İklim değişikliği konusundaki açıklamaları ile gündeme yerleşen iklim aktivisti Greta Thunberg’in adı mikroskobik bir canlıya verildi. Bilim insanları, genç aktivistin adını daha önce de yeni keşfedilen başka türden canlılara vermişti.
#Greta ThunbergMikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Mikroskobik Canlılar Nelerdir?Türkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Protista alemindeki canlılar nelerdir ve özellikleri nelerdir sürekli araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sıkça rastlanmasından dolayı araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Protista alemindeki canlıları öğrenebilir ve özellikleri ile ilgili de bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Protista alemindeki canlılar ve özellikleri nelerdir? Protista alemindeki canlıların özellikleri ve örneklerini sizler için derledik.
Dünya çapında birçok farklı özelliğe sahip canlı türleri bulunur. Bu canlı türlerin genetik yapısında ise DNA ve RNA gibi unsurlar yer alır. Bu DNA seçeneklerinden biri olarak plazmit öne çıkıyor. Peki, Plazmit nedir? Çeşitleri nelerdir? Ne işe yarar? Plazmit tüm bakterilerde bulunur mu detayları ile derledik.
Canlılar küçük hücrelerden oluşan anatomik yapılardaki meydana gelir. Bu hücreler, mikroskobik derecede küçük olduğu için gözle görülemez. Kendi içinde çok fazla özelliği olan hücrelerin en dikkat çeken bölümü ise, hücre zarıdır. Hücre zarı hakkında bilinenler olduğu kadar çok sayıda bilinmeyenler de bulunuyor. Hücre zarının görevleri nelerdir sizler için derledik.
#HücreDenizcilerin iyi bildiği, belgesellerden sıklıkla duymaya alışık olduğumuz kavram Plankton, denizlerdeki balık türlerinin besin kaynağına verilen isimdir. Sizin için Plankton nedir ve ne işe yarar? Plankton nasıl oluşur ve özellikleri nelerdir şeklindeki soruların yanıtlarını detayları ile derledik.
#Plankton Nedir Ve Ne İşe Yarar?Alg sözcüğü günlük hayatta pek kullanılmadığı için çok kimse tarafından bilinmez. Ancak alg kelimesi televizyonda, gazetede, dergi ve kitaplarda sıklıkla yer alır. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile alg sözcüğü bu mecrada da görülebilmektedir. Alg sözcüğünün ne ifade ettiği, ne anlama geldiği de merak konusu olmaktadır. Çevre ile ilgili kimselerin araştırdığı bu kavram hakkında merakla okuyacağınız geniş bilgileri sizler için derledik. Alg nedir ve zararları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Alg Nedir?