Hardal aslen bir bitkidir. Turpgiller familyasından olan bu bitki acı ve aynı zamanda keskin bir tada sahiptir. Hardal ek malzeme olarak iki farklı şekilde kullanılır. Birincisi tohumların sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, çeşitlerine göre tatları değişmektedir. Peki, yemek yaparken hardalı nasıl kullanmalıyız? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda anlatacağız...
#HardalALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP Değeri<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikSağlıksız beslenme, hareketsizlik, yoğun stres içeren yaşam tarzı, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi ve kalitesiz uyku gibi alışkanlıklar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp damarlarında tıkanıklık ve koroner bypass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Koroner BypassCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsTıp dilinde miyokard olarak bilinen, halk dilinde ise kalp kası olarak adlandırılan kalp kası, iltihaplanma durumunda belirli sebeplere ve sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kasının iltihaplanması ya da kalp kasının enfeksiyon alması anlamına gelir. Kalp kası kalbin çok büyük bir kısmını meydana getirmektedir. Diğer kaslar gibi kalp kası da iltihap alabilir. Bu iltihaplanmaya neden olabilecek pek çok etken bulunur. Kalp kasına bağlı meydana gelen hastalıkların çok büyük bir kısmını kalp kası hücreleri meydana getirmektedir. Peki, bu iltihap nedir, geçici midir? Kalp kasının belirtileri nelerdir? Ne gibi nedenlere bağlıdır tüm detayları ile derledik.
İstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik koronavirüsü ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de tespit edildi. Koronavirüsün yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
#KoronavirüsŞehir yaşamını çok mu seviyorsunuz? Cevabınız “evet” ise duyacaklarınıza hazır olun. Çünkü bu haberi okuduktan sonra şehir merkezinden uzak, daha sakin bir yerlere taşınmak isteyebilirsiniz. Danimarka'da yapılan bir araştırma, trafik gürültüsünün yol açtığı hastalıklara dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
#Sağlıkİstanbul'da yaşayan 16 yaşındaki Berat Ateş'in ailesinden 10 kişide hipertrofik kardiyomiyopati, yani kalp kasının (miyokard) anormal kalınlaşması hastalığı görüldü. Ameliyat olup sağlığına kavuşmasına günler kala baba Ateş hayatını kaybetti. Nefes darlığı şikayeti sonucu aynı teşhisi alan Berat, ani ölümü nedeniyle babasının ameliyatını gerçekleştiremeyen Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
#Hipertrofik Kardiyomiyopatiİstanbul'da yaşayan 16 yaşındaki Berat Ateş'in ailesinden 10 kişide hipertrofik kardiyomiyopati, yani kalp kasının (miyokard) anormal kalınlaşması hastalığı görüldü. Ameliyat olup sağlığına kavuşmasına günler kala baba Ateş hayatını kaybetti. Nefes darlığı şikayeti sonucu aynı teşhisi alan Berat, ani ölümü nedeniyle babasının ameliyatını gerçekleştiremeyen Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
#IstanbulÜlkemizde insanların kalp krizi geçirme riski oldukça küçük yaşlara düştü. Bunun en büyük nedeni alınması gereken önlemlerin alınmamasıdır. Kalp krizini önlemek için riskten kurtulmak gerekiyor. Peki, kalp krizi ve kalp krizi riskini nasıl ortadan kaldırabiliriz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kalp Krizi Nedir Ve Neden Olur?Sintigrafi; incelenmesi gereken her organ adına değişik bir radyoaktif ilaç verilerek o ilaçla alakalı organdaki tutulumu, atılımı ve dağılımı hakkında bilgi verir. Peki sintigrafi nedir ve ne işe yarar? Sintigrafi tetkiki nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sintigrafi Nedir?Çocukluk çağında görülen ani ölümlerin yüzde 99’u kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Aile öyküsünde 50 yaş altında kalbe bağlı ani ölüm belirlenen çocukların ise kalplerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. “Kalp krizine bağlı ölümler erişkin yaşlarda daha sık görülmesine karşın çocukluk çağında da daha seyrek de olsa benzer ölümlerin olduğu bilinmektedir” diyen Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.
