Geçen yıl keşfedilen ‘Comet 2022 E3 (ZTF)’ adlı kuyrukluyıldız, 50 bin yıl sonra ilk kez Dünya’dan izlenebilecek ve bir 50 bin yıl daha görülemeyecek. Eğer böyle bir şansı iyi değerlendirmek istiyorsanız astrofotoğrafçı Uygar Mitat’a kulak verin. Mitat, C 2022 E3’ü en iyi şekilde izleme yollarını Hürriyet’e anlattı.
#CometGuido Barbujani’nin detaylı incelemesi ‘Irkların İcadı/Irkçılığa Karşı Bilim’, ‘ırk’ meselesinin icat edilmiş bir kavram olduğunu ispat etmeye girişiyor. “Irklar yoktur, yüzyıllardır birbirine geçmiş insan türü vardır” diyen çalışma, bilimsel bir açıklaması olmayan ırk kavramının, keyfi bir etiketleme malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.
#Irkların İcadıMurat Gülsoy’un romanından uyarlanan ‘Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet’, yalnızlık meselesini bilimkurgu tadında anlatıyor. Sahne için zorlayıcı olabilecek bir metne yapılmış başarılı bir uyarlama, iyi işleyen bir reji ve çok başarılı oyunculuklarla...
#Yalnızlar İçin Çok Özel Bir HizmetBilimsel çalışmalarına İngiltere merkezli Liverpool Üniversitesi’nde devam eden Türk bilim insanı Dr. Ceren Kabukçu ve ekibi, tarihteki en eski pişirilmiş yemek kalıntılarını keşfetti. Keşif, dünya basınının manşetlerinde yer alırken Dr. Ceren Kabukçu, yaklaşık 70 bin yıllık örneklerin keşif sürecini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı.
#Ceren KabukçuKoronavirüs salgınının ardından tüm dünyanın ilgisi bir anda virüsler, hastalıklar ve geçmişte dünyayı kasıp kavuran salgınlara yöneldi. Yapılan son çalışmalar asırlar önce yaşanan ve milyonların canına mâl olan bir salgını günümüze bağlayarak herkesi şaşkına çevirdi...
#Kara Ölüm2017 yılında yayımlanan “Sahra 1911” ve 2019’da çıkan “Botter Apartmanı” romanlarıyla tanınan Ayşe Övür’ün üçüncü eseri “Zamanın Kapıları”, Remzi Kitabevi tarafından okura sunuldu. Ayşe Övür’le hem yeni kitabını hem de romanlarının gizli öznesi İstanbul’u konuştuk.
#Zamanın KapılarıModern insan günlük rutin kişisel bakımların yanında daha derin ve temel sorunlarla başa çıkmak zorunda kalabilmektedir. Bunların başında akne, saç dökülmesi veya istenmeyen vücut tüyleri gelmektedir. Çağdaş yöntemlerle istenmeyen tüylerden kurtulmak nispeten kolay olsa da dönem dönem tekrar edilmesi gerekmektedir, çünkü epilatör veya farklı ağda yöntemleri kalıcı olarak tüylerini yok etmemektedirler. Lazer epilasyon yöntemi kıl köklerine temas ederek tüylerin yeniden çıkmasını kalıcı olarak yok eden bir yöntemdir. Fakat değişik seçenekler kişilerin karar vermesini zorlaştırabilmektedir. İşte buz lazer mi Alexandrite mi, 2022 avantaj karşılaştırması ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Buz LazerModern insanın zamanı esasında en kıymetli varlığıdır. Çağdaş yaşam son derece hızlı ve streslidir. İş hayatında olduğu gibi özel yaşamda da zamanı iyi yönetmek gerekir. Anne annelerin yaptığı gibi saatlerce mutfakta börek açamayan modern insan yine saatlerce ve keyifle kitap da okuyamamaktadır. Bu nedenle hem işte hem özel yaşamda "hızlı okuma teknikleri" geliştirilmektedir. Okuduğunu hızlıca kavramak ve öğrenmek için de "özetleme teknikleri" uygulanmaktadır. İşte son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan özetleme tekniği nedir, nasıl yapılır, özetleme tekniği örnekleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eğitim"Neandertallerin soyu neden tükendi, köklerini modern insanların ataları mı kuruttu?" soruları uzun yıllardır bilim insanlarının cevabını aradığı bir soruydu. Bulunan yeni fosiller bu sorunun cevabını bulurken insanlık tarihinin de baştan yazılmasına sebep olabilir...
