Sivas'ta yetişen endemik bitkiler için üniversite köylülere toplama dersi verecek... Bilecikliler kurutulmuş kırmızı biber konusunda çok iddialı... Edirne'de Eczacılık Fakültesi'nden iki öğrenci diyabet hastalarının yiyeceklerini satın alırken kullanacakları cep telefonu uygulaması geliştirdi...
- Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özüm: "Telefonu sürekli aynı elle kullanmak parmaklarda uzun süreli uyuşukluk ve ağrıya sebep olur. Kol daha çabuk yorulur, daha zor iş yapar duruma gelir. Boyundaki problemse daha kalıcıdır. Kireçlenmeye, boyun fıtığına ve günlerce süren baş ağrısına neden olur"
- Sivas'ın Şarkışla ilçesinde oturan 82 yaşındaki Ahmet Şatıroğlu, turnelerde beraber il il gezdiği ve sazını sırtında taşıdığı babası Aşık Veysel'i anlattı- Şatıroğlu: - "Türkülerinden en çok 'Uzun İnce Bir Yoldayım' ve 'Benim Sadık Yarim Kara Toprak'ı okurdu. Aslında türküleri de evlatları gibiydi, hiçbirini ayırmazdı"- "Kuru fasulye, pilavı çok severdi. Şehir dışındaki lokantalarda ise en çok işkembe çorbası içerdi. Çok iyi Kur'an-ı Kerim bilirdi, hangi suresini sorsanız söylerdi"
- Sivas'ın Şarkışla ilçesinde, yaşadığı eski ve yıkılmasından korktuğu evinin tek sağlam yeri olan mutfağında 2 çocuğuyla yaşam savaşı veren kadın, çocuklarının korkmadan rahatça uyuyabileceği bir evin hayalini kuruyor- Anne Erçelik: - "Can güvenliğimiz olmadığı için ve uçmasından korktuğumuz için çocuklarımla mutfakta yatıp kalkıyoruz. Mutfak hem oturma odamız hem yatak odamız oldu"- "Tek istediğim çocuklarım için güvenli, küçük bir yuva. Korkmadan uyumak istiyoruz. Onları can güvenliği olan bir evde büyütmek, okutmak istiyorum"
- Aşık Veysel'in Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde yaşayan akrabası ve komşuları, birleştirici yönü, yapıcı kişiliği, sadeliği, mütevaziliği, titizliği ve sazına olan bağlılığıyla hatırladıkları halk ozanını ölümünün 43'üncü yılında sevgiyle ve rahmetle anıyor- Veysel'in akrabası Çam: - "Köyümüz eskiden sürekli çamurdu ve Veysel ayakkabısına çamur değdirmeden bakkala gelen tek kişiydi"- Komşusu Özer: - "Sazına teli kendi takardı ve çaldıktan sonra da sazını öpmeden yere koymazdı"
- Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'i daha iyi tanıtmak amacıyla Sivas'ın Şarkışla ilçesine, Sivrialan köyündeki müzenin küçük bir benzeri yapılacak- Şarkışla Kaymakamı Pektaş: - "Aşık Veysel Müzesi'nin bulunduğu Sivrialan köyü, Şarkışla'ya 30 kilometre mesafede olduğu için insanlar vakit ayırıp müzeyi ziyaret etme fırsatı bulamıyorlar. Biz de bu düşünceden hareket ettik"- "İlçeye gelen ziyaretçilerin kısa zamanlarını değerlendirebileceği, onları Aşık Veysel ile bir nebze de olsa buluşturup tanıştırabileceğimiz bir mekan düşünüyoruz"
- Suriye'de ısındıkları ateşin üzerine döktükleri mazotun alev alması sonucu vücutlarında ağır yanıklar oluşan Suriyeli 4 çocuk, Sivas'taki tedavilerinin ardından tekrar koşup oynamanın mutluluğunu yaşıyor- CÜ Yanık Ünitesi sorumlusu Turan: - "Çocuklar geldiğinde koma halindeydiler, çok ağır yanıkları vardı, yoğun bakım ünitesine aldık, orada bir süre kaldılar"- Suriyeli baba Ahmed El Muhaymid: - "Ben evimi her şeyimi satsaydım bu tedavinin altından kalkamazdım, orada imkanlar çok kısıtlı. Türkiye'ye gelmeseydik çocuğumu kaybedebilirdim, umudumu da kesmiştim"
- Çocukluğunda geçirdiği rahatsızlık nedeniyle sol bacağı kalçadan kesilen 55 yaşındaki kadına, yaklaşık yarım asırdır tahta koltuk değneği yol arkadaşlığı yapıyor- Sağ bacağı da artık yükünü taşıyamaz hale gelen Şemsi Koç'un tek hayali kimseye muhtaç olmadan evden dışarı çıkmasını sağlayacak bir akülü araç- Şemsi Koç:"Bir arabam olsa en azından evimin çevresinde dolaşabilirim, dışarı rahat çıkabilirim, kimseye muhtaç olmam"
- Suriye'deki evinde çıkan yangında 2 kızını kaybeden, ağır yaralı bir kızını tedavi için Sivas'a getiren Suriyeli baba, ülkesinde ağır yaralı olarak bıraktığı eşi ve 2 kızının da Türkiye'ye getirilerek tedavi edilmesini istiyor- Suriyeli baba Hasan Kantar: - "Durumları çok kötü, tedaviye muhtaçlar. Eşim ve çocuklarımın Türkiye'ye getirilip tedavi ettirilmesini istiyorum. Başka gücümüz kalmadı"
- Sivas'ta derme çatma ahşap evde yalnız yaşayan ve kemik erimesi nedeniyle yaklaşık 10 yıldır dizleri üzerinde "sürünerek" hayata tutunmaya çalışan 85 yaşındaki Fatma Koç, sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik sıkıntılarla da mücadele ediyor- Koç: - "Yemeğimi odanın içerisinde tüpte kendim pişiriyorum, aynı odada yerde oturarak bulaşık yıkıyorum. İyi kötü pişiriyorum, yiyorum, yaşamaya çalışıyorum. Tek isteğim kira ödemeyeceğim tek odalı bir ev"
