mevsim geçişi haberleri sayfasında mevsim geçişi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 185 mevsim geçişi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle saç dökülmesi problemi yaşayanların sayısı da artıyor. Peki saçımız neden dökülüyor, mevsim geçişlerinin saç dökülmesine etkileri ve koruyucu önlemler hakkında Uzman Dermatolog Doç. Dr. Hilal GÖKALP anlattı...
#Saç DökülmesiKoronavirüs etkisi altında yaz mevsiminden sonbahar mevsimine geçiş sürecinde bağışıklığı güçlendirmenin önemi daha da arttı. Antioksidan içeren gıdaların mevsim geçişlerinin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen İrem Dürçek, geçiş sürecinde ne yapılması gerektiğine dair önerilerini paylaştı.
#Mevsim GeçişiSabahları yataktan çıkmakta zorlanıyor, uykunuzu alsanız da kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Bununla birlikte havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmurun alması, soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, stres ve beslenme düzeninizde değişiklik meydana gelmesinden şikâyetçisiniz. Peki bunun neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü?
#Mevsim GeçişiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sisteminin bulaşıcı hastalıkları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kılıç, “Bulaşıcı hastalıklar mevsim geçişlerinde artıyor” dedi.
#Mevsim GeçişiMevsim değişimlerinin insan bedeninde görülen fizyolojik etkilerine ek olarak psikolojik etkileri de azımsanamayacak kadar fazla. Güneş ışığı her canlı üzerinde etkili oluyor. Fiziksel olarak güneş ile doğadaki her canlı canlanıyor ve vücut birçok açıdan güç topluyor. Psikolojik olarak ise hormonlarımız ışığa bağlı olarak değişiyor, değişen hormonlar da psikolojimizde farklı etkiler bırakıyor. Yaz aylarında daha az olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşırken, sonbahar ve kış aylarında havanın kararması ve soğumasıyla daha fazla olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşıyoruz.
#Mevsim GeçişiSonbaharda havaların sıcaklığını kaybetmesi yetmezmiş gibi gayet dengesiz bir hava durumuyla da karşı karşıya kalıyoruz. Bir günde dört mevsimi aynı anda yaşamak bile mümkün. Durum böyle olunca da soğuk algınlıklarının ve hastalıkların kapıyı çalması an meselesi. Bu nedenle sonbaharda hava değişimine ayak uydurmak ve kendine dikkat etmek yapılabilecek en doğru hareket oluyor. İşte bu insanı şapşala çeviren mevsim geçişlerinde sağlığınızı koruyabilmeniz için birkaç yöntem.
#Mevsim GeçişiMeteoroloji Genel Müdürlüğü, haftalık hava durumu tahminini paylaştı. Yurt genelinde soğuk havanın birkaç gün daha devam etmesi beklenirken bugün 12 ile sarı kodlu alarm verildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kritik illere dikkat çekerek "Öğlenden itibaren gökgürültülü sağanak, yerel dolu yağışı, yıldırım, su baskını ve taşkın yapabilir" notunu düştü. İşte illerinizde beklenen hava durumu raporu...
#MeteorolojiProf. Dr. Alpay Azap, Eris varyantına karşı risk grubundaki kişileri uyardı. Bu tip varyantların hayatımızda her zaman olacağını ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, "yeni varyantta maske kullanımı riski azaltır" dedi.
#Eris VaryantıHavadaki değişim hepimizi etkiliyor ancak ileri yaşlarda bu daha belirgin olabiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran “Mevsim geçişinin olumsuz yönlerinden korunabiliriz” diyor ve sağlık için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#YaşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin İstanbul Sultangazi'deki mitinginde açıklamalarda bulundu. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle ilgili konuşan Erdoğan, "Meral hanımı masadan kalktığında 3 günde tıpış tıpış döndüren de İnce'yi adaylıktan çektiren de aynı güçtür." dedi. Kılıçdaroğlu'nun Rusya iddialarına da tepki gösteren Erdoğan, "Şimdi bay bay Kemal Rusya'ya da sataşmaya başladı. Seçimleri Rusya yönlendiriyormuş. Utan utan." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanYazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.
