İstanbul’da yaz aylarındaki düşük yağış ve artan su tüketimi nedeniyle barajlardaki doluluk oranında kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Eylül ayında yüzde 44.38 olan ortalama doluluk oranı, şu an yüzde 33.6’ya geriledi. Özellikle Alibey, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı neredeyse dip seviyede bulunuyor. Peki İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Prof. Dr. Meriç Albay, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İstanbul BarajlarıHafta sonundan itibaren etkili olan yağmur, İstanbul’un barajlarındaki su seviyesine yüzde 0,61’lik bir artış olarak yansıdı. Peki çok kuvvetli yağış görülmesine rağmen bu kadarlık artış normal mi? İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#Barajlarİstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nde araştırma çalışmaları yürüten Prof. Dr. Meriç Albay çarpıcı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Albay, "Girilmemesi lazım çünkü mikrobik olarak, mikrobiyolojik parametreler bakımından oldukça sıkıntılı. Oradan birçok hastalığı kapmaları söz konusu. Bizim için şu anda oradaki sonuçlar biraz endişe verici gerçekten." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Emine Gözde Özbayram ise, 'Uzun bir süre kirletilmiş bir alan, farklı bakteri çeşitliliği mevcut.' dedi.
#İstanbulİstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nde araştırma çalışmaları yürüten Prof. Dr. Meriç Albay çarpıcı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Albay, "Girilmemesi lazım çünkü mikrobik olarak, mikrobiyolojik parametreler bakımından oldukça sıkıntılı. Oradan birçok hastalığı kapmaları söz konusu. Bizim için şu anda oradaki sonuçlar biraz endişe verici gerçekten." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Emine Gözde Özbayram ise, 'Uzun bir süre kirletilmiş bir alan, farklı bakteri çeşitliliği mevcut.' dedi.
#İSTANBULTürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Kuraklıkİstanbul'un su kaynaklarından Sazlıdere Barajı'ndaki renk değişimiyle ilgili yapılan incelemenin sonucunu açıklayan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, İçsu Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Prof. Dr. Meriç Albay, "Barajın küçük bir bölgesinde yoğun şekilde siyanobakteri artışı olduğunu gözlemledik. Su seviyesinin düşmeye başladığı yaz ve sonbahar aylarında halk sağlığı bakımından baraj ve göllerin dikkatle izlenmesi büyük önem taşıyor" dedi.
#İstanbulTürkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan siyanobakteri artışı nedeniyle göle girmek geçici olarak yasaklandı. İznik Gölü'nden alınan numuneler İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne laboratuvarına getirildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Gördüğümüz kadarıyla Türkiye'de en fazla kirletilen alanlardan biri. Son yıllarda aşırı su çekimi, kontrolsüz şekilde gübre kullanımı ve gölü besleyen derelerin debilerinin düşmesiyle İznik Gölü'ndeki siyanobakteri artışı daha belirgin hale gelmiş bulunuyor" dedi. Siyanobakterinin karaciğer kanserini tetiklediğini söyleyen Albay, "Deride tahriş, karın ağrısı, ishal vs gibi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İznik GölüTürkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan siyanobakteri artışı nedeniyle göle girmek geçici olarak yasaklandı. İznik Gölü'nden alınan numuneler İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne laboratuvarına getirildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Gördüğümüz kadarıyla Türkiye'de en fazla kirletilen alanlardan biri. Son yıllarda aşırı su çekimi, kontrolsüz şekilde gübre kullanımı ve gölü besleyen derelerin debilerinin düşmesiyle İznik Gölü'ndeki siyanobakteri artışı daha belirgin hale gelmiş bulunuyor" dedi. Siyanobakterinin karaciğer kanserini tetiklediğini söyleyen Albay, "Deride tahriş, karın ağrısı, ishal vs gibi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İznik Gölüİstanbul Büyükçekmece Gölü'nü saran yosun tabakası gün geçtikçe artıyor. Endişe yaralan yosun artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Çok uzun yıllardan beri aynı bölgede bu durum oluşuyor. Bu durumun oluşmamasını tercih ederiz. Temiz sularda bunların olması beklenmez" dedi. "Suyun üstünü kapattığınız zaman oksijen miktarı diplerde düşünce suyun kalitesi de doğal olarak bozulacaktır" diyen Albay, "Ölçümlerimize göre toksik bir durum yok. Alg çoğalması var. Bunun takip edilmesi lazım, bizim tahminimiz bu sorunun kısa zaman içinde biteceği yönünde" diye konuştu.
#İstanbulBüyükçekmece Gölü'nü saran yosun tabakası gün geçtikçe artıyor. Endişe yaralan yosun artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Çok uzun yıllardan beri aynı bölgede bu durum oluşuyor. Bu durumun oluşmamasını tercih ederiz. Temiz sularda bunların olması beklenmez" dedi. "Suyun üstünü kapattığınız zaman oksijen miktarı diplerde düşünce suyun kalitesi de doğal olarak bozulacaktır" diyen Albay, "Ölçümlerimize göre toksik bir durum yok. Alg çoğalması var. Bunun takip edilmesi lazım, bizim tahminimiz bu sorunun kısa zaman içinde biteceği yönünde" diye konuştu.
