Miyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#DiyarbakırAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#Sağlıkİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekRahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Bulundukları bölgeye göre gruplara ayrılan miyomlar dört kadından birinde görülme oranına sahiptir. Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir; tekrarlayan düşük, erken doğum veya kısırlığa yol açabilir. Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir ancak kişide ağrı ve yoğun kanamalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Operasyon sonrası doktorun kontrolü ve onayıyla birlikte gebelik planlanabilir.
#MiyomlarSevgili Hürriyet okurları, ‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’, bu bölümde de merak edilenleri sormaya devam ediyor. ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’ konuları üzerine Acıbadem Ankara Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Rana Karayalçın, sorularımızı yanıtladı...
#Serkan KızılbayırMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır. Peki, miyom ameliyatı nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Miyom NedirÇocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#HisteroskopiRahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kadından birinde, çapı ufak veya büyük, az ya da çok sayıda ‘miyom’ tespit ediliyor! Vücuttaki östrojen seviyelerinin daha yüksek olması nedeniyle sıklıkla üreme çağındaki 18-45 yaş grubundaki kadınlarda görülen miyomlar, rahim alınması operasyonlarının en sık nedenini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomların tedavisi ve V-Notes yöntemi hakkında bilgiler verdi.
#V-NOTES YöntemiCinsel ilişki sonrası mide, kas ve karın ağrısı gibi kramplar yaygın olarak görülmektedir. Genelde kadınların karşılaştığı bir durum olsa da cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı erkeklerde de rastlanabilir. Bu haberimizde bazı durumlarda cinsel ilişkinin pozisyonundan kaynaklanan cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı nedenlerini paylaşıyoruz. İşte cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı olur mu, neden olur sorularının yanıtları...
#Cinsel İlişki SonrasıÜremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının gebelikleri çoğunlukla doğal yollardan elde edilen gebelikler gibi seyreder. Tüp bebek tedavisiyle hamile kalan kişilerin gebelik takibi sırasında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmaması durumunda normal doğum tercih edilebilir. Anne adayının sezaryen doğum ile şartlandırılmaması gerekir.
#GebelikÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:
#İzmirHisteroskopi rahim içinin görüntülenmesi için yapılan bir işlemdir. Rahimle ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılır. En sık anormal kanamanın tanı ve tedavisi, adet düzensizliği, rahim içinden miyom veya polip alınması, ara kanama, rahim içi yapışıklıkların açılması, tekrarlayan gebelik kayıplarının nedeninin araştırılması, kaybolmuş spiralin çıkarılması için histeroskopi kullanılır.
#HisteroskopiÖzel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Opr. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Dr. Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti.
#İzmirGelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına küçük delikler açılarak yapılabilmektedir. Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yöntem olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde özellikle son 15 yıldır, daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Miyom ameliyatı, çikolata kisti ameliyatı ve rahim alma ameliyatı günümüzde laparoskopi ile başarıyla uygulanmaktadır. Hatta erken evre kanserlerin tedavisinde, kanser evresinin belirlenmesinde de laparoskopiden yararlanılmaktadır.
#LaparoskopiMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır.
#Miyom Nedir?Miyomlar rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümöral kitlelerdir. Yüzde 20-30 oranında görülen kitleler yaş ilerledikçe büyür ve sayıları artar fakat menapozda gerilediğini söyleyen Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Miyomlar lokalizasyonlarına göre rahim iç tabakasında yer alıp infertilite dediğimiz kısırlığa neden olabilirler” dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıPolipler vücudun birçok yerinde oluşabilmektedir. Bu yazıda bahsedeceğimiz polip rahim içerisinde yer alan uterin poliplerdir, yani rahim içi poliplerdir. Poliplerin histeroskopik tedavisini anlatmadan önce poliplerin ne olduğu, ne gibi belirtilere yol açtığı, kanserleşme ihtimali olup olmadığının bilinmesi doğru tedaviye doğru zamanda ulaşmayı sağlayacaktır.
#HisteroskopikVajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibi rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.
#Vajinal Akıntı