Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2002 01:55
Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyelerinden Jack Henningfield, sigaranın içindeki katkı maddelerinin, tütünün zararının yanı sıra, başka yan etkilere de yol açtığını, bu yüzden mentollü sigaranın diğerlerinden daha zararlı olduğunu belirtti.
Mentollü sigaranın daha zararlı olduğunu ortaya çıkaran araştırmalar, bilim adamları arasında yeni bir tartışma başlattı. Uzmanlar, kimyasal bir madde olan mentolün, katkı maddesi olarak kullanıldığı mamüllerin vücuda ferahlık verdiğini, bu yüzden mentollü sigara içenlerin dumanı daha derin çektiğini, böylece akciğerin daha fazla nikotin emdiğini ve kanser riskinin yükseldiğini ifade ettiler.
ABD‘de gençlerin ve siyahların daha çok mentollü sigara kullandığına işaret eden uzmanlar, bu grupların daha fazla kanser riskiyle karşı karşıya kaldığını kaydettiler.
Ohio State Üniversitesi uzmanlarından Dr. Karen Ahijevych de yaptıkları araştırmada, mentollü sigara içenlerin daha fazla nikotin ve karbonmonoksit aldığının belirlendiğini, bunun plazmada nikotinin yükselmesine yol açtığını belirtti.
Bir başka araştırmada da mentolün hücrelerde hasara yol açtığı ve hücrelerin kanser toksinlerine karşı daha geçirgen hale geldiği saptandı.
Atlanta‘da düzenlenen bir konferansa katılan bazı bilim adamları ise mentollü sigaranın daha zararlı olmadığını savundu. California Üniversitesi‘nden Dr. Neal Benowitz, kendi yaptığı araştırmada, mentollü sigara içenlerin daha fazla nikotin veya karbon monoksit aldığına dair bir bulguya rastlamadığını söyledi.
Konferansa katılan bilim adamlarının kesin bir sonuca varamadığını kaydeden yetkililer, konuyla ilgili daha geniş araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu bildirdiler. Bilim adamlarının üzerinde birleştiği nokta ise mentollü sigaranın daha kolay ve çabuk içildiği, kısa zamanda daha çok tüketildiği ve dumanın akciğerlerin daha derinlerine çekilebildiği gerçeği oldu oldu. Bu arada sigara araştırmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgilerin, ‘‘http://www.cdc.gov/tobacco‘‘ internet adresinden alınabileceği belirtildi.