Güncelleme Tarihi:
SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Suriye'deki iç savaştan kaçarak 7 çocuğuyla Sivas'a gelen Türkmen kadın, hayırsever vatandaşların yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor.
Halep'teki saldırılar nedeniyle 2 hafta önce eşi tarafından Sivas'a getirilen Bedia Eşsilim (41) ile 7 çocuğu, vatandaşların desteğiyle boş bir eve yerleştirildi. Babaları ülkelerindeki mücadeleye destek vermek için yeniden Suriye'ye dönen 5'i kız 7 çocuk ile anneye valilik, belediye ve mahalle muhtarlığı sahip çıktı.
Yakacak odun ve kömürü valilik, gıda ihtiyacı da belediyece karşılanan Türkmen ailenin, ilk ev kirası ise muhtarlık ve hayırseverler tarafından ödendi.
Anne Eşsilim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin kendilerini Sivas'a getirdiğini ve savaşmak için tekrar ülkelerine döndüğünü söyledi.
Ailesinden 5 kişinin daha Halep'te olduğunu belirten Eşsilim, "Orada çok savaş var o yüzden buraya geldik. Buradakilerin yardımıyla geçiniyoruz. Muhtarımız bize çok yardımcı oldu. Buzdolabımızı, çamaşır makinemizi, televizyonumuzu getirdi. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.
Mahalle Muhtarı Cemalettin Arslan ise Halep'ten gelen ailenin durumu hakkında komşularca bilgilendirildiğini dile getirdi.
Mahallelinin, aileyi şimdi yaşadıkları eve getirdiğini kaydeden Arslan, "İlk gittiğimde ev çok kötü durumdaydı, yakacak ve yiyecek bir şey yoktu" dedi.
Durumu hemen valilik ve belediyeye bildirdiklerini anlatan Arslan, "Ertesi gün aileye yakacak ve gıda malzemesi geldi. Sadece gıda ve yakacakla iş bitmedi. Evde hiç eşya yoktu. Ben de sosyal medya hesabımdan ailenin durumunu paylaştım. Duyarlı bir vatandaş beni aradı ve ailenin eksiklerini tamamlamayı istediğini söyledi. Vatandaşın desteğiyle ailenin acil ihtiyaçlarını giderdik. Beyaz eşya, halı ve kanepe aldık" ifadelerini kullandı.
- "Onlar artık bizim kardeş ailemiz"
Aileye ellerinden geldiğince sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:
"Aile buraya geleli yaklaşık 15 gün oldu. Eşi, bırakıp geri dönmüş. 5 kız, 2 erkek ve bir anne yaşıyorlar bu evde. Hiçbiri de tam anlamıyla Türkçe bilmiyor. Biz de Arapça bilmiyoruz. Bu nedenle zor anlaşıyoruz. Hemen hemen her gün uğrayıp eksiklerini kontrol ediyorum. Valiliğimiz yakacağını karşıladı. Belediyeden de günlük ekmeklerini alıyoruz. Ancak elektrik, su faturaları gelecek, tüp alınması lazım. Bunları da duyarlı vatandaşlarımızın verdiği nakdi yardımlarla karşılamaya çalışacağız. Babanın aileyi bırakıp ülkesine dönmesi de bizi etkiledi. Muhtar olarak böyle ailelere daha çok sahip çıkmaya çalışıyorum. Evi 250 liraya kiraladık, daha iyi bir eve maddi anlamda gücümüz yetmedi. Kirayı ilerleyen zamanlarda valilik, hayırseverler ve muhtarlığımızın destekleriyle karşılamaya çalışacağız. Bir şekilde onları ayakta tutmaya çalışacağız. Onlar artık bizim kardeş ailemiz."
Arslan, ailenin 10 yaşındaki kızı Şua Eşsilim'i de okula yazdıracaklarını sözlerine ekledi.