Geçtiğimiz hafta saldırıya uğrayan eski ABD başkanı Donald Trump'ın ek güvenlik taleplerinin Gizli Servis tarafından iki yıl boyunca reddedildiği ortaya çıktı. Rapor ABD gündemine bomba gibi düşerken, ABD başkanı Joe Biden'ın üzerindeki 'çekil' baskısı da giderek arıyor. ABD medyasına göre Trump ve ekibi tüm senaryolar için saldırı hazırlıklarına başladı.
#ABDEski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray doktoru Ronny Jackson, suikast girişiminde bulunulan Trump'ın durumunun iyi olduğunu açıkladı. Merminin 2 santimetre genişliğinde bir yara oluşturduğunu belirten Jackson "Yara düzgün bir şekilde iyileşmeye başladı. Kulağında hala pansuman gerektiren aralıklı kanamalar mevcut" dedi.
#ABDSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür SönmezABD Başkanı John F. Kennedy'nin, Teksas'ın Dallas şehrine yaptığı ziyaret sırasında kurban gittiği suikast, ülke tarihini değiştiren olaylar arasında en üst sıralarda yer alıyor. Suikastın üzerinden 60 yıl geçti ama tartışmaların ve komplo teorilerinin sonu bir türlü gelmedi. O gün Kennedy'leri korumakla görevli olan Gizli Servis Ajanı Paul Landis'in anlattıkları bu tartışmaları daha da alevlendireceğe benziyor. İşte ayrıntılar...
#John F. KennedyKanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserABD'nin büyük hastanelerinden Gardena Memorial'ın, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri ile ilgilenmesi için zorladığı eski güvenlik görevlisi dava açınca ülkenin en büyük koronavirüs skandallarından biri patladı. Hastanenin bahçesinde çekilen görüntüler cesetlerin açık havada yağmur altında çürümeye bırakıldığını gösteriyor...
#ABDSitoloji, tıpta hastalıkların önlenmesi ve teşhisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sitolojinin diğer dokularda kullanımına ilişkin kesin bir rakam yoktur, ancak solunum, idrar ve mide, bağırsak yollarının yanı sıra tiroid bezi, tükrük gibi kanserli ve kanserli olmayan durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak için günlük olarak kullanılır. Peki, Sitoloji nedir ve neyi inceler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sitoloji Nedir?Pandemide bir yılı geride bıraktık. Türkiye’de aşılanan kişi sayısı bu haber hazırlanırken 19 milyonu bulmuştu. Aşılama hızı artsa da vaka sayılarının yükselişi henüz durulmuş değil, hastaneler yeniden yoğunlaşıyor. Bir yıldır koronavirüslü hastalara bakım veren hemşireler artık yorgun. İzole edilmiş hastaya ailesi gibi moral vermek de onların görevi, yürüyerek giren hastanın ölüm haberini yakınlarıyla paylaşmak da... Farklı duygularla baş etmek işin en zorlayıcı kısmı.
#HemşirePandeminin ilk dönemlerinde Covid-19'un yaşlıları daha fazla etkilediği, vaka ve ölüm sayılarının bu grupta daha yüksek olduğunu gördük. Bu tablo son aylarda hem Türkiye'de hem de dünyada büyük değişime uğradı. Yaşlıların hastalar arasındaki oranı azalırken, vakaların yaş ortalamasında önemli düşüş yaşandı. Bu olguyu ve sebeplerini uzmanlarla konuştuk.
#Gençlerde Koronavirüs38 haftadır annesinin karnında bekleyen Devin Ege bebek 15 dakika daha beklemek istemeyince Avrasya Tüneli’nde dünyaya geldi. Arabanın ön koltuğunda doğum yapan Seda Giray: “Eşim 150 kilometre hızla makaslar atarak gidiyor. Ben sancıdan ölüyorum! Arabadaki adrenalini anlatmam mümkün değil. Kafasını görüp de tutunca hop diye geliverdi.”
#GazetehaberleriTürkiye’deki ilk COVID-19 vakasının üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşanan kayıplara rağmen milyonlarca insan da, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları sayesinde hastalıktan kurtuldu. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, yaşama tutunan, müteşekkir hastalardan yaşadıklarını anlatmalarını ve doktorlarına mesaj göndermelerini istedik. Sağlık çalışanlarıysa meslek hayatlarının en zor yılını kaleme aldı.
