Yine bir mevsim geçişi döneminin başlarındayız. Güneşin etkisini azaltıp havaların serinlemesiyle beraber ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma da yavaş yavaş kış uykusu moduna geçmeye başlar. Bunun için ilk adım, azalan su isteğine karşı koyup benim sistem (ilk yazımda ayrıntılı açıklaması var) su tüketimini arttırıp, dolaşımınızı çalıştırmak, ödemlenmemek ve asıl konumuz olan yakıp geçtiğimiz yağları vücuttan atabiliyor olmak.
#Kış Aylarında BeslenmeYaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#SağlıkÜnlü manken ve sunucu Çağla Şıkel, 3 günlük “gözü kapalı” inzivaya katılmıştı birkaç ay önce. Sosyal medyada çok mavrası yapıldı, “Derdin mi yok?”, “Bu neyin kafası?” gibi eleştiriler çoğunluktaydı. Bense, daha çok anlamaya çalışan bir pencereden, şunu sormuştum: “Ne arıyor, neyi bulmayı ümit ediyor acaba?” Yazım yayımlandıktan sonra yogi, Çağla Şıkel’in de öğretmeni Çetin Çetintaş aradı ve dedi ki: “E, gel kendin gör.” Geçtiğimiz hafta sonu röportaj için Kırklareli’nde KİOO İnziva Merkezi’ndeydim. Ve şansa bakın ki gündemde yine Çağla Şıkel vardı. İçinde ayağa kalkmanın ya da uzanmanın mümkün olmadığı, yaklaşık 1.5 metrekarelik bir kulübede, aç, susuz geçirdiği 11 saat konuşuluyordu bu kez. Haber ayağıma gelmişti... Ben de o kulübeye girdim. Ama yoga pratiğim olmadığı için Çetintaş sadece fotoğraf çekilmeme izin verdi. İyi de bir insan neden kendini karanlık odaya kapatır hem de parasıyla? İşte tüm merak edilenler...
#Çağla ŞıkelÇoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#Uykuİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethSon günlerde yorgunluktan şikayet edenlerin sayısı giderek artıyor. Günlük yaşantınızda enerjinizi düşüren, mutsuzluk hissine yol açan yorgunluğun altında kronik bir hastalık yatmıyorsa, beslenme ve yaşam biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, yorgunluğa yol açan 7 beslenme hatasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Sağlıkİlk kural; kürlerden, ilaçlardan, sihirli bitkisel kökenli karışımlardan, mucize vaatlerden uzak durmak. Kalitesiz ve yetersiz uyku, katı ve düşük kalorili beslenme, hareketsiz bir yaşam şekli metabolizmayı yavaşlatan başlıca etmenler. En doğru üç adım: Su içmek, küçük porsiyonlarda yemek ve düzenli yürüyüş yapmak.
#YazarKış aylarında, soğuk algınlığıyla veya grip de sık olarak karşılaşılabiliyor. Bununla birlikte burun akıntısı da görülebiliyor. Ayrıca alerji, bazı maddeler ve migren gibi rahatsızlıklar da burun akıntısının nedenleri arasında yer alıyor. Burun akıntısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler ile evde çözüm üretilebilir. Peki burun akıntısı nasıl geçer? Evde burun akıntısına ne iyi gelir? Burun akıntısı ve halsizlik nasıl geçer? Tuzlu su burun akıntısını geçirir mi? Burun akıntısına ve öksürüğe ne iyi gelir? Burun akıntısı ve boğaz ağrısı nasıl geçer? İşte burun akıntısını hemen kesen öneriler...
#Burun AkıntısıGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Metabolizmamız kışın yavaşlar. Havaların ısınması ve mevsim değişikliği, bahar yorgunluğunu da beraberinde getirebilir. Bu da yorgunluk, uyuma isteği ve stres gibi problemlere yol açarak günlük işlerin aksamasına neden olabilir. Peki bahar yorgunluğu nasıl geçer, ne iyi gelir? İşte bahar yorgunluğu ile baş etmenin yolları...
