BAZI kuruluşlar ve yaptıkları işler vardır. Zaman zaman yinelemek ve alkışlamak gerekir bana göre. KİTVAK da (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) bu tanıma girer. Zaman zaman, biriktirdiğim bilgileri ileterek, bilmeyenlere tanıtmak, bilenlerin de belleklerini tazelemek isterim. İşte öykümüz:1996’da lösemili çocuklara ve ailelerine maddi ve manevi destek düşüncesiyle, iyilik için yarışan bir avuç insanla yola çıkan, çeyrek asırlık yaşını kutlamakta olan vakıf, birçok etkinliklerin yanında, topluma dört büyük eser armağan etti.
#İzmirİzmir SEV öğrencileri dünya kaynaklarının hızla yok olduğu günlerde doğayı korumak için çareler üretiyor. İngilizce dersinde nesli tükenen hayvanları öğrenen, görsel sanatlarda geri dönüşümlü sanat objeleri üreten, Su Tüketim Projesini hayata geçiren öğrenciler, çevreyi koruma bilinciyle yetişiyor.
#Özel İzmir SEV İlköğretim KurumlarıHava sıcak, hem de çok sıcak… Bu sıcaklarda ağaçlar, ormanlar, tabii ki gölgeleri de geliyor aklıma. Geçenlerde Filipinler’de okullardan mezun olanlara fidan dikme zorunluluğundan yola çıkarak, yeşilin öneminden söz etmiştim. “Sıra artık yeşil seferberlikte” demiş, şöyle bitirmiştim:
#İzmirBebek ve çocukların yaşamlarının merkezinde yer alan oyuncaklar, aynı zamanda gelişimleri için de anahtar rol oynuyor. Ancak motor becerileri ve zihinsel gelişimleri için önemli bir araç olan oyuncaklar, sandığımız kadar masum olmayabilir.
#Çocuklarda Yabancı Cisim YutmaManisa Belediyesi ve çevreci Dr. Fahrettin Er’in başlattığı, "Her Çekirdek Bir Ağaç" kampanyası için kentin dört bir yanından toplanan ve Türkiye’nin değişik illerinden kargoyla gönderilen tonlarca şeftali, kayısı, kiraz, vişne, elma çekirdekleri depolarda biriktirildi.
Manisalı üroloji uzmanı ve biyolog Doktor Fahrettin Er, meyve çekirdeklerinin çöpe atılarak yok edildiğini, oysa bu çekirdeklerin kurutulup toprakla buluşturulması ile her birinin meyve ağacına dönüşeceğini iddia edip "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" projesini üretti.
TEMA Vakfı Manisa Temsilciliği, Manisa Havacılık Topluluğu, Manisa dağcılık grupları ve Manisa Belediyesi’nin 2007 yılının yerel Tarzan’ı seçtikleri Dr. Fahrettin Er ile bir araya gelerek küresel ısınmayı tetikleyen atmosferdeki karbondioksitin artmasını engelleyecek proje geliştirdi.
Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı Yıldırımu hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte kurulacak Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 1 milyon 237 bin metrekareden oluşacağını belirterek, "Seralarda üretim yapılacak, her hava koşulunda üretim devam edecek. Kayseri, hem kendi ihtiyacı olan meyve ve sebzeyi üretecek hem de çevre illere ve özellikle de yurt dışına ithal edebilecek." dedi.
#KocasinanYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza HazırlıkKurabiye denince hepimizin yüzünde bir tebessüm oluşuyor. Kokusuyla, lezzetiyle herkesi kısa sürede mutlu edebilme özelliğine sahip nefis kurabiyeler yapmak istiyor ama işin sırrını bilmiyorsanız doğru adrestesiniz. Büyük bir özenle şekillendirip fırına verdiğiniz kurabiyeleri fırından çıkardığınız zaman o ilk hallerinden eser kalmıyor mu? Kurabiyelerinizin ortası pişmiyor veya kenarları fazla mı sert oluyor? Kurabiye nasıl mı saklanır? İşte kurabiye yapmak için ihtiyacınız olan tüm püf noktaları…
#Kurabiye