#Diyetisyen Bürge KökerKoronavirüs (COVID-19) küçük çocuklara hatta bebeklere de bulaşabilmektedir. Her ne kadar çocuk ve bebeklerde ölüm oranı düşük olduğu bildirilse de virüsün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle tüm yaş grupları için risk oluşturmaktadır. Peki, Bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs (COVID-19) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? COVID-19 başka hangi hastalıklara neden olabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoronavirüsÇorba kültürü, Türk mutfağında köklü bir tarihe sahip. Bu nedenle yüz yıllardır çok çeşitli çorbalar yapıyoruz. Hem ekonomik hem de çok besleyici olan çorbalar, geçmişte de her türlü bütçeye hitap edebildiğinden, padişahlardan tutun da yoksul halkın sofralarına kadar Türk toplumunun tüm tabakalarında bolca tüketilirdi. Ben bir yemeği sofraya taşımadan önce onun tarihini bilmeyi çok severim ve her biri hakkında detaylı araştırmalar yaparım. Bildiklerimi de buradan sizinle paylaşmayı ayrı seviyorum tabii.
#Rezene ÇorbasıMevsimsel geçişlerle birlikte nezle ve alerji vakaları da artış göstermeye başladı. Birçok kişi, kendilerinde meydana gelen sağlık sorununu coronavirüs belirtisi olup olmadığı kaygısı yaşıyor. Peki, nezle, grip ve coronavirüs belirtileri arasındaki farklar neler? Hangi belirtiler coronavirüs işareti?
#NezleYine bir mevsim geçişi döneminin başlarındayız. Güneşin etkisini azaltıp havaların serinlemesiyle beraber ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma da yavaş yavaş kış uykusu moduna geçmeye başlar. Bunun için ilk adım, azalan su isteğine karşı koyup benim sistem (ilk yazımda ayrıntılı açıklaması var) su tüketimini arttırıp, dolaşımınızı çalıştırmak, ödemlenmemek ve asıl konumuz olan yakıp geçtiğimiz yağları vücuttan atabiliyor olmak.
#Kış Aylarında BeslenmeZatürre ve grip aşıları hakkında bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yüzüak, Covid-19 salgınında vaka sayılarının her geçen arttığına dikkate çekerek, “Bu süreci en hafif zararla atlatabilmek için zatürre ve grip aşılarının yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
#GripSonbahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle saç dökülmesi problemi yaşayanların sayısı da artıyor. Peki saçımız neden dökülüyor, mevsim geçişlerinin saç dökülmesine etkileri ve koruyucu önlemler hakkında Uzman Dermatolog Doç. Dr. Hilal GÖKALP anlattı...
#Saç DökülmesiKoronavirüs etkisi altında yaz mevsiminden sonbahar mevsimine geçiş sürecinde bağışıklığı güçlendirmenin önemi daha da arttı. Antioksidan içeren gıdaların mevsim geçişlerinin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen İrem Dürçek, geçiş sürecinde ne yapılması gerektiğine dair önerilerini paylaştı.
#Mevsim GeçişiFitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu mevsim geçişi nedeniyle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve mevsimsel alerjik rinitin sıklaşmaya başladığı bu günlerde ağrıların da artabileceğini vurguladı. Buyrukçu, bu ağrılara iyi gelecek ev yapımı masaj kreminin tarifini verdi.
#KremSon günlerde giderek artan grip salgını vakaları hastanelerin acillerini doldururken, geçtiğimiz hafta iki çocuğun domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünden öldüğü şüphesi, hastalığın ulaştığı ciddi boyutu da gözler önüne serdi. Gribe yakalanmadan önlem almak gerektiğini söyleyen Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, gripten korunmanın yollarını anlattı.
#GripÜro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, sonbaharın erkek vücudu için en önemli mevsim geçişi olduğunu söyleyerek, “Bu aylarda yoğun iş temposuna bağlı cinsel isteği yöneten testosteron hormonu düşmeye başlıyor. Çinko hem bağışıklığı kuvvetlendirmede hem de testosteron yapımında kullanılan önemli bir mineraldir” dedi.
#Cinsel YaşamSabahları yataktan çıkmakta zorlanıyor, uykunuzu alsanız da kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Bununla birlikte havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmurun alması, soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, stres ve beslenme düzeninizde değişiklik meydana gelmesinden şikâyetçisiniz. Peki bunun neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü?
#Mevsim GeçişiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sisteminin bulaşıcı hastalıkları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kılıç, “Bulaşıcı hastalıklar mevsim geçişlerinde artıyor” dedi.
#Mevsim Geçişi