2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkİLBER Ortaylı Hoca, bir konuşmasında -gençlere- bakın ne söylüyor: “Mutlu olmak diye bir şey yoktur. Olursun veya olamazsın. Veya mutlu olursun ama mutlu olduğunun farkına varmazsın. Bir insanın 70 yaşındaki mutluluk hissiyle 20 yaşındaki mutluluk hissi de aynı şey değildir. Ne diyor adam? ‘Eğer gençlik bilse, ihtiyarlık yapabilse!’ İkisi -ne yazık ki her zaman- denk düşmüyor. O denkliği ve dengeyi, dinginliği sağlayabilmek için edebiyat, musiki, bilgece sözler, iyi arkadaşlar ve lütfen yerinden kıpırdayıp alemi ve ülkeni görmen gerekiyor.”
#DNAKaraciğer yetmezliği oldukça önemli ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Yaşa bakmaksızın bebeklerde, çocuklarda dahi görülebilir. Ancak hastalığı anlamak için belirtilere çok dikkat etmek gerekmektedir. Peki, bu belirtiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık“İnfertil” ya da yaygın bilinen şekliyle “kısır” tanısı ruhsal yönden son derece sıkıntılı bir durumdur. Ancak endişe etmeyin, daha yapılacak birçok test ve tedavi seçeneği mevcut. Şayet sperm sağlığınızı merak ediyorsanız hiç kuşkusuz yapacağınız ilk iş bir sperm tahlili olmalı. Ancak sonuçlar düşük bile gelse bilin ki tek bir sperm tahlili sizin hayat boyu çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez.
#AileDiyarbakır'da 32 yaşındaki rehber öğretmen Ümit Açmaz, lise öğrencisi kardeşiyle dünyada çok nadir görülen Mitokondriyal Nörogastrointestinal Ensefalomiyelopati (MNGIE) hastalığı nedeniylegünden güne eriyor. Bir kardeşini de aynı hastalık nedeniyle kaybeden ve 27 kilograma kadar düşen Açmaz, kök hücre tedavisiyle sağlığına ve öğrencilerine kavuşacağıgünün hayalini kuruyor.