Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkOropouche virüsü, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan ya da bu bölgelere seyahat eden kişiler için risk oluşturabilir. Bu virüsün neden olduğu salgınlar, büyük popülasyonları etkileyebilir ve halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturabilir. Peki, Oropouche virüsü nedir, belirtileri nasıl? Oropouche nasıl bulaşır?
#Oropouche VirüsüTikTok’ta hızla yayılan bir iddiaya göre, karbonat artık sadece fırıncılığın değil, spor dünyasının da gözdesi. Kullanıcılar, karbonatın ‘steroid’ gibi etkiler yarattığını ve egzersiz performansını artırdığını öne sürüyor. Peki, karbonat böyle bir etki yapabilir mi? Uzm. Dyt. Betül Merd, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık29 yaşındaki Alexis Hall, 9 Nisan'da kızı Jaicei’i dünyaya getirdi. Doğumdan sonra taburcu edildi ama o kendini iyi hissetmiyordu. Doktorlar gaz sancısı olduğunu söyledi ancak o bir şeylerin ters gittiğini hissettiği için hastaneden ayrılmadı. Onun bu ısrarı hayatının kurtulmasını sağladı. Çünkü 18 Nisan'da ağır bir kalp krizi geçirdiğinde hastanede olduğu için anında müdahale edebildiler ve hayatta kalmayı başardı.
#Kalp KriziGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkBurdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde 25 Mayıs günü diyaliz sonrası rahatsızlanan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği olaydan sağ kurtulan Şahlan Demirci (54), "Her zaman seans bittikten 10 dakika sonra yatağımdan kalkıyordum. O gün kalkamadım. Vücudumda bir uyuşma oluştu, başım döndü, midem bulandı. Acil servise indirildim. Sonrasını hatırlamıyorum" dedi. Şahlan Demirci, olayla ilgili şikayetçi olmadığını söyledi.
#BurdurBurdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde 25 Mayıs günü diyaliz sonrası rahatsızlanan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği olaydan sağ kurtulan Şahlan Demirci (54), "Her zaman seans bittikten 10 dakika sonra yatağımdan kalkıyordum. O gün kalkamadım. Vücudumda bir uyuşma oluştu, başım döndü, midem bulandı. Acil servise indirildim. Sonrasını hatırlamıyorum" dedi. Şahlan Demirci, olayla ilgili şikayetçi olmadığını söyledi.
#BurdurBebeğini sezaryenle dünyaya getirdi, birkaç gün sonra taburcu olup evine döndü ancak kendini kötü hissettiği için tekrar hastaneye gitti. Göğsünden sırtına doğru yayılan bir ağrı hissediyordu. Bir gece hastanede kaldı. Doktorlar testler yaptı ama hepsi normal çıkınca bunun sadece gaz sancısından olduğunu söylediler. Ancak gerçek hiç de o kadar masum değildi. Genç kadın hastanede kalp krizi geçirdi, komaya girdi ve yaşam destek ünitesine bağlandı. İşte iki çocuk annesi Alexis Hall'un doğum dan sonra yaşadıkları ve hayatta kalma mücadelesi...
#SağlıkNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Mayıs'ta Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz ünitesinde tedavilerinin ardından sağlık sorunu yaşayan hastaların son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Bugün itibariyle entübe durumda olan hastamız kalmamıştır. Burdur Devlet Hastanesinde yaşanan bu üzücü olayın her yönüyle yakından ilgilenmeye devam edeceğim. Olaya ilişkin adli ve idari soruşturma süreçleri devam etmektedir" dedi.
#Fahrettin KocaBurdur'da 25 Mayıs günü diyaliz tedavisinin ardından fenalaşınca hastaneye geri dönen, buradan da Antalya Şehir Hastanesine sevk edilen hastalardan 67 yaşındaki Somali uyruklu Amina Abas Jama da hayatını kaybetti. Olayda ölenlerin sayısı 3'e çıkarken, 18 hastanın tedavisi ise sürüyor
#BurdurBurdur Devlet Hastanesi'nde diyalize girdikten sonra tedavi altına alınan hastalardan Saniye Aksöz (88) de hayatını kaybetti. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 oldu. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma sürerken, 31 hastanın tedavisinin devam ettiği öğrenildi.
#BurdurBurdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz sonrası evde fenalaşanlar ile tedbir kapsamında hastaneye çağrılan hastaların tedavisi, çevredeki il ve ilçelerde sürüyor. 33 hastadan 18'nin durumunun ağır olduğu, bunlardan 14'ünün de entübe edildiği öğrenildi.
#Burdur Devlet HastanesiBurdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz sonrası evde fenalaşanlar ile tedbir kapsamında hastaneye çağrılan hastaların tedavisi, çevredeki il ve ilçelerde sürüyor. 33 hastadan 18'nin durumunun ağır olduğu, bunlardan 14'ünün de entübe edildiği öğrenildi.
#BurdurBirden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç EtkileşimleriMide bulantısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişim şikâyeti ile doktora giden kadında tümör tespit edildi. Ancak doktorlar kanserli olmadığını düşünüyordu. Bağırsaklarının bir kısmı alınan kadın gerçeği ameliyat sonrası öğrendi. Tıpkı Galler Prensesi Kate Middeleton gibi…
#Kate Middletonİlk kez 2016'da ortaya çıktı, sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamadı. Gizemli hastalığın sırrı o gün bugündür çözülemedi. Hafta başında kamuoyuna duyurulan araştırma sonuçları ise hem hastaların hem de uzmanların eleştiri oklarının hedefi oldu...
#Havana SendromuDoktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuCumhuriyet Halk Partisi'nden Edirne'den Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen, genel başkan Özgür Özel'in Ankara'ya çağırarak sahnede elini kaldırdığı Şükrü Ciravoğlu, sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekildiğini açıkladı.
#CHPUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıOsmaniye'de mide bulantısı, kusma ve karın ağrı şikayeti ile özel bir hastaneye başvuran 40 yaşındaki kadın hastanın midesinden ve ince bağırsağından toplam 2 kilo ağırlığında kıl kütlesi çıkarıldı. Operasyona ilişkin bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Seçkin Akküçük, "Bezoarlar çok nadir görülür, çok sık görülmez sindirilmemiş bazı sebze gıda artıkları birikebilir midede buna Phytobezoar diyoruz. Saç yeme alışkanlıkları olabilir, bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı Trikobezoar diyoruz. Hatta literatürde bu rapunzel sendromu olarak da geçer." dedi.
#OsmaniyeTam 34 yıl boyunca sayısız semptom yaşayan, kronik ağrılar ve yorgunlukla mücadele eden kadına doktorlar her seferinde sorunun 'kafasında' olduğu söyledi. Semptomlar o kadar şiddetlendi ki bir gün bacakları onu taşıyamaz hale geldi. En sonunda bir nöroloji hastanesine sevk edilen kadına çok sayıda testin ardından tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi kondu.
#Kalıtsal Spastik ParaplejiBir anne ve babanın başına gelebilecek en kötü şey evladının mutsuzluğudur kuşkusuz... Hele de onca emekle büyütülüp belli bir yaşa gelen o evlat zor bir hastalığa yakalanmışsa dünya kapkaranlık olur o ebeveyn için. Ama diğer yandan da imkanlarının sınırlarını zorlayarak evladını hayatta tutmak için sonuna kadar direnir.
#Michael Strahan