#Neandertalİnsanlık son yüzyıllarda tabiattan epeyce uzaklaşmış durumdadır. Endüstrileşme, kalabalık şehir hayatı, sık yerleşim alanları bunun ana sebeplerindendir. Bahar ayı geldiğinde tabiatın canlanmasına tanıklık etmek günümüzde büyük şehir insanı için artık pek mümkün değildir. Karın yağışına bile görmek, değişen iklim dolayısıyla imkansız hale gelmiştir. Temiz ve akan suya erişmek olanaksızlaşırken, kapalı şişelerde içme suyunu satın almak zorunda bırakılan modern insan akan bir derenin şırıltısını işitmek ancak masallarda mümkün görünmektedir. Fakat insan doğası gereği tabiattan bir parçayı hep etrafında görmek ister. Bu sebeple dış mekan peyzaj çalışmaları yapılmakta, teras, balkon, bahçeler çiçeklerle donatılmaya çalışılmaktadır. Bir parça tabiatı hissetmek ve yaşamak için. Çiçeklerden sümbül merak konusudur. İşte sümbül çiçeği hakkında sümbül çiçeğinin anlamı nedir, sümbül çiçeği neyi ifade eder gibi ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Kuş sesleri, akan derenin şırıltısı, rüzgarın yaprakların arasında esintisini yaşamak modern insan için artık hayal olmuştur. Yüksek binalar, kapalı AVM'ler, dar sınıflar günümüz yaşam biçiminin gerçekleridir. Fakat fıtratı gereği doğanın bir parçası olan insan, bir şekilde tabiatı hayatına almasını becermektedir. Bu, bazen bir minik saksıdaki menekşe, bazen vazonun içindeki karanfil ya da balkonun bir köşesindeki zambaktır. Çiçekler, hoş kokuları ve renkleri ile hayata anlam katmaktadırlar. Öte yandan çiçeklerin her birinin ayrı bir anlamı olduğu yüzyıllardır çeşitli eserlerde uzun uzun anlatılmaktadır. En fazla merak konusu olan da kırmızı gülün manası olmaktadır. İşte kırmızı gülün manası, kırmızı gül neyi simgeler ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Günümüz insanı çok yoğun ve stresli bir iş hayatına sahiptir. Ayrıca doğadan ve doğallıktan uzak bir yaşam süren modern insan pek çok hastalıkla boğuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu kadar hastalıklara açık hale gelmesinde bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmayışı başlıca sebeplerdendir. Sağlıklı ortamda yaşamayan, yeterince temiz ve kaliteli su tüketemeyen, bol oksijen alamayan modern insan bir de hazır gıdalarla beslenince bağışıklık sistemi zayıflamakta ve metabolizma kolaylıkla hastalıklara yakalanabilecek seviyeye düşmektedir. Son yıllarda modern insan doğaya yüzünü dönmeye çalışmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişmek istemektedir. Bu çerçevede pekmez gibi artık pek de tüketilmeyen gıdalar yeniden gündeme gelmektedir. İşte merakla okuyacağınız keçiboynuzu pekmez nedir, nasıl tüketilmelidir, keçiboynuzu pekmezi aç karnına mı tüketilmelidir gibi konu hakkında pek çok faydalı bilgiyi sizler için derledik.
#Pratik BilgilerHem gerçek hem de terim anlamıyla kullanılan tema sözcüğü dilimize Latinceden geçmiştir. Antik Roma'dan bu yana kullanılan kelimenin orijinal hali theme şeklinde yazılır. Kelimenin sözlük anlamı hem öykü ve roman gibi olay yazılarında hem de deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında kullanılır. TDK'ya göre tema kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tema Ne Demek?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ve çevreye ilişkin diğer çalışmalara katkılarından dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi tarafından bu yıl ilki verilen "Küresel Amaçlar Eylem Ödülü"ne layık görüldü. Geçen yıl itibarıyla 76 bin kurum ve kuruluş binasında devreye giren Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile projenin başında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 19'a ulaştı. Sıfır Atık Projesi ile 2023'te geri dönüştürülen atıklarda geri kazanım oranının yüzde 35'e ulaşması amaçlanıyor.
#HaberKuzey İsrail'de bilim insanları bilinen en eski el yapımı aletlerden birini buldu. Keşif bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Gelişmiş alet yapımının daha önce 200.000 yıl önce ortaya çıktığı düşünülen ve "modern insan" olarak tanımlanan Homo Sapiens türü ile başladığına inanılıyordu fakat yeni keşif bu veriyi çürüttü. Araştırmacılar günümüz İsrail'inin bulunduğu bölgede yaklaşık 350.000 yıllık yeni bir keşif yaptılar.
#AntropolojiProf. Dr. Sinan Canan’ın geliştirdiği İFA (İnsanın Fabrika Ayarları) teorisinin üçüncü kitabı ‘Sınırları Aşmak’ yayımlandı. Canan, insanın sınırlarını aşabilmesi için çıktığı yolculukta atması gereken önemli adımlardan birinin ‘konfordan kaosa atlamak’, yani hayatımızı değiştirebilmek olduğunu anlatıyor kitabında...
#Sinan CananHomo Sapiens, insanları hayvanlardan ve diğer canlı türlerinden ayıran bir terimdir. ''Düşünme'' ve ''Konuşma'' yetileriyle diğer canlı türlerinden farklı olan Homo Sapiens terimi, modern insanı tanımlamak için de kullanılır. Homo Sapiens ne demek, özellikleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Homo Sapiens NedirDescartes’ın ‘Yöntem Üzerine Konuşma’sı aslında aklını iyi yönetmek üzerine bir konuşmadır. Sürekli ‘hissediyordum’, ‘umuyordum’, ‘seçiyordum’, ‘dikkat etmeliydim’, ‘beni ilgilendirmiyordu’ biçimindeki ifadelerle kurar tümcesini. Bilgiyi akıldan değil deneyimden türetir.
#Aklını İyi Yönetmek Ve Bilimlerde Hakikati Aramak İçin