TÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#Tahılİnsanlar ancak 19. yüzyılın ortalarında mirası doğru bir şekilde anlamaya başladılar. Bu kalıtım anlayışı, Mendel'in kalıtım yasaları olarak bilinen kalıtımı anlamak için belirli yasalar formüle eden Gregor Mendel adlı bir bilim adamı tarafından mümkün olmuştur. Peki, Mendel'in Katılım Kanunları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Mendel KanunlarıÜlkemizde farklı inek çeşitleri genellikle süt üretimi için yetiştirilir. Türkiye’nin kendine özel inek çeşitleri de olduğu gibi, dünyanın farklı bölgelerinden gelerek Türkiye'nin iklimine adapte olarak ve yetiştirilen türler ile kendi ülkemizde yetişen ırklar arasında bir melezleme ile üretim gerçekleştiriliyor. Bu sayede de inek çeşitleri ortaya çıkıyor. İnek türleri ve özellikleri nelerdir, hangi inekler süt verir detayları ile derledik.
Pamuk tohumu ıslahçı ve üreticilerinden MAY Tohum, 2008-2013 yılları arasında, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile hayata geçirdiği ‘Pamukta Melezleme Islahı ile Çeşit Geliştirme ve Adaptasyon Araştırmaları’ projesi sonucunda, MAY455, MAY505 ve MAY344 isimleriyle tescil edilen çeşitler, ABD ve AB ülkelerindeki Islahçı Hakları Koruma başvurusunu tamamlanarak, koruma altına alındı.
#GazetehaberleriManisa’nın Alaşehir ilçesinde melezleme yoluyla üretilip 4 yıl önce tescillenen ve adaptasyonuna halen Manisa Bağcılık Araştırma Endüstri Müdürlüğü’nde devam edilen Spil karası üzümde ilk hasat yapıldı. Tane yapısı ve aroması ile dikkati çeken erkenci bir tür olan siyah çekirdekli Spil karası üzümler reyonlarda yerini almaya başladı.
#MelezlemeHer yıl ocak ayında Amsterdam’da ‘Ulusal Lale Günü’ şenliği düzenleniyor. Bu yıl da Damm Meydanı’nda dikilecek 200 bin laleyle şenlik yapılacak ve ziyaretçiler kendi lalelerini kendileri toplayacak. Lalenin Avrupa’ya göç hikayesi ise 400 yıl önce Türkiye’sine uzanıyor.
#AmsterdamTarım ve Orman Bakanlığı, soğan, havuç, marul, kırmızı baş lahana ve brokoli gibi önemli kışlık sebze türlerinde yerli hat ve yeni çeşitler geliştirilmesi için çalışma başlattı. Bu sebzelerde gen havuzlarının oluşturulması ve ıslah programlarıyla dünya pazarlarında rekabet gücü yüksek, tüketici talebine uygun türler üretilebilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıNiğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yerli çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında melezleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Enstitüde kurulan özel seralarda birçok patates çeşidi melezleme programına alınarak binlerce melez tohum elde ediliyor. Elde edilen bu melez tohumlardan ise yeni yerli çeşitler elde edilmeye çalışılıyor.
#PatatesEn iyi dostlarımız olan köpeklerin neredeyse 10.000 yıldır bizimle olduklarını biliyor muydunuz? Medeniyet taşlarını örmeye başladığımızdan beri sabah güneşiyle neşe içinde etrafımızda koşturan, bitmez tükenmez sevgisiyle bizi mutlu etmek için koşturan, takla atan ve gerekirse komik suratlar yapabilen ve en önemlisi evlerimizi, ailelerimizi bizimle birlikte koruyan ve sahip çıkan dört ayaklı meleklerin son 100 yılda melezleme çalışmalarıyla nasıl bir dönüşüm yaşadıklarını merak ediyorsanız bu bilgiler sizi çok şaşırtacak.
#Köpek