Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, 50’li yaşlarda daha çok gözlemlense de artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, günlük düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerin etkisiyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı. Hastalığın genç yaşlara inmesiyle ilgili uyarıda bulunan Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, sigara kullanımının çocuk yaşlara inmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bu hastalığı tetiklediğini belirtti.
#Mesane KanseriMesane kanseri dünya genelinde bakıldığında erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türünü, cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha sık izlenmekte ancak kadınlarda daha agresif seyrettiği bilinmektedir. Mesane kanseri genellikle ileri yaşlarda izlenmekte ve görülme sıklığı yaşla orantılı olarak artmaktadır. Ancak çocukluk çağı dahil her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.
#Mesane KanseriEvde sağlık takibinin bir sonraki adımı akıllı tuvaletler. Her şeyin akıllısına ayak uydursak da konu tuvalet olunca tepkiler de biraz farklı olabiliyor. ‘Paylaşmadığımız bir bu kalmıştı’ dediğinizi duyar gibiyim. Peki sağlık takibinde doktorların da işini kolaylaştıracak akıllı tuvaletlere hazır mıyız?
#TeknolojiSistoskopi, dilimizi İngilizceden geçmiş bir sözcüktür. Tıp alanında bazı hastalıkların tanısının konmasında etkili bir tanısal testtir. Vücudun ilgili bölüm sistoskop kamerasıyla izlenir. Peki, sistoskopi nedir, ne kadar sürer, sistoskopi nereden ve nasıl çekilir? İşte sistoskopi hakkında detaylı bilgiler…
#SistoskopiDenizli'de doktorları bile hayrete düşüren olay yaşandı. Pamukkale Üniversitesi'nde yapılan ameliyatla yapay mesanesinden 5 parça halinde 2 kilogram ağırlığında taş çıkarılan 73 yaşındaki Halil Kul, taşları hatıra olarak saklayacağını söyledi. Taşı gören hemşire ve doktorlar fotoğrafını çekerken, hastanın evine de taşı görmek için gelen ziyaretçiler olduğu belirtildi.
#DenizliKoronavirüs salgınından dolayı vatandaşın kendini koruma amacıyla hastanelerden uzak kalmayı tercih ettiğini dile getiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, “Özellikle kanser hastaları bu dönemde tedavilerini aksatmamalı. Kanser olabilecek bulguları olan hastaların da mutlaka kontrol için hastanelere başvurmaları gerekli” dedi.
#Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar AykanTürkiye'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor. Bu kanserin çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Üroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan önemli bilgiler verdi.
#Mesane KanseriTÜRKİYE'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Serdar Aykan, mesane kanserinin çocukluk dahil her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.
#Doç. Dr. Serdar AykanOlmadık yerde tuvaletiniz mi geliyor, yarım saati geçen bir yolculuk yapmanız gerektiğinde mutlaka yolculuk öncesi ve sonrası tuvalete mi gidiyorsunuz? Ya da sıvı tüketmek sizin için işkence mi? En önemlisi bu kadar sık tuvalete gitme nedeninizin mesanenizin küçük olmasına mı bağlıyorsunuz? O zaman yanlış yoldasınız! Çünkü mesaneniz küçük değil; düşündüğünüzden daha aktif…
#Aktif MesaneMesane duvarındaki dokularda oluşan kötü huylu tümör olarak nitelendirilen mesane kanseri, idrar yollarında yanma hissi, ağrısız kanama ve pıhtı atımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sigara içimi ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerin yanı sıra genetik etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilen mesane tümörü, üriner sistem ultrasonografisi ve idrar yolları endoskopisi (sistoskopi) ile tanısı konulur. Bu kanser hastalığının tedavisi konusunda dünya çapında birçok çalışmalar yapmış, ülkemizin sayılı cerrahlarından Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu'dan bilgi edindik.
#Volkan TuğcuKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin Tümörü