Iğdır’ın yanı başındaki Metsamor Nükleer Santralı, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılmıştı. 2005’te ömrünü tamamlamasına rağmen Ermenistan hâlâ bu santralı çalıştırıyor. Türkiye’nin yakın takibinde olan santral, geçen günlerde Meclis’te de gündeme geldi.
#Metsamor Nükleer SantralıTürk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.
#Türk Hava Hakkı PlatformuErmenistan’da eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 10 yıl iktidarda kaldıktan sonra şimdi de Başbakan koltuğuna geçerek ülkeyi yönetmeye devam etmesi ülkeyi isyan ve ayaklanmanın eşiğine getirdi. Pazartesi günü başkent Erivan’da başlayan “Yönetime halk itaatsizliği” protestoları başka şehirlere de yayılarak hayatın tam anlamıyla felç olmasına yol açtı. Serj Sarkisyan’ın Başbakan atanmasına protestolarına öncülük eden “Elk” partisi lideri Nikol Paşinyan “Ermenistan’da kadife devrimin fitili ateşlenmiştir” açıklamasını yaptı.
#Son DakikaEnerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de yaşanan sıkıntı nedeniyle Türkiye’nin büyük bölümünde yaşanan elektrik kesintisinin çözümünün bölgesel üretim ve dağıtım olduğunu söyledi. Albayrak, “Trakya’da, Marmara’da üretim kapasitesi olsa bu kesintiler İstanbul’a uzanmayacak, bölgesel, lokal kalacak. Kesinti 20 dakika bile sürmeyecek” dedi.
#Trakya Ve MarmaraMetsamor, Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta bir nükleer santral. Ömrü dolmasına karşın, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı gerekçesiyle hala çalışmaya devam eden bu nükleer santralin tehlike saçtığına işaret eden Bakan Yıldız, çevrecilere beraber yürüme çağrısı yaptı.
#Taner YıldızMetsamor, Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta bir nükleer santral. Ömrü dolmasına karşın, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı gerekçesiyle hâlâ çalışmaya devam eden bu nükleer santralın tehlike saçtığına işaret eden Bakan Yıldız, çevrecilere beraber yürüme çağrısı yaptı.
#MetsamorRusya tarafından Türkiye’de inşa edilmekte olan ilk nükleer santral Mersin-Akkuyu’nun Genel Müdürü Aleksander Superfin Hürriyet’e verdiği özel demeçte Akkuyu’nun elektrik üretmeye başladığında Ermenistan’daki Metsamor nükleer santralinin kapatılmasına önayak olabileceğini söyledi.
Ermenistan'ın başkenti Erivan yakınlarındaki Metsamor Nükleer Santralinin 16 kilometre ötedeki Iğdır'da insan, hayvan, bitki örtüsü ve ağaçlara zarar verdiği ileri sürüldü. 1979'da yaptırılan santral ile ilgili olarak Iğdırlı'lar, "Bu gidişle doğup büyüdüğümüz toprakları terk etmek zorunda kalacağız" dediler. Sınırın hemen yakınındaki Aşağı Alican Köyünden Ali Balo, "Bitki örtüsünde meydana gelen kuruma, insan ve hayvanlarda meydana gelen sakat doğum ve kanser vakalarındaki artışın tek nedeni Metsamor'dur" dedi.Aydın DENİZ/IĞDIR/DHA
#KorkuVan’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremle, kaçak binalarla ilgili tartışmalar yeniden gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, imar ruhsatı almamış yapılara elektrik bağlatmak isteyenlerden yakındı. Yıldız, “İmardaki eksikliği ben resmileştirememem, bu iş cinayet olur” dedi.
Iğdır'ın Karakoyunlu ilçe Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş, kente 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santrali'nin köy ve beldelerde tarım ve hayvancılığı yapılamaz hale getirdiği öne sürerek, santralin bir an önce kapatılmasını istedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye sınırına 16 kilometre mesafedeki Ermenistan’ın Metsamor santralının ‘yaş’ nedeniyle kapatılmasını istediklerini açıklarken, Türkiye’de kurulacak santral için ise ek tedbirler talep ettiklerini belirtti. Yıldız, “Eğer biz oradan balık tutamayacaksak o santralı oraya kurmayız” diye konuştu.