Yıkılan, hasar gören evler ve sağlam yapılara olan taleple deprem bölgesinde konut stokları hızla eridi, fiyatlar yükseldi. 11 ilde ortalama fiyat artışı yüzde 33’e, kira artışı yüzde 56’ya kadar çıktı. Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi yüzde 59 azaldı. Kimi illerde stok düşüşü yüzde 90’ı da aştı. Göç alan çevre illerde ise kira fırsatçılığı bitmiyor. Kira bedelini iki katına çıkaran da var, ödeme alamama endişesiyle depremzedeye ev vermeyen de.
#KahramanmaraşYazlık ev kiralamak isteyenler arayışta. Ancak talep edilen abartılı rakamlar dikkat çekiyor. Spekülasyonlarla Bodrum’da ortalama konut kirası 30 bin liraya, lüks sitelerde 100 bin Euro ila 250 bin Euro’ya fırladı. Milas’ta ortalama kira 16 bin 500, Marmaris’te 10 bin, Fethiye’de ise 6 bin lira olarak gözlemleniyor. Çeşme ve Alaçatı’da aylık daire kiraları 6-7 bin liradan başlarken, villalarda 150 bin liraya kadar çıkıyor. Kiraların fahiş arttığı Antalya Kemer’de ortalama kira 13 bin lirayı, Alanya’da 8 bin 500 lirayı buluyor. Kaş’ta gecelik villa kirası için 4 bin lirayı gözden çıkarmak gerekirken, Ayvalık’ta villa kiralamanın aylık bedeli 20 bin liradan başlıyor.
#EmlakTürkiye sadece şehir merkezleriyle değil köyleriyle de zengin bir ülke. Üstelik bazıları ya denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta… Peki bu yaz hem denize girilebilecek hem de doğa ile iç içe köyde yaşanabilecek adresler hangileri? Uzmanlar 4 bölge ve 11 şehirden harika 15 köyü hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Türkiye'nin En Güzel KöyleriTatile çıkanlar koronavirüs salgını nedeniyle otel yerine müstakil evlerde kalmayı tercih edince, Aydın'ın Kuşadası ve Muğla'nın Marmaris ilçelerinde neredeyse boş yazlık kalmadı. Kuşadası'nda geçen sene günlük 1200 TL'ye kiraya verilen havuzlu villanın kirası bu yıl 2 bin 500 TL'ye, Marmaris'te ise geçen yıl 800 ile 1000 lira arasında olan villaların kirası, özeliklere göre 1500 ile 6 bin liraya kadar çıktı.
#KuşadasıTürkiye'de "Konutta Bölgelere Göre Kullanıcı Alışkanlıkları” araştırması yapıldı. Araştırmaya göre, Ege Bölgesi’nde en çok ‘geniş balkon’a önem verilirken, yemek kültürünün çok güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da birden fazla mutfağın olduğu mimari tasarımlar öne çıkıyor.
#Evİstanbul'un birçok ilçe ve mahallesinde bakım ve yatırım programı çalışması gereğince elektrik kesintisi yaşanacak. BEDAŞ ve AYEDAŞ, elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri resmi sayfası üzerinden paylaşarak vatandaşları bilgilendirdi. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariEskiden ortalama bir Türk ailesinin ilk iki isteği buydu. Erdek, Ayvalık, Didim, Bodrum, Kuşadası... Yazlıkların başkentleri. 70’lerden bugüne yazlık anlayışı da ‘tatile çıkma’ kavramı da çok değişti. Ama nostalji güzel şey. Farklı yazarlar, bizi o günlere götürdü.
#Bodrumİstanbul’da yaşıyorsunuz. Peki bu kenti ne kadar tanıyorsunuz? Az önce önünden geçtiğiniz alışveriş merkezinin olduğu yerde bir zamanlar kimler, neler yaşamıştı? Zeki Müren’i dinleyebilmek için geceleri lüfere çıkan, kışın Şişli’de yaşayıp yaz tatilini Çiftehavuzlar’da geçirenler; ünlü isimler eski İstanbul’u İstanbul Life dergisine anlattı.
Niğde Ulukışla sınırları içerisinde yer alan Darboğaz kasabası, sahip olduğu coğrafi konumun avantajlarıyla dört mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. Bolkar Dağları’nın doğal zenginlikleri sayesinde bölgede dağcılık, kar sörfü, trekking, kampçılık ve avcılık yapılabiliyor.