#Bahar YorgunluğuCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarBeslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta sağlık için çok faydalı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besin zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Yumurtanın en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yumurta tüketmenin faydalarını sıraladı.
#YumurtaVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolEndokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?Koronavirüs salgını sürecinde vücudun savunma sisteminin güçlü olması gerekiyor. Uzmanlar bu noktada medikal ozon tedavisini öneriyor. Peki nedir medikal ozon tedavisi? Ne işe yarar? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Gün anlatıyor.
#Medikal Ozan TedavisiCovid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarOruç tutmanın sağlığa faydalarıyla ilgili bilgiler veren Kaliteli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “İnsan vücudu aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programı keşfedildi. 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması akyuvar oluşumunu tetikliyor. Vücudumuz bağışıklık sistemimizin tamamını yeniliyor” dedi.
#Orucun FaydalarıYemek yemek tıpkı nefes almak gibi vücudumuzun doğal bir ihtiyacıdır. Gün içerisinde zinde kalmamızı ve günü en iyi enerjiyle bitirmemizi sağlayan, yediğimiz besinlerden aldığımız enerjidir. Vücut enerjisini besinlerden karşıladığı için yemeklerden birkaç saat sonra ara öğün yapılmadığında acıkma hissinin oluşması çok normaldir fakat yemek yendikten hemen sonra oluşan acıkma hissi tehlikelidir ve altında başka sağlık sorunları çıkabilir. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Neden Sık Acıkırızİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bekler, çağımızın en büyük sorunlarından hareketsizliğe karşı uyardı. Dr. Bekler, fiziksel aktivitenin temel olarak kas ve iskelet sisteminin düzgünlüğünü sağlamanın yanında kilo alımını önlediğini, kalp ritmini düzenlediğini, bağırsak fonksiyonlarını normalleştirdiğini belirtti.
#HareketsizlikÖncelikli olarak halsizlik şikayeti bir çok hastalığın belirtisi olabilir bu yüzden halsizlik eğer somut olarak fiziksel yorulduğunuz bir dönemin ardından gelmiyorsa mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Peki Halsizlik neden olur ve nasıl geçer? Halsizliğe ne iyi gelir
#Halsizlik Neden Olur?Günlerin kısalması ve güneş ışınlarının azalmasının dolaylı sonuçları arasında iştahın artması ve insanların daha fazla kilo alması yer alır. Artan yağ dokuları genellikle kalıcı kilolara dönüşür. Peki, bu kilolardan kurtulmak için nasıl bir yol izlemeli? Doç. Dr. Tayfun Türkaslan açıklıyor…
#Lazer LipolizBirçok kişi yaza formda girebilmek için kış boyunca hem beslenmesine dikkat etti hem de spor yaptı. Ancak yaz aylarının getirdiği rehavet ya da uygulanacak yanlış diyetler, verilen kiloların kısa zamanda geri alınarak harcanan emeklerin boşa gitmesine neden olabilir.
#BeslenmeTrendler, estetik işlemler, cerrahi dokunuşlar ve daha birçok uygulama… Hepsinin arkasında kişinin kendini daha iyi hissetmesi ve genç bir görünüm elde etmesi için gösterdiği çaba yatar. Çünkü zaman karşı konulamaz bir şekilde ilerler ve giderken güzellikten de almayı ihmal etmez.
#Kontur MakyajRamazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
#Ramazan BayramıKış aylarında yavaşlayan metabolizma, mevsim değişikliği ve havaların ısınması ile kimi zaman adaptasyon sorunu görülebilir. Bu da bireylerde uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi sorunlara neden olur. Bu durum hem özel yaşantımızı hem de iş hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu bahar yorgunluğunu ve baş etme yöntemlerini anlattı.
#Bahar Yorgunluğu