Ülser, günlük yaşam kalitesini düşüren bir mide rahatsızlığı olarak dikkat çekiyor. Sindirim sistemini etkiliyor, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalarla ortaya çıkıyor. Ancak beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Peki ülser nedir, neden olur? Ülser belirtileri ve tedavisi...
#Ülserİzmir Tınaztepe Üniversitesi (İZTÜ) Özel Galen Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Batuhan Demir, sağlıklı bir yaşamın temeli için midenin korunması gerektiğini belirterek, mide sağlığını korumanın önemini ve günlük hayatta uygulanabilecek basit ama etkili noktalar hakkında bilgiler verdi.
#1İngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp SağlığıErkeklerde kadınlara göre en az 3 kat fazla görülen ülserin belirtileri zaman zaman çok rahatsız edici ve belirgin olabilir. Karnın üst tarafında yanma şeklinde hissedilen ağrılarla ortaya çıkan ülser, bazen kişileri ağrı ile gece uykusundan bile uyandırabilir. Ülserin tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Peptik ülser nedir, kansere dönüşür mü sizler için derledik.
Son dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren dumping sendromu mide ameliyatı geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkıyor. Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ve kötü sonuçlar doğurabilen dumping sendromu nedir, nasıl geçer, nedenleri nelerdir? İşte dumping sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Dumping SendromuMide delinmesi, mide rahatsızlıkları çeşitlerinden biridir. Mide delinmesi, mideye zarar veren yiyecek ya da içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucunda ortaya çıkar. Mide sağlığının korunması için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekir. Perforasyon nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Geçirdiği mide küçültme ve gastrik bypass ameliyatından sonra 70 kilodan 46 kiloya düşen Seren Serengil’in son hali sevenlerini korkuttu. Yaşadığı pişmanlığı sosyal medya hesabında takipçileri ile paylaşan Seren Serengil “sakın bana özenmeyin.” Sözleriyle uyarıda bulundu. Peki, Seren Serengil’in hastalığı ne?
#Seren Serengil’İn Son Hali KorkuttuHalk dilinde “Kronik Gastrit” olarak da bilinen Pangastrit, çoğu kez tedavi edilememektedir. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemlidir. Pangastrit hakkında daha fazla bilgi edinerek hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Peki, Pangastrit nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pangastrit Nedir Ve Neden Olur?Dumping sendromu, mide ameliyatı sonrası ortaya çıkabilen bir durum. Karın ağrısı, çarpıntı, ishal, kusma ve kramp gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki Dumping sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? İşte Dumping sendromuyla ilgili merak edilenler...
#Dumping SendromuDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiSindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalar olarak kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#ÜlserSindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalar olarak kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Ülser NedirÜlseratif kolit nedir ve bu hastalıktaki belirtiler nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor.Kolit kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. İltihaplanma olarak adlandırılan kolit, kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olarak buradaki iç astarda ülser denen yaralara yol açar. Peki Ülseratif kolit belirtileri nelerdir? İşte konu hakkında detaylar
#Ülseratif KolitÇok fazla kızartma veya bajaratlı yiyecek tüketiyorsanız dikkat! Bu yedikleriniz ülsere neden olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık ülserin beslenme ile olan ilişkisini ve ülserle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Ülser BelirtileriSofralardan eksik olmayan turşular, mevsim fark etmeksizin içilen sıcak çaylar ve daha birçoğu… Günlük hayatta yaptığımız ve çok normal gelen davranış biçimleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle de beslenme ile doğrudan ilişkili olan mide kanserinin ortaya çıkmasında basit gibi görünen davranışlar belirleyici bir rol üstleniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkerim Özakay, mide kanseri ve beslenme ilişkisini anlatıyor.
#Mide KanseriSofralardan eksik olmayan turşular, mevsim fark etmeksizin içilen sıcak çaylar ve daha birçoğu… Günlük hayatta yaptığımız ve çok normal gelen davranış biçimleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle de beslenme ile doğrudan ilişkili olan mide kanserinin ortaya çıkmasında basit gibi görünen davranışlar belirleyici bir rol üstleniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkerim Özakay, mide kanseri ve beslenme ilişkisini anlatıyor.
#Mide Kanseri TedavisiKarın ağrısı aslında çok büyük bir alan için kullandığımız tabirlerden biridir. Karın boşluğunun hangi bölgesinin ağrıdığına bağlı olarak sorunun yaşandığı organımız değişir. Peki hangi karın ağrısı neyin habercisidir? Karnın sağ üst bölgesi ağrırsa ne demek? Bölge bölge karın ağrısı sebepleri…
#Karın Ağrısı