#Çocuklarda Kalp Krizi NedenleriMagdeburger Sigorta’nın yeni ürünü Kritik Hastalıklar Sigortası, PCR testi teminatını kapsayan iki yeni paket seçeneği sunuyor. 10 bin TL ve 30 bin TL olarak iki farklı teminat limitiyle hazırlanan Kritik Hastalıklar Sigorta paketleri; poliçe kapsamında PCR testi ve ambulans hizmetlerini de sigortalılara sunmaya başladı.
#PCR"20 dakikadan uzun süren retrosternal denilen göğüs orta hattında olan ve sol tarafa doğru yayılabilen yanıcı, baskı tarzında göğüs ağrısı varlığında hastaneye başvurmaktan çekinilmemelidir" diyen Kardiyoloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Birol Özkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göğüs AğrısıAjax'ın 30 yaşındaki savunmacısı Daley Blind, takımının Hertha Berlin'le oynadığı hazırlık maçının 79. dakikasında bir anda yere yığıldı. Aralık 2019'da kardiyomiyopati teşhisi konulan ve Şubat 2020'de sahalara dönen Blind'in kalp pilinin (ICD) durduğu belirtildi. Ajax Teknik Direktörü Erik ten Hag, Blind'in sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.
#KardiyomiyopatiSalgının ortaya çıkmasından bugüne kadar yapılan tıbbi araştırmalar sonucu COVID-19’un daha çok kalp hastalarını etkilediğine dikkat çeken Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Kemal Kunovac, “Koronavirüsün yaş grubu ayrımı yapmadan kronik kalp ve hipertansiyon hastalığı olanlarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 15 daha yüksek olduğu saptandı. Kalp, damar ve hipertansiyon hastaları evden çıkarken mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeyi korumalıdır. Dengeli beslenmeli ve bol sıvı almalıdır. Düzenli uyku uyumaları büyük önem taşır. İlaçları düzenli kullanmaya özen göstermeliler.” dedi.
#KoronavirüsTıp eğitimi alan kişilere uzman olarak ilerleyebileceği çok sayıda alan alternatifi sunulmaktadır. Bu alternatifler arasında popüler olarak; iç hastalıklar, nöroloji, psikiyatri, ortopedi, üroloji, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji gelmektedir. İşte kardiyoloji bölümü ve doktorları ile ilgili merak edilen tüm detayları hazırladık.
#Kardiyoloji Nedir?Dinlenme halindeyken, efor sarf ettikten sonra göğüste oluşan ağrı ve yanma şeklinde acının ciddiye alınması uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burak Teymen, "45 yaşındaki erkekler ve 55 yaşını tamamlamış kadınlar koroner arter hastalığı için risk faktörleri oluşturur" dedi.
#Koroner Arter HastalığıDinlenme halindeyken, efor sarf ettikten sonra göğüste oluşan ağrı ve yanma şeklinde acının ciddiye alınması uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burak Teymen, “45 yaşındaki erkekler ve 55 yaşını tamamlamış kadınlar koroner arter hastalığı için risk faktörleri oluşturur” dedi.
#Göğüs Ağrısıİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Gökhan Açıkkollu'nun, gözaltı sürecince şeker rahatsızlığı sebebiyle ilaçlarının temin edildiği, rahatsızlanması üzerine hastaneye kaldırıldığı ve 5 Ağustos 2016'da tüm tıbbi müdahalelere rağmen vefat ettiği belirtilerek, "Gökhan Açıkkollu isimli kişinin 'işkence sebebi ile öldüğüne' ilişkin tüm iddialar örgütsel propaganda amaçlı olup gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.
#Gökhan Açıkkollu