Kişiler kendi istek ve yeteneklerine göre meslek gruplarını belirlemektedirler. Bu mesleklerden birisi de mimarlıktır. Mimarlık günümüzde pek çok kişinin araştırdıkları mesleklerden birisidir. Peki Mimar nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Mimar olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizlere mimarlık mesleği hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca açıkladık.
#Mimar Nedir?Kazdağlarının Yeşilyurt Köyünde, dağ yolunun başlarında mimarisi doğa ile bütünleşmiş butik bir otel vardır. Neredeyse 10 yıldır her yaz ziyaret ettiğimiz oteli bizim için özel kılan sahipleri Sevgi Hanım ve Yalçın Bey’dir. Yalçın Bey uzun yıllar İstanbul’da birçok mimari projeye imza attıktan sonra eşi ile birlikte bu güzel köye yerleşip mesleğini otelinin yapımı ile yavaşlatmış. Sevgi Hanım ise tamamen doğal ürünler ile hazırladığı enfes lezzetleri ile otelin sofralarını donatırken bir taraftan da köylü kadınlara iş hayatında yol gösterici olmaya başlamış.
#MimarlıkYKS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından üniversite bölümlerine yönelik araştırmalar hız kazandı. Mimarlık bölümü hakkında bilgi almak isteyen üniversiteli adayları da bölüm hakkında araştırma yapıyor. Öte yandan mimarlık bölümü taban puanları da merak ediliyor. Peki, mimarlık taban puanları kaç?
#Mimarlık Bölümü PuanlarıEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteYarışma açıldı ama birinci değil ikinci seçildi. Yine de proje kabul edildi. Üstelik yapılacak eserin Sultanahmet Camii’nin kötü bir kopyası olacağı iddia edildi. Çamlıca Camii projesini Mimarlar Sinan Genim, Oktay Ekinci, yarışmanın jüri üyesi Prof. Suphi Saatçi ve kazanan projenin mimarlarından Hayriye Gül Totu’ya sorduk.
Üç yıl önce İstanbul’da gerçekleşen Dünya Mimarlık Kongresi, bu sene İtalya’nın Torino kentinde düzenleniyor. 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasındaki kongre, pek çok ülkenin mimarlık alanındaki gelişmeleri yansıttığı özel sergileri Torino’ya taşınıyor.