Geçtiğimiz aylarda yakın bir arkadaşım bir anda iltihaplı akne sorunu yaşamaya başladı. Aslında cildi her zaman sorunsuzdu. Cilt bakım rutinine sadıktı. Bir anda yaşadığı sivilce sorununun nedenini ne o ne biz anlayamadık. Dermatoloğa gittiğinde detaylıca muayene oldu hatta kan tahlilleri bile yapıldı. Doktor, rutin sorular sorarken içlerinden bir tanesi problemin kaynağını açıklıyordu: Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürün kullanmış olabilir misin?
#Cilt BakımıBrezilya'nın Ceara eyaletinde yaşayan ve anne olma hayalleri kuran bir kadın, "Tembel hayvan ateşi" virüsüne yakalandı. Ateş, titreme, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri yaşayan 40 yaşındaki kadının, bebeğini ölü doğurduğu bildirildi. 1955 yılında keşfedilen virüs İtalya, İspanya ve Almanya'ya sıçrarken, uzmanlar virüse karşı uyarı yazısı yayınladı.
#VirüsBatı Nil virüsü belirtileri, Türkiye’de de görünlen vakalarla merak ediliyor. Batı Nil ateşine yol açan hastalık virüsü taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisineklere, onlardan da insanlara bulaşıyor. Uzmanlar virüsün, özellikle yaşlı nüfusta, merkezi sinir sistemini tutarak menenjite yol açabildiğini ifade ediyor. Peki Batı Nil Virüsü belirtileri neler? Culex sivrisinek hastalığı Batı Nil virüsü nedir, neden olur? İşte ayrıntılar...
#Batı Nil Virüsü BelirtileriTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan virüslerin yol açtığı Batı Nil ateşi ve Dang humması konusunda bu yıl çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, “Batı Nil ateşi var mesela, İstanbul'da 2019'da salgın yapmıştı en son. Merkezi sinir sistemini tutabilen, yani menenjite neden olabilen tehlikeli bir hastalık. Onu çok yakın takip etmemiz gerekiyor. Bir grup sivrisinekten (Culex türü) bulaşabiliyor. Yine Aedes türü sivrisinekten, ki bu tür İstanbul'da da tespit edilmiş durumda" diye konuştu.
#SivrisinekHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerikBeyin yiyen amip, endişe uyandıran hastalıklar listesindeki yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'de ortaya çıkan haberlerin akabinde Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, soruları gündemde yer almaya başladı. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak da bilinen ve burundan insan beynine giren "Naegleria fowleri" kaynaklı ilk ölüm vakası Güney Kore'de gerçekleşti. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülen naegleria fowlerii insandan insana bulaşmaz. Ciddi sonuçlar doğurabilen menenjite neden olan amip, çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu gibi yerlerde bulunabilir. Peki, naegleria fowleri (beyin yiyen amip) nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...
#Beyin Yiyen AmipBeyin yiyen amip, koronavirüs salgınının ardından dünyayı tehdit eden yeni vaka oldu. Beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir, soruları, Güney Kore'den gelen tedirgin edici haberin ardından gündemde yer aldı. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak da bilinen ve burundan insan beynine giren "Naegleria fowleri" kaynaklı ilk ölüm vakası Güney Kore'de gerçekleşti. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülen naegleria fowlerii insandan insana bulaşmaz. Ciddi sonuçlar doğurabilen menenjite neden olan amip, çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu gibi yerlerde bulunabilir. Peki, naegleria fowleri (beyin yiyen amip) nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...
#Beyin Yiyen AmipYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulCinsellik birçok canlı için olmazsa olmaz olduğu gibi insan için de benzer bir öneme sahiptir. Ancak cinsellik ile ilgili akıllarda birçok soru işareti de oluşmaktadır. Hem cinsellik öncesi hem de sonrası ortaya çıkan bu sorular endişe yaratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece kişi huzursuz olmakta ve cinsellik konusunda çekimser olmaktadır. Bunun gidermek için ise bilgilenmek ve bilinçlenmek istenmektedir. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkABD'nin Texas eyaletindeki Arlington kentindeki su temalı bir çocuk parkında, nadir görülen beyin yiyen amip ile enfekte olan çocuk baygın bulundu. Hastaneye kaldırılan ve kimliği açıklanmayan çocuk 6 gün sonra hayatını kaybetti. Talihsiz çocuğun ölümü sonrası inceleme başlatıldı ve şehirdeki tüm su temalı parklar kapatıldı.
#Beyin Yiyen AmipGRİBİN 21’inci Yüzyıl’a girdiğimiz halde tıptaki bunca ilerlemeye rağmen halen tüm dünyada önlenemeyen salgınlara neden olan tek hastalık olduğunu belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Bay, her mevsim görülmekle birlikte özellikle sonbaharın son ayları ile kışın ilk aylarında arttığını söyledi.
#İzmirİzmir'de hastanede yaşamını yitiren Filiz Tekin'i (38) darp ederek ölümüne yol açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan ve 24 yıla kadar hapsi istenen eşi İbrahim Tekin (44) beraat etti. Karar duruşmasında son sözü sorulan sanık Tekin, suçlamaları reddedip "Eşimi darp etmiş olsam hastane hastane gezdirir miydim" dedi.
#İzmirİzmir'de hastanede hayatını kaybeden 2 çocuk annesi Filiz Tekin'i (38) darbederek ölümüne yol açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan eşi İbrahim Tekin'in davasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Filiz Tekin’in ölümünden 4 ile 6 gün önce darbedildiğini, sanığın kadına düzenli olarak şiddet uyguladığını belirttiği mütalaasında İbrahim Tekin’in 'eziyet çektirme' ve 'kasten yaralama' suçlarından 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
#İzmirKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaKoronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
#Meningogokİzmir'de, eşi Filiz Tekin'i döverek öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan İbrahim Tekin, adli tıp raporlarının mahkemeye sunulmasının ardından tahliye edildi. Adli sağlık kurulu raporlarında, Filiz Tekin'in menenjite bağlı yüksek ateşten yaşamını kaybettiği tespitinin yapıldığı belirtildi.
#İzmirABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü yönünde açıklamalar herkesi korkuttu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, tatlı sulara dikkat çekerek, "Akarsu, göl gibi temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin. Temiz bir kaynaktan gelmeyen suyla doldurulan havuzdaki klorlama yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız solüsyonun temizliğine de dikkat edin. Lens kullanan kişiler iki kat dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
#Amip