Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulTürk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney "2024'ün ilk yarısında 10,5 milyar dolar kredi, 11,7 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 22,2 milyar dolar destek sağlanmıştır. 2024 sonunda ise 24 milyar dolar kredi, 26 milyar dolar sigorta olmak üzere ihracatçılarımıza toplam 50 milyar dolar destek sağlamayı planlıyoruz" dedi.
#Türk EximbankBorsa İstanbul’da ‘yeni yıl rallisi’ denilebilecek bir hareket var. Dış borsalarda ise durum uzun süredir böyle. ABD borsaları yeni zirveler deniyor, Avrupa’da da durum çok farklı değil. Bizde ise BIST 100 Endeksi’nde yılın ilk günlerinden itibaren yüzde 14’e ulaşan bir prim söz konusu. Bilançolar hisse bazlı hareketliliği artırabilir. Borsa istanbul’da olumlu hava korunabilir.
#FEDAralarında ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’nin de olduğu 10’dan fazla merkez bankasının toplantısı gelecek hafta gerçekleştirilecek. Piyasaların gözü kulağı ise merkez bankalarının toplantılarında olacak. Fed’in tahvil alımlarının azaltıp azaltmayacağı kararı ise dış piyasaların öncelikli gündemleri arasında.
#Merkez BankasıMerkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla buluştu. Yapılan sunumda rezervlerle ilgili açıklama yapılırken, "Yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz" açıklamasında bulunuldu.
#Merkez Bankası Başkanı Şahap KavcıoğluVakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre 2020 yılında toplam 699 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı. Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye toplam 523 milyar TL destek sağlayan VakıfBank, yılın aynı döneminde elde ettiği 6 milyar 439 milyon TL brüt karından 1 milyar 429 milyon TL vergi karşılığı ayırarak, 5 milyar 10 milyon TL net kar elde etti. 2020 yılında elde ettiği brüt karından ilave 220 milyon TL serbest karşılık ayıran banka, toplam serbest karşılıklarını ise 1 milyar 72 milyon TL’ye yükseltti.
#VakıfbankABD 980 milyar dolar teşvik paketi için hazırlanırken, Avrupa Liderler Zirvesi’nden 1.8 trilyon Euro’luk kurtarma paketi konusunda anlaşma kararı çıktı. Japonya’da açıklanan teşvik paketi ise 700 milyar doları aştı. Teşvik ve yardım paketleri reel ekonomiler için açıklanırken, para ve sermaye piyasalarına da olumlu etkileri oldu.
#YAZARDarbe girişiminin ardından piyasaların tepkisini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Kadir Tuna değerlendirdi: “Para ve maliye politikalarında atılan adımlar tedirginlikten kaynaklanan likidite çıkışının önüne geçti, böylece daha büyük hasar oluşmasının önü kesildi.”
#GazetehaberleriTMSF Başkanı Muhiddin Gülal "TMSF'nin 50 milyar liralık rezervi var. Burada önemli olan rezervin sigortalı mevduatı karşılama oranı. Karşılama oranımız yüzde 6 seviyesinde. Bu Avrupa'nın en yüksek oranı. Bu manada Avrupa'nın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumlarında biriyiz" dedi.
#TMSFTürkiye'de yılın ilk yarısında toplam mevduatı kullandırdığı kredi miktarını karşılayan sadece 7 il bulunurken, 74 ilin kredi/mevduat oranı yüzde 100'ü aştı. Haziran sonu itibarıyla Türkiye'de kredi/mevduat oranı en yüksek il Siirt, en düşük il ise Tunceli oldu. İstanbul, haziran sonu itibarıyla 1 trilyon 49 milyar TL'lik kredi ve 991 milyar TL'lik mevduat hacmiyle liderliğini sürdürüyor.
#KrediCari açık verileri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Haziranda cari fazla görebiliriz” sözlerine yaklaşıldığını gösteriyor. Ekonomideki yavaşlama ve ithalattaki gerilemeye bağlı olarak nisan ayında cari açık 1.3 milyar dolar, yıllıkta ise 8.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
#YazarlarSON dönemde Ankara’dan bankalara faizleri düşürmeleri konusunda uyarıcı bir ‘telkin’ geldi. Uyarıcı telkin dediysek “bu son çağrı” denilerek, ‘aba altından sopa’ gösterilerek. Bunun arkasında şöyle bir zihinsel mekanizma olmalı; ‘kredi faizleri düşmek bir tarafa yükseliyor, bunun kaynağı da mevduat. O zaman bankalar, mevduat faizlerini düşürsünler ki kredi faizleri de düşsün’.
#Uğur Gürses