Bilim dünyası Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın yaptığını iddia ettiği bir açıklamayla çalkalanıyor. İddiaya göre COVID’e yakalanan Prof. Dr. Ovalı kendi geliştirdiği bir antikor kokteyli ile ciğerlerine inen virüsten 72 saatte kurtuldu. İddia haliyle akıllara ‘Aşıya gerek yok mu?’ sorusunu getirirken, sosyal medyada da ‘antikor kokteyli’ esprileri almış başını gidiyor. Şu ana kadar sessizliğini koruyan Prof. Dr. Ovalı ile konuştum. Onun ağzındanmış gibi yazılıp çizilenler karşısında şaşkın. ‘Antikor kokteyli diye bir şey olur mu?’ sorusuna gelince... Uzmanlar bakın nasıl yanıt verdi.
#YAZARMALATYA İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, koronavirüs hastalığını yenerek, sağlıklarına kavuşan baba-oğuldan aynı anda plazma alındı. Oğlu ile birlikte 2'nci kez plazma bağışında bulunan Gıyasettin Bakır, "Bir hayat kurtarırsak ne mutlu bize. İyileşen hastalar plazma versin. Oğlum ile birlikte bağış yaptığımız için mutluyuz" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Ali ErkurtMalatya İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye’de Covid19 mücadelesinde ilk kez plazma tedavisini uygulamaya başladı. Yoğun bakımdaki bir hastaya daha önce iyileşen başka bir hastanın antikorları verildi. 72 saatlik beklemenin sonunda bu tedavinin ilk etkileri ölçülecek. Prof. Dr. Erkurt, ilk kez Çin’de uygulanan ve olumlu sonuçlar alınan tedavi yöntemini Hürriyet.comtr’ye anlattı. Erkurt, tedavi süreci için hayati öneme sahip plazma için de şartları uygun olan herkesi bağış yapmaya çağırdı.
#Htvneoluyorİmmün plazma tedavisinin COVID-19’a karşı etkili olduğuna dair yeterli veri henüz yok ama bu tedavi sayesinde Çin’de her 5 ağır hastadan 3’ü virüsü yenmeyi başardı. Uzmanlar tedavinin umut vaat ettiği görüşünde. Türkiye’de ise tedaviler önümüzdeki hafta başlayacak. İşte o tedavi ve nasıl yapılacağının detayları...
#YazarÇin'den sonra yeni tip Corona Virüse karşı plazma tedavisi dünyada Çin'in ardından ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başladı. Virüse karşı yüzde 80 başarı elde edilen tedavi için Corona Virüs bulaşması nedeni ile tedavi görerek taburcu edilen kişilerden, tedavisi devam eden hastalara plazma bağışlaması isteniyor.
#MalatyaYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci ve üçüncü oturumu bugün düzenleniyor. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.15’te, 233 bin 389 adayın başvurduğu üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 15.45’te başlayacak. AYT’de saat 10.00’dan, YDT ise 15.30’dan sonra adaylar sınav binalarına alınmayacak. AYT’ye girenlerin toplam 160 soru için 180 dakikaları, YDT’ye girenlerin ise 80 soru için 120 dakikaları olacak. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nde izliyor. YKS’ye ait tüm gelişmeler saati saatine sitemizde olacak.
#Dakika Dakika AYT23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanıyor. Bazı şehirlerde çocuklar yönetici koltuklarını devralıp bisiklet yolu açılması talimatı verdi. Kimi illerde sahne çocuklara bırakıldı. İşