‘Momo’ gibi internet tuzakları ve dijital platformlardaki kötü niyetli kişi ve yazılımlara karşı bilinçlendirmek amacıyla ‘Siber Güvenlik Portalı’ hazırladı. Eğitim Bilişim Ağı çatısı altında hizmet verecek portalda kişisel bilgilerin korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar, virüs ve casus yazılımlara yönelik uyarılar, internetin güvenli ve eğlenceli kalması için alınabilecek önlemler, bir tehdit ortaya çıktığında yapılabilecekler, videolarla eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.
#EBAÇocuklar dijital oyun oynamaya bayılıyor, bilgisayarın başından kalkmıyor. Anne-babalar şikâyetçi olsa da çocuklar bundan büyük keyif alıyor. Peki, onlar için hiç yararlı bilgisayar oyunu yok mu? Dijital oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur’a sorduk.
#Ömür KurtDoç. Dr. Tuncay Dilci "Bu oyunlar son derece sistematik kurgulanmış, toplumsal dimağları zehirleyerek onları intihara sürükleyen, insanların yaşam kalitesini düşüren ve toplum içerisinde infial ve kaos yaratabilecek bir yaklaşımın ürünüdür." dedi.
#Mavi Balina