Ses kısıklığına ne iyi gelir?

Güncelleme Tarihi:

Ses kısıklığına ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 04:00

Hemen herkesin hayatında en az bir kez ses kısıklığı yaşadığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi UzmanıDoç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunda ses kısıklığının, geçirdikleri bir üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini söyledi ve ses kısıklığı gelişmesi durumunda yapılması gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı


· Mutlaka ses istirahati yapın:
Ses kısıklığı olan hastaların uykularını yeterince almaları, ses tellerini dinlendirmeleri ve mümkün olduğunca konuşmamaları gerekir. Ses kısıklığı döneminde öksürmek, boğaz temizleme hareketi yapmak da ses kısıklığını artıracağından, bu hareketleri istemli bir şekilde yapmamak gerekir.
· Kafeinli içeceklerden uzak durun:
Çay, kahve gibi içecekler vücutta su kaybına ve ses telleri üzerine asit reflüye yol açar. Ses kısıklığı yaşayan hastaların bu içecekleri mümkün olabildiğince az tüketmeleri gerekir. Aynı zamanda aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
· Bitkisel ürünler
kullanırken dikkatli olun:
Bitki çayları da dahil olmak üzere bir çok bitkisel ürün, kan sulandırıcı etkiye sahiptir ve vücuttan su atılmasına yol açar. Aşırı miktarlarda alındıklarında bu etkileri nedeniyle ses sağlığını olumsuz etkileyebilirler.
· Mentollü boğaz pastili
kullanmayın:
İçeriğinde mentol veya okaliptüs olan pastiller burun ve geniz akıntısını kurutmak amacıyla kullanılabilir. Akıntısı olmayan hastalarda bu pastiller uzun süre kullanılacak olursa ses tellerinde kurumaya yol açarak ses kısıklığını artırabilirler.
· Bulunduğunuz ortamı nemlendirin:
Solunan havanın kuru olmasının ses kısıklığı üzerine olumsuz etkisi vardır. Yazın klima ile soğutulan ve kışın ısıtıcılar ile ısıtılan ortamlarda nem oranı azalır. Bu ortamların belirli aralıklarla havalandırması veya nemlendirici cihazlar kullanılarak bu olumsuzluk önlenebilir.
· Sigarayı bırakın:
Sigara kullanıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurunuz. Ses kısıklığı yaşayan hastaların sigara içmemeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmamaları gerekir. Yukarıda yazılan tüm önerilere uymanıza rağmen ses kısıklıklığınız düzelmiyorsa hiç vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!