- Suriye'deki savaş nedeniyle eşi tarafından 7 çocuğuyla Sivas'a getirilen Türkmen kadın, mahalle sakinlerinin yardımlarıyla yaşam mücadelesi veriyor- Mahalle muhtarı Arslan: "Bir şekilde onları ayakta tutmaya çalışacağız. Onlar artık bizim kardeş ailemiz"
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçoğlu: - "Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz" - "Ülkemizde demir eksikliği anemisi çok görülüyor ve risk grupları arasında çocuklar da var. Bunun için üzüm, çocuklarda aneminin önlenmesine katkıda bulunabilir"
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini bildirdi - Cevit: "Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir"
- Akıllı telefonlar ve taşınabilir bilgisayarlardaki oyunların çocuklarda neden olduğu bağımlılığın yaratıcı zekayı körelttiği bildirildi - CÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilci: "Aileler, çocukları ortaokula gidene kadar onları akıllı telefonlardan uzak tutmalı. İlla telefon gerekliyse dokunmatik özelliği olamayan, basit telefonların iletişim aracı olarak kullanılmasını öneriyoruz"
- Kış aylarında sıcaklığın genellikle sıfırın altında seyrettiği Sivas'ta, belediyeye ait barınakta kalan kediler ile köpek yavrularını soğuktan korumak için elektrikli ısıtıcılar kullanılıyor - Belediye Başkan Yardımcısı Uzun: "Yeni yapmayı planladığımız barınağımızda ise tüm hayvanlarımızı soğuk havalarda ısıtıcıyla korumayı planlıyoruz"
- CÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilci, ailelere çocuklarını yarıyıl tatilinde akraba ziyaretlerine götürmelerini önerdi - Doç. Dr. Dilci: "Hiç akraba yoksa bile çocuğun yakın bir arkadaşıyla zaman geçirmesi de dinlenmeleri adına çok anlamlıdır. Aksi halde çocuklarımızın yarı robotikleştiğine tanık oluruz"
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevit, bebeklik çağında sık görülen "öpücük hastalığı"nın ileri ki yaşlarda birçok soruna yol açabileceğini belirterek, ailelere çocuklarını "öpmeden sevmelerini" önerdi - Cevit: "Öpücük hastalığı, çocuklarda bademcik iltihabına, karaciğer, dalak ve lenf bezlerinde büyüklüğü neden olabilir"
- CÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilci: "Çocuğun 3-6 yaş arası dönemi kritik dönem. Bu dönemde anne ve babaların çocuğun yanındaki söylem biçimine de dikkat etmesi gerekir. Ailelere negatif içerikli kavramlardan, argo kelimelerden kaçınmaları önerilir çünkü ileride çocuğun bu tür şeyleri bilinçaltından çağrıştırarak yeniden güncellemesi mümkündür"
- CÜ BESYO Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Mevlüde Altun, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi kapsamında, tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelliler için akülü "engelsiz salıncak" yaptı - Altun: "Projemin geliştirilmesi için destek bekliyorum. Geliştirilmesini ve şehir merkezinde parklarda bulunmasını istiyorum. Birkaç parkta da olsa engelli vatandaşlarımız gidip sallansalar ve dualarını alsak benim için yeterli"
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevit: - ''Alerjilerin artmasındaki temel neden, hormonlu katkı maddeli besinler ve bunların çok fazla işlemden geçmesi. Buna bağlı olarak 'hazır gıdalar çocuklarda alerji riskini ve çeşitliliğini artırıyor' diyebiliriz"
- Sivas'taki açık ve kapalı cezaevinde mahkumlarca yaklaşık 2 yılda dokunan, Oscar ödüllü oyuncu Charlize Theron'un 2006 yılında satın almasıyla gündeme gelen ve fiyatı 5 bin ila 7 bin 500 lira arasında değişen halılar, yıllar önce sipariş veren kişilerce teslim alınmayı bekliyor - Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Yıldırım: "Aradan uzun zaman geçince insanlar ya siparişinden vazgeçiyor ya biz onların adresine ulaşamıyoruz ya da fiyatı pahalı olduğu için siparişi veren almak istemiyor"
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçoğlu: - "Hamilelerin bitki çaylarını fazla tüketmesi anne ve bebek sağlığı açısından sakınca yaratabiliyor. Kadının doğum ağrılarını başlatabiliyor, düşük ya da erken doğum yapmasına yol açabiliyor. Bu nedenle bitki çayı kullanımı konusunda hamileler özellikle dikkatli olmalı"
- CÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilci, oyundaki rol ve tutumların çocukların geleceğinin aynası olduğunu belirterek, ailelere çocuklarını oyun sırasında gözlemlemelerini önerdi - Dilci: "Çocuğa mümkün mertebe oyun çeşitliliği sunulmalı. Çocuk hangi oyunu tercih ediyorsa karakteri de onun üzerine yoğunlaşıyor"