Kadınlar, on yıllardır tıp alanında yaşanan cinsiyet eşitsizliğinin etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun yıllar buyunca yanlış tedavi uygulamaları, yaşanan ciddi rahatsızlıklara ve birçok kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Bir dönemin "popüler" menopoz tedavisinin yarattığı sarsıcı etki ise bugün hâlâ zihinlerdeki yerini koruyor. İşte tıp tarihinin cinsiyetçi yüzü...
#Menopoz TedavisiMiyomlar rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümöral kitlelerdir. Yüzde 20-30 oranında görülen kitleler yaş ilerledikçe büyür ve sayıları artar fakat menapozda gerilediğini söyleyen Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Miyomlar lokalizasyonlarına göre rahim iç tabakasında yer alıp infertilite dediğimiz kısırlığa neden olabilirler” dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıHer kadının karşılaştığı doğal bir süreç olan menopoz için uzun vadede tedavisiz kaldığında kalp damar hastalıkları ve kemik erimesi riskinin de beraberinde geldiğini söyleyen Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesinden Op. Dr. Mine Fisun Ergül, bu süreçte erken tanı ve tedavini önemli olduğunu belirtti.
#Op. Dr. Mine Fisun ErgülKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tülay Çağlar, menopozun belirtileri, dönemleri ve tedavisi hakkında önemli bilgi verdi, iklim şartlarının bile, menopoza giriş yaşında bir etken olduğunu ifade ederek menopoz sürecini rahat geçirmek isteyen kadınlara önerilerde bulundu.
#MenopozVaris çeşitli nedenlerden dolayı, kan dolaşımının duraksaması ve bu durumun damarları deforme etmesiyle oluşur. Kılcal damar genişlemeleri ya da varisler, kan dolaşımındaki aksamadan kaynaklanırlar. Bunlar, tıptaki adıyla “ven”ler, kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Kalbe gittiğine göre, kanın akış yönü yukarı doğru olmalıdır.
#VarisAlgılarımız zamana karşı durmadan değişiyor ve evriliyor. Eskiden menopozla birlikte dişiliğin sona erdiği sanılır, bunun büyük bir problem olduğu kabul edilirdi. Ama bu eksik anlama son yıllarda değişmeye başladı. Menopoz ile sona eren sadece doğurganlık özelliğidir. Bir kadın ömrü boyunca yaklaşık 37-40 yıl arasında adet görür. Menopozla birlikte kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron seviyesi düşmeye başlar. Bu dönemi 4 kısımda tanımlayabiliriz.
#MenopozRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın HastalıklarıKemik yoğunluğu ve sağlam kemik yapısı vücudun ayakta durmasını sağlayan iskelet sistemi için çok önemlidir. Kemiklerin esnekliğini ve sağlamlığını kemiği oluşturan protein yapısı ve kalsiyum sağlar. Kemik yoğunluğundaki azalmaya tıbbi ismiyle ‘osteoporoz’, halk arasında ‘kemik erimesi’ adı verilir.
#Kemik ErimesiErken menopoz, son yıllarda kadınlarda daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopoz evresine giren kadınlara yumurtlama, üreme ya da tüp bebek tedavisi uygulanarak hamilelik elde edilebilir” dedi.
#Gebelik