Mersin'in Akdeniz ilçesi sahili açıklarında ölü yunus bulundu. Akdeniz'de yunus ölümlerinin arttığını kaydeden Prof. Dr. Ayas, "İlk incelemelerde sağ pektoral yüzgecinde ciddi ip kesik izlerini tespit ettik. Bu bize balıkçı ağlarına dolanarak öldüğünü gösteriyor" dedi.
#MersinSon günlerde Mersin’in 321 kilometrelik kıyı şeridinin neredeyse her noktasında görülmeye başlanan denizanaları, ölü olarak da kıyılara vurmaya başladı. Mersin kıyılarına vuran denizanalarının zehirli bir tür olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, bu denizanaları ölse bile zehirli iğnelerinin yakıcı özelliğinin bir süre daha devam ettiğini belirterek, kesinlikle dokunulmaması ve o bölgelerde denize girilmemesi uyarısı yaptı. Sahilde yürüyüşe çıkan ve denizanalarını görünce şaşkınlık yaşayan Gökçe Kar, “İki tane denizanası var, bir tanesi çok büyük. Bayağı korkunç gözüküyorlar. Bunlar çok tehlikeli, eli, bacağı yakıyorlar” dedi.
#MersinSon günlerde Mersin’in 321 kilometrelik kıyı şeridinin neredeyse her noktasında görülmeye başlanan denizanaları, ölü olarak da kıyılara vurmaya başladı. Mersin kıyılarına vuran denizanalarının zehirli bir tür olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, bu denizanaları ölse bile zehirli iğnelerinin yakıcı özelliğinin bir süre daha devam ettiğini belirterek, kesinlikle dokunulmaması ve o bölgelerde denize girilmemesi uyarısı yaptı. Sahilde yürüyüşe çıkan ve denizanalarını görünce şaşkınlık yaşayan Gökçe Kar, “İki tane denizanası var, bir tanesi çok büyük. Bayağı korkunç gözüküyorlar. Bunlar çok tehlikeli, eli, bacağı yakıyorlar” dedi.
#MersinTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama etkilerin görülebildiğini belirten TÜDAV, "Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir" dedi.
#AntalyaMilli Savunma Bakanlığı'ndan, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin faaliyetlerine yönelik ilan edilen NAVTEX ile Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tezlerine uygun hareket edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
#Milli Savunma BakanlığıAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, geçen yıllarda Adana ve Mersin'de meydana gelen selin ardından Mersin Körfezi'nde kilometre karede 500 bin adet olan mikroplastik sayısının 14 kat artarak, 7 milyona kadar çıktığını tespit ettiklerini söyledi. Selin, Karadeniz için de benzer tehlikeye yol açacağını belirten Gündoğdu, "Sel felaketiyle beraber yetersiz atık yönetimi altyapısının Karadeniz'deki mikroplastik kirliliği boyutunu düşünülenden çok çok daha şiddetli hale getirdiğini tahmin ediyoruz" dedi.
#KaradenizKoy kelimesi Ermenice olan kiuġ sözcüğünden gelmektedir. Ermenice olan bu sözcük tarımsal yerleşim yeri olan köy demektir. Topluluk, kalabalık biçiminden evrimleşerek bir doğal oluşum halini alarak koy olarak türemiştir. Sizler için detaylı olarak koy nedir, özellikleri nelerdir, nasıl oluşmuştur ve ülkemizdeki koy örneklerini derledik.
#Koy Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, 1800’lerin sonunda açılan Süveyş Kanalı nedeniyle Kızıl Deniz'deki tropik türlerin Akdeniz'e geçişiyle dünya tarihinde 'ilk kez' bir denizde değişimin yaşandığını söyledi. Akdeniz’in tropikleştiğini kaydeden Doç. Dr. Ayas, "Mesela popüler olan balık çeşitlerinin dışında karides türleri, deniz anası türleri gibi çok sayıda tür Akdeniz’de bugün için tropik kökenli olup da vahşi ve istilacı olarak kabul edilenler popülasyon kurup varlığını devam ettiriyor" dedi.
#Balık2020 yılına gireli sadece 2.5 ay oldu ama 2.5 yıl geçmiş kadar yoğun bir gündemle yaşadık. İdlib krizi, 35 askerin şehit oluşu, Rusya ile gerilim, göçmenlere kapıların açılması, Avrupa ile gerilim, şimdi de yüzyılın en büyük 3-4 felaketinden biri koronavirüs dünya salgını.
#İzmirAkdeniz'in Atlas Okyanusu'na yakın bölgelerinde ortalama bin metre derinlikte yaşayan "mücevher kalamarı" olarak da bilinen "histioteuthis reversa", Türkiye kıyılarında Mersin'de yakalandı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Türkiye kıyılarında ilk defa yakalanan kalamar bin metrelerde yaşıyor. O derinliklerde ışık olmadığı için üzerlerindeki fotofor hücreleri sayesinde çevresine ışık saçıyor. Çok güzel bir görüntü oluşturuyor" dedi.
#Akdeniz'in MücevheriAkdeniz'in Atlas Okyanusu'na yakın bölgelerinde ortalama bin metre derinlikte yaşayan "mücevher kalamarı" olarak da bilinen "histioteuthis reversa", Türkiye kıyılarında Mersin'de yakalandı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Türkiye kıyılarında ilk defa yakalanan kalamar bin metrelerde yaşıyor. O derinliklerde ışık olmadığı için üzerlerindeki fotofor hücreleri sayesinde çevresine ışık saçıyor. Çok güzel bir görüntü oluşturuyor" dedi.
#AkdenizMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen son dakika bilgilendirmesine göre ülke genelinde kritik bir uyarı bulunmamakla birlikte sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmeye devam ediyor. Peki illerimizdeki hava durumu bugün nasıl? İşte il il ve bölge bölge hava durumu raporunda aktarılan son veriler
#Hava DurumuMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen son bilgilere göre bazı illerimizde sıcaklık mevsim normallerinde seyrederken, bir çok ilde de sağanak yağış uyarısı veriliyor. Peki bugün tüm illerimizde hava durumu nasıl olacak? İşte il il 4 ekim hava durumu raporu
#Hava DurumuMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son dakika uyarılarına göre bugün bazı bölgelerimizde sağanak yağış uyarısı yapıldı. Özellikle sabah saatlerinde Yağışların; Muğla ve Antalya çevreleri ile bu sabah saatlerinde Aydın ve İzmir'in güney ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. İşte il il hava durumu raporu ve 'bugün hava nasıl olacak' sorusunun cevabı
#Hava Bugün Nasıl OlacakMarmaris'te çevreci, balıkçı ve akademisyenler, zehirli balon balığı nedeniyle isyanda... Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, 'Yetkililere bilgi verilmesine rağmen üç yıl içinde özellikle siyanürden 50 kat zehirli balon balığı için bir çalışma yapılmadı. Balon balığı denizin ekolojik dengesini bozdu. Özellikle yavru kalamar, ahtapot, yumurta ve çeşitli balıkları bitirdi." dedi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Halit Filiz de balon balıklarının av araçlarında zarara neden olduklarını ve av kayıplarına da yol açtığını belirtti. 30 yıldır Marmaris halinde balık satan Durmuş Ali Yücel ise 'Bölgemizden çıkan ahtapot bulmakta zorlanıyoruz. Dışarıdan ahtapot ve kalamar getiriyoruz' diyerek bölgedeki durumu gözler önüne serdi.
#Marmaris