#IstanbulSu Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız, son 3 yıldır Türkiye’nin kuraklıkla boğuştuğunu, son dönemde ise karar vericileri rehavete sevk edebilecek yağış olduğunu söylüyor. Barajlar bir miktar dolunca su sıkıntısı yokmuş gibi davranıldığını ifade eden Yıldız, “Türkiye’nin ciddi şekilde su yönetimi konusunda yenilikçi bir anlayış sorunu var. Suyunu, enerjisini, gıdasını ve çevresinin biyoçeşitliliğini bütüncül olarak planlaması, yönetmesi zorunluluğu var” dedi.
#SuSon iki yılda kuraklığa yenik düşen İstanbul barajları, Ocak ve Şubat aylarında gelen yağışlarla adeta taşma seviyesine geldi. Peki 2020 ve 2021’de barajların sürekli can çekiştiğini düşünürsek, bugünkü durumu nasıl yorumlamak gerekiyor? Biraz olsun nefes aldıran bir sürecin içinde miyiz yoksa tehlike hâlâ devam ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Kuraklıkİstanbul'da etkili olan lodos sonrası Caddebostan Sahili kırmızı yosunla kaplandı. Dev dalgalarla birlikte kıyıya vuran kırmızı renkli yosunları temizlemek için belediye ekipleri sabah saatlerinden itibaren çalışmaya devam ediyor. ekipler kamyonlar dolusu kırmızı yosun topladı.
#İstanbulİstanbul'da etkili olan lodos sonrası Caddebostan Sahili kırmızı yosunla kaplandı. Dev dalgalarla birlikte kıyıya vuran kırmızı renkli yosunları temizlemek için belediye ekipleri sabah saatlerinden itibaren çalışmaya devam ediyor. ekipler kamyonlar dolusu kırmızı yosun topladı.
#İstanbulHani ‘Her şerde bir hayır vardır’ derler ya! İşte geçen yılın sonunda başlayan ve aylarca konuşulan müsilaj felaketinden de bir hayır çıktı. Önce Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı, ardından Marmara’nın tamamı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Şimdi sırada ne var?
#Marmara Deniziİstanbul Küçükçekmece Gölü’ndeki toplu balık ölümleri dün de sürdü. Kıyıya vuran binlerce ölü balık İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri tarafından toplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ekipleri incelemede bulunarak gölden numune aldı. Konunun muhatapları ise şunları söyledi:
#Gazetehaberleriİstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 64 seviyelerine düştü. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 85 seviyesinde dolu olan barajlardaki bu düşüş uzmanları tedirgin ediyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ''Eğer gerçekten biraz daha yağış almazsak, Ağustos-Eylül gibi su sıkıntısı yaşanabilir. Umarım bunu yaşamayız. Bütün ümitler Melen Çayı’nda, Melen Çayı’nın biriktireceği suya bağlı. Ağustos-Eylül gibi sıkıntı olabilir ama dikkat edersek belki bu sıkıntıyı bertaraf edebiliriz. Sıcaklarla beraber buharlaşma artar. Bu yıl hava sıcaklıklarında rekorları kırdık. Bunu durdurmak mümkün değil, iklimsel değişlik hayatın gerçeği.'' dedi.
#Barajİstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 64 seviyelerine düştü. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 85 seviyesinde dolu olan barajlardaki bu düşüş uzmanları tedirgin ediyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ''Eğer gerçekten biraz daha yağış almazsak, Ağustos-Eylül gibi su sıkıntısı yaşanabilir. Umarım bunu yaşamayız. Bütün ümitler Melen Çayı’nda, Melen Çayı’nın biriktireceği suya bağlı. Ağustos-Eylül gibi sıkıntı olabilir ama dikkat edersek belki bu sıkıntıyı bertaraf edebiliriz. Sıcaklarla beraber buharlaşma artar. Bu yıl hava sıcaklıklarında rekorları kırdık. Bunu durdurmak mümkün değil, iklimsel değişlik hayatın gerçeği.'' dedi.
#İstanbulİstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 64 seviyelerine düştü. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 85 seviyesinde dolu olan barajlardaki bu düşüş uzmanları tedirgin ediyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ''Eğer gerçekten biraz daha yağış almazsak, Ağustos-Eylül gibi su sıkıntısı yaşanabilir. Umarım bunu yaşamayız. Bütün ümitler Melen Çayı’nda, Melen Çayı’nın biriktireceği suya bağlı. Ağustos-Eylül gibi sıkıntı olabilir ama dikkat edersek belki bu sıkıntıyı bertaraf edebiliriz. Sıcaklarla beraber buharlaşma artar. Bu yıl hava sıcaklıklarında rekorları kırdık. Bunu durdurmak mümkün değil, iklimsel değişlik hayatın gerçeği.'' dedi.
#İstanbul20 saniye boyunca musluğun açık kalması durumunda 2 litreye yakın suyun boşa akacağını söyleyen uzmanlar koronavirüsle mücadele ederken suyumuzu idareli kullanmamızı, evde kaldığımız sürece elektrik, doğalgaz ve internetten de tasarruf yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.
#GazetehaberiCaddebostan'da sahili kaplayan kırmızı yosunlar ile ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, "Marmara'nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor" dedi.
#Caddebostanİstanbul Caddebostan'da sahili kaplayan kırmızı yosunlar ile ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, "Marmara'nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor" dedi.
#Caddebostan Sahili