Paylaş
Farklı din, ahlak, gelenek görenek ve alışkanlıkları olan toplumların dostumuz köpeklere olan bakış açıları ile yaklaşımları birbirinden farklı olabilmekle birlikte onlara hurafeler ve şehir efsaneleriyle beslenen ön yargılı yaklaşımlarda da bulunabilmektedirler.
Gelin bu yanıltıcı önyargılara şöyle bir göz atalım:
-Köpeğin mekruh hayvan olması: Bazı dinlerde ve mezheplerde köpek pis ve uzak durulması gereken bir hayvan olarak tanımlanır. Aynı yaradan tarafından yaratıldığını ve dünyada hiçbir canlının amaçsız dünyaya getirilmediğini bildikleri halde bu tip hurafelerin dikte ettiklerine inanmak ve uygulamak altı boş bir önyargıdan başka hiçbir sey değildir.
-Köpeğin insan sağlığı için tehdit edici olduğu: Köpekler de ilişkide olduğumuz diğer tüm canlı türleri gibi bizimle iletişim halindedirler. Bu etkileşim esnasında bir takım zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıkların insana bulaşma ihtimali olsa da düzenli sağlık kontrolü yapılan köpeklerin sizi hasta etmesi bir uçak kazasında hayatınızı kaybetme ihtimalinden çok daha düşüktür.
-Pitbull ırkı köpeklerin laboratuvar ürünü olduğu: Hiçbir köpek ırkı deney tüplerinde birbirine karışan sıvılardan oluşmamıştır. Pitbull’lar da diğer tüm ırklar gibi insan eliyle yapılan yapay seleksiyonla yani melezleme çalışmalarıyla saflaştırılmış bir köpek ırkıdır.
-Kırma sokak köpeklerinin iyi birer ev köpeği olamayacağı ve iyi eğitilemeyeceği kanısı: Sokaktan sahiplenilen kırma köpekler en az saf ırklar kadar iyi ve uyumlu birer ev köpeği olabilirler. Hatta bu melez köpekler çoğunlukla saf ırklardan daha az sağlık problemlerine yakalanırlar ve daha dirençlilerdir. Çok iyi seviyelerde eğitim alabilir hatta çok iyi görev köpeği olabilirler.
-Doberman ırkı köpeklerin belli bir yaştan sonra beyninin büyümesi ve saldırganlaşması efsanesi: Doberman ırkına yönelik oluşturulmuş bu önyargı köpekler hakkında en yaygın şehir efsanelerinden biridir. Hiçbir bilimsel temele dayandırılamayacak bu söylem tamamen hurafeden ibarettir.
Paylaş