Paylaş
ÇOK ÖNEMLİ DÖRT ESER
18 Mayıs 2004’te Ege Üniversitesi Kitvak -Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi, 7 Ekim 2011’de Ege Üniversitesi Kitvak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi, 18 Aralık 2017’de Dokuz Eylül Üniversitesi Kitvak- Abdulrezzak Sancak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi’ni kazandırdılar. Son olarak da Kitvak-Bilge Uysal Hücre İşleme Merkezi, salgına karşın, 26 Şubat 2021’de Ege Üniversitesi’nde hizmete açıldı. Şöyle bir bakalım...
210 BİN GECELEME
Ege Üniversitesi Kitvak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi, toplam 2 bin 700 metrekare alanda, 40 oda ve 102 yataklı. Çocuk oyun alanı ve kafeteryası da bulunan konukevinde, bugüne değin 150 bin geceleme gerçekleşti.
Kitvak-Abdulrezzak Sancak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi de 4 bin 400 metrekarelik alana sahip 41 oda ve 82 yatak kapasiteli. Bir çocuk oyun odası, bir kütüphane ve bir kafeteryası var. Konukevi açıldığı günden bu yana 60 bin gecelemeye tanık oldu. Konukevleri, hastanelerde yatmadan tedavi olan, ancak barınacak yeri olmayan hastalara hizmet veriyor. Yatarak ya da yatmadan tedavi olan hastaların yakınları da, barınma yeri bulamazlarsa konukevlerinde kalabiliyor. Genelde oldukça uygun bir ücret belirleniyor.
BAZI GİDERLER VAKIF’TAN
Ayrıca buna bağlı önemli bir hizmet de “Askıda Oda” projesi. Konukevlerinde belirlenen çok uygun ücretleri bile karşılamayacak hasta ve yakınlarının, doktorların uygunluk onayına bağlı olarak, konaklamalarını da vakıf, “Askıda Oda” hesabında biriken bağışlarla karşılıyor. Her iki konukevinde bugüne kadar 600 farklı ihtiyaç sahibi 24 bin gece konakladı, tüm giderlerini vakıf ödedi.
BÖLGENİN İLK MERKEZİ
Vakıf son olarak EÜ Kitvak Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’ndeki çocuklarımızı sağlığa kavuşturmak üzere dünyadaki en gelişmiş sağlık merkezleriyle uyumlu olarak, yenilikleri ülkemize taşıyacak Kitvak-Bilge Uysal Hücre İşleme Merkezi’ni hizmete açtı. 2 milyon liraya mal olan merkez, bölgemizde bir ilk.
Hizmetlerini özetlemeye çalıştığım Kitvak, elbette vatandaşların bağışlarından güç alıyor. Ve tüm bağışlar, topluma hizmet ve eser olarak dönüyor. Ramazan ayındayız, önümüz bayram. Çorbada tuzunuz olmasını istersiniz herhalde. Unutmayalım, tüm bağışlar, “Can yolunda, can suyu...”
KİTVAK ‘ASKIDA ODA’ HESAP BİLGİLERİ:
* Halkbank Konak Şubesi- Hesap No: 16000083.
Iban: TR86 0001 2009 7340 0016 0000 83
* İş Bankası İzmir Alsancak Şubesi- Hesap No: 1167111
IBAN: TR26 0006 4000 0013 4011 1671 11
-----
BİR YEŞİL ÇAĞRI
Meyve çekirdeklerini
gömün savurun fırlatın
SOSYAL medyadan, TEMA Vakfı kaynaklı, bana göre çok yararlı bir çağrıdan alıntı: “Yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 santim altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkanınız yoksa bir poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın (ya da arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir, aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler...
POŞETE HAPSETME
Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın ve yaptırmayın. Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan ya da dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış. En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
DESTEK BEKLİYOR
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım… Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor.”
Paylaş