Mers haberleri sayfasında Mers hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 416 Mers haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İçinde bulunduğumuz pandemi kabusu henüz bitmemişken Tayland’da koronavirüse çok benzeyen yeni bir virüs keşfedildi. Araştırmacılar, “RacCS203” olarak adlandırdıkları virüsün SARS-CoV-2’ye genetik olarak çok benzediğine dikkat çekti, bu benzerlik ise insanları korkutan o soruyu akıllara getirdi: Yeni bir salgın gelir mi? Biyoteknoloji ve Viroloji Uzmanı Dr. Semih Tareen, Hurriyet.com.tr için değerlendirdi
#SARS1976’da Ebola'yı keşfeden doktor, dünyanın koronavirüs kadar hızlı yayılan ve Ebola virüsü kadar ölümcül olan 'Hastalık X' tarafından etkilenebileceği konusunda uyardı. Bilim insanları zoonotik (insanlardan hayvanlara bulaşan) hastalıkların önümüzdeki yüzyılda insanlığın üstesinden gelmesi gereken temel problem olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca canlı hayvan pazarlarındaki risklere vurgu yaptı ve 'birçok farlı türden hayvanın bir arada bulunması, yeni ve çok daha ölümcül virüslerin ortaya çıkmasına yol açabilir' dedi.
#Bulaşıcı HastalıklarıDünya genelinde 1 milyon 800 bin kişiye bulaşan Corona Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini geçti. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel tehdit haline gelen koronavirüs (Kovid-19) hakkında bilinenler bir araya getirildi.
#KoronavirusÇin'de ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı alarma geçirdi. Henüz özellikleri bilinmeyen ve ‘gizemli virüs’ olarak adlandırılan koronavirüs zatürre benzeri bir hastalığa yol açıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, “Özellikle solunum sıkıntısı ve yüksek ateş ile belirti veren koronavirüse karşı zatürre ve grip aşısı yaptırmak hastalığın ek riskini azaltacaktır” dedi.
#KoronavirüsMERSİN’in Tarsus İlçesi’nde 5 yıl önce geçirdiği tren kazasında sol eli ve her iki ayağını bilekten kaybeden 20 yaşındaki Rıdvan Paça, Belçika’da yaşayan ve doğum hazırlığı yapan eşi 19 yaşındaki Yasemin Paça’nın yanına vize alamadığı için gidemiyor.
#BelçikaAntalya'da işçi olarak çalışan ve izin dönüşü Van’daki evinde rahatsızlanan bir kişi MERS virisü şüphesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Şüphe üzerine hastanenin acil bölümü karantina altına alınırken, personel ve hastalara ise maske dağıtıldı.
#VanEdirne'de 54 yaşındaki Asım Acar, şiddetli bel ağrısı şikayetiyle gittiği Devlet Hastanesi'nde ağız ve burun kanamasıyla hayatını kaybetmesi çalışanlar arasında 'Mers virüsü korkusu'na neden oldu. Şüpheli görülen ölüm üzerine hastanede bulaşıcı hastalıklar şüphesiyle güvenlik tedbirleri alınırken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin Acar'ın cenazesinin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini ifade ederek Mers virüsü yada Ebola virüsü gibi bir hastalığın söz konusu olmadığını söyledi.Engin ÖZMEN/EDİRNE/DHA
#EdirneGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıCovid-19 üç yıldan fazladır hayatımızın bir parçası ve aradan geçen bunca zamana karşın virüsün kaynağının ne olduğu noktasında bir uzlaşıya varılabilmiş değil. Son olarak ABD Enerji Bakanlığı bünyesindeki bilim insanlarının hazırladığı çok gizli bir raporun basına sızması konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Raporu hazırlayan bilim insanları ise merak konusu oldu...
#COVID-19Dünyada özellikle COVID-19 pandemisi sonrası kalp hastalıkları ve bu nedenle ölümlerde artış olup olmadığı halen tartışma konusu. Ancak her genç yaşta kalp krizinde gözler koronavirüse çevriliyor. Kimi iddiaların odağında ise COVID-19 aşısı var. Uzmanlara kalp hastalıklarının koronavirüs ve aşıyla olası ilişkisini sorduk.
#Kalp KriziKatar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaşan taraf Lionel Messi önderliğindeki Arjantin oldu. Kylian Mbappe'nin hat-trick yapmasına rağmen kupaya uzanamadığı geceye damga vuran iddia, İngiliz gazeteci Piers Morgan'dan geldi. Cristiano Ronaldo'ya yakınlığıyla bilinen ve maç öncesinde yaptığı tahminde Messi'nin geceyi ağlayarak noktalayacağını savunan dünyaca ünlü gazeteci, ortalığı karıştıran bir 'kasten zehirleme' iddiası ortaya attı.
#FransaBilimsel adı MERS-CoV enfeksiyonu olan hastalık halk arasında deve gribi olarak biliniyor. Koronavirüsün bir çeşidi olan 'Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüsü' nün neden olduğu deve gribi Fransa'da Dünya Kupası öncesi paniğe neden oldu. Fransa'da üç yıldız oyuncu yğksek ateş nedeniyle forma giyemeyecek. Sağlık yetkilileri ise deve gribinden şüpheleniyor. Peki, deve gribi nedir, bulaşıcı mı, nasıl bulaşır? İşte deve gribi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Deve Gribi2022 Dünya Kupası'nda gözler artık Arjantin - Fransa finaline çevrildi. Lionel Messi'nin önderliğindeki Arjantin ile art arda ikinci Dünya Kupası'nı kazanmak için karşılaşacak olan Fransa, üç yıldız futbolcusundan gelen hastalık haberiyle sarsıldı. Arjantin'de ise Messi endişesi yaşanıyor...