#GazetehaberleriSon dakika haberleri...ABD'nin Tennessee eyaletinde BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği koronavirüs aşısını olan hemşire Tiffany Dover, aşı olduktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptığı sırada baygınlık geçirdi. Dover, konuşma yaptığı sırada elini alnına götürerek, 'Başım dönüyor' dedi ve bir süre durduktan sonra bayıldı. O anda meslektaşları diğer sağlık çalışanları, Dover'a ilk müdahaleyi yaptı. O anlar saniye saniye ABD merkezli yayıncı kuruluş NBC'nin kameralarına yansıdı. Aşıyı olduktan sonra fenalaşan hemşireden bir daha haber alınamadı. Koronavirüs aşısı olduktan sonra ortadan kaybolan hemşireyle ilgili söylentilerin ardı arkası kesilmedi. Sosyal medyada oldukça fazla ilgi çeken bir konu haline gelen hemşirenin hikayesi ile ilgili sır perdesi aralanmış değil.
#ABDBüyük şehrin stresinden, karmaşasından, kirli havasından uzaklaşıp Muğla Köyceğiz’e yerleşmiş, doğayla iç içe bir yaşam kurmuştu Serdar Oral ve oyuncu eşi Özgü Namal. Kariyerlerinin zirvesinde seçtikleri daha huzurlu, daha sakin ve daha sağlıklı bu yaşam biçimi birçok kez haber de oldu. Ancak yoga ve nefes terapisti Serdar Oral’ın kalp krizi sonucu ani vefatıyla aile sarsıldı. En içten ve en derin baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Kafamdaki “Nasıl olur da bir insan böylesi sağlıklı bir yaşam sürerken kalp krizinden vefat eder?” sorusunun cevabını bulmak için ise uzmanların kapısını çaldım.
#Fulya Soybaşİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tedavi gören koronavirüs hastalarının belli bir bölümünün tedavisinde kullanılan intravenöz insan immünglobulini (IVIG) uygulaması ile başarılı sonuçlar alındı. Yoğun bakımda entübe olarak tedavi edilen ve hayati risk taşıyan hastalarda IVIG tedavisi sonucunda sağ kalım oranları, IVIG uygulanmayan hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu hasta grubunda yüzde 60’ın üzerinde seyreden ölüm oranının IVIG uygulanan hastalarda yüzde 40’ların altına indiği belirtildi.
#İntravenöz İnsan İmmünglobuliniMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların 31 Ağustos’ta açılabileceğini söyledi, veliler de kara kara düşünmeye başladı: “Çocuklar kurallara uyabilecek mi, okullar Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tedbirleri yerine getirebilecek mi?” Hürriyet eğitim yazarı Nuran Çakmakçı, pedagog Melda Alantar ve velilerle meseleyi konuştuk: “Çocukları maskeye ısındırmak lazım.”
#Gazetehaberleri19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tüm Türkiye saat 19.19'da hep bir ağızdan İstiklal Marşı söyledi. Saatler tam 19.19’u gösterdiğinde Şişli Memorial Hastanesi acil bölümündeki doktorlar, acil ameliyata girmesi gerekti. Ameliyata giren doktorlar, ameliyathanede İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan okudu.
#AmeliyatHenüz 1 yaşındayken nadir görülen kistik fibrozis hastalığı tanısı konulan tarih öğretmeni Şükrü Ata, üniversitede tanışıp 7 yıl önce hayatını birleştirdiği Sultan Mermer ile çocuk sahibi olmaya karar verdi. Genetik test yaptıran Mermer, aynı hastalığın taşıyıcı olduğunu öğrendi. Çocuk özleminden vazgeçmeyen çift, tüp bebek yöntemiyle 3,5 yıl önce sağlıklı bir kız çocuğu sahibi oldu. Hayatı kaçırmak istemediğini söyleyen Ata, pes etmeden, mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.
#KonyaNe yana baksak koronavirüsle ilgili bir haber, mesaj, uyarı gördüğümüz şu günlerde alınabilecek en temel tedbirleri alıp mümkün olduğunca seyahatlerden, kalabalıklardan kaçınarak ekran karşısında vakit geçirenlerin sayısı artıyor. O halde bu hafta, ekrandaki sıhhat ve afiyet konularına göz atalım.
#Ellas Son La Alegria Del Hogar