5 Kasım’da yapılması beklenen ABD başkanlık seçimlerinde ilginç bir tartışma yaşanıyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin mentollü sigaralar için önerdiği yasak, Demokrat Parti’nin önemli bir destekçisi olan bazı Afrika kökenli Amerikalıların tepkisini çekiyor.
#BidenMentollü sigara yasağını delen ‘mentol topları’ raflarda alenen satılmaya başladı. Şırınga benzeri bir mekanizma aracılığıyla sigaranın süngerine enjekte edilen küçük toplar, çocukların rahatlıkla erişebileceği çikolata veya sakız raflarının hemen yanında satışa çıkarıldı. Biz de İstanbul’da bu ürünlerin izini sürdük. Ortalama 20 TL’ye satılan topların üzerinde içeriğiyle ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor. Satıcılar bilgi vermekten kaçınıyor. Uzmanlar ise mentol toplarının sağlığa daha zararlı ve yasa delici bir ürün olduğu konusunda uyarıyor.
#Mentollü Sigaraİngiltere’de geçen yıl mayıs ayında duyurulan yeni sigara yönetmeliği 20 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. Yönetmeliğe göre artık bütün sigara paketlerinin şekli aynı olacak, mentollü ve başka aromalı sigaralar da yasaklanacak. Bu yüzden de sigara üreticileri ellerindeki eski paketleri tüketmeye çalışıyor.
#Sigara YasağıMentollü sigaranın daha zararlı olduğunu ortaya çıkaran araştırmalar, bilim adamları arasında yeni bir tartışma başlattı. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Jack Henningfield, sigaranın içindeki katkı maddelerinin, tütünün zararının yanı sıra başka yan etkilere de yol açtığını, bu yüzden mentollü sigaranın diğerlerinden daha zararlı olduğunu belirtti.
Elektronik sigara zararları ile konuşulmaya devam ediliyor. Teknolojinin bir getirisi olan elektronik sigara, normal sigaralara göre sağlık açısından yaratmış olduğu etkilerle konuşuluyor. Normal sigaraya göre doğrudan bir tütün yaprağı içermemesi dolayısıyla zararlı olmadığı savunulan elektronik sigara, uzmanların da kıskacına girdi. Peki, elektronik sigara zararlı mı? Uzmanlar hangi yorumlarda bulundu? İşte, o detaylar
#Elektronik SigaraHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmaya başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, bu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ses kısıklığı şikayetiyle polikliniklere başvuran hastaların sayısının da arttığını söyledi.
#11Hemen herkesin hayatında en az bir kez ses kısıklığı yaşadığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi UzmanıDoç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunda ses kısıklığının, geçirdikleri bir üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini söyledi ve ses kısıklığı gelişmesi durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
#1KBB-baş boyun cerrahisiuzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan,herkesin sağlıklı bir sese sahipolmak için bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. İnsanlarınsesleriyle ilgili herhangi bir sıkıntıyaşamadığı sürece ses sağlıklarınapek dikkat etmediklerini belirtenDemirhan, ses sağlığı için dikkatedilmesi gereken noktaları sıraladı.
#İzmirMevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz Ağrısı