#Arjantin - FransaABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19 aşısının geliştirildiği sırada kullanılan mRNA teknolojisinin patentinin kendisine ait olduğunu söyleyerek, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer'a patent ihlali iddiasıyla dava açtı.
#ModernaHer hafta Cuma akşamı TRT 1'de yayınlanan Kasaba Doktoru. 11. bölümüyle izleyiciyle buluştu. Başrollerinde Ozan Akbaba, Vildan Atasever, Deniz Can Aktaş ve Hazal Subaşı'nın yer aldığı dizi ilgiyle takip ediliyor. Peki Kasaba Doktoru yeni bölüm ne zaman? Kasaba Doktoru son bölümde neler oldu? Kasaba Doktoru 12.bölüm fragmanı yayınlandı.
#Kasaba DoktoruDüşen vaka sayıları ve aşılamanın artmasıyla uzmanlar bu yazdan bir hayli ümitli. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan da “Geçen yıllarda da gördük ki yaz aylarında vaka sayıları bir miktar azaldı. Bu senenin farkı ise aşılama. Ben bu yaz pandemiden kurtulup, feraha kavuşacağımızı düşünüyorum” dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından koronavirüs sürecine ilişkin iyi haberleri duyurdu. Bakan Koca, Türkiye'de yoğun bakımında koronavirüs hastası olmayan hastanelerin sayısını açıkladı.
#KoronavirüsAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ABD'den flaş açıklamalar geldi. Salgın konusunda ülkenin en yetkili ismi olarak gösterilen Dr. Anthony Fauci daha tehlikeli yeni varyantların ortaya çıkabileceğini belirtti ve çok konuşulacak bir Omicron açıklamasına imza attı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
#KoronavirüsDünyayı iki yıldır pandemi gölgesinde bırakan COVID-19, şimdi de Omikron isimli mutasyonuyla gündemde. Omikron hem dünyayı alarma geçirdi hem de salgının bitmesi yönünde umut verdi. Alman bilim insanları, Omikron’un COVID-19’u yok edecek mutasyon olabileceğini söyledi. Sonunda koronavirüs sıradan bir enfeksiyona mı dönüşüyor? Hürriyet, Bilim Kurulu üyelerine sordu...
#OmikronCovid-19 ile mücadelede zorlu düşman olarak görülen sitokin fırtınası, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılıyor. Covid-19 virüsü kapmış olan hastalarda ortaya çıkabilen sitokin fırtınası yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Peki, sitokin fırtınası nedir, kaçıncı gün ortaya çıkar? İşte sitokin fırtınası ile ilgili bilgiler...
#Sitokin FırtınasıÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili İmmünolog Profesör Doktor Sai Reddy'den çok konuşulacak bir açıklama geldi. Reddy, 'Kovid-22' olarak adlandırdığı yeni bir varyantın dünyaya hakim olan Delta'dan daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.
#DünyaErciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi Müdürü ve Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Turkovac aşısının İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğunu açıkladı.
#Prof. Dr. ÖzdarendeliPandeminin bir buçuk yılı aşkın süredir devam etmesi sebebiyle hayatımıza giren yeni kelimelerden biri de varyant oldu. Özetle varyant, virüsün mutasyona uğramış haline deniyor. Şu ana kadar gelişen mutant virüslere karşı PCR tanı kitleri ve aşıların etkisi hâlâ güçlü. Ancak Dr. Sevgi Salman Ünver “Virüs için, bulaştığı her insan mutasyon geçirmek için bir şanstır. Tam da bu nedenle hızlı, yaygın ve etkin bir aşılamayla virüsün şansını azaltmak gerekir” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doz aşı açıklaması yaptı. Ceyhan, 2 doz Sinovac aşısı olan ve hala virüs ile temas halinde bulunan sağlık çalışanları dışında halka 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını söyledi. Ceyhan, sağlık çalışanlarına 3'üncü doz için ise Biontech aşısını önerdi. Ceyhan, ''Şu andaki 3'üncü doz aşı önerimiz 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden belli bir süre geçmiş sağlık personeline Biontech'' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanCOVID-19 aşılaması dünya genelinde 2.5 milyar doz, Türkiye genelinde 40 milyon dozu geçti ama doktorlar arasındaki aşı tartışması bitmedi. Dr. Ümit Aktaş ‘Aşı karşıtı değilim ama aşı olmadım, olmayacağım’ diye bir tweet attı. Hem meslektaşlarından hem de binlerce insandan tepki gördü. Ben de hem Dr. Aktaş’ı hem de Prof. Dr. Bengi Başer ile Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nu aradım. Her iki hekim de aşı karşıtı hekimlerin ‘popülerlik’ uğruna halk sağlığı ile oynadığını söylüyor. İşte açıklamaları...
#YAZARTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 31 milyon 600'e yaklaşmış durumda. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınında herkese 3'üncü doz aşı yapılmasını önermediklerini söyledi. Ceyhan, "Sağlık personeli yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3'üncü doz Pfizer-BioNTech ile aşılanmalarını öneriyorum" dedi.
#HaberKoronavirüsün Çin'deki bir laboratuvardan yayıldığına dair senaryo günden güne güçlenirken, dikkatler Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmalar üzerinde yoğunlaşıyor. Vuhan'ın büyük sırrı neydi? Merak edilenleri 8 soruda özetledik...
#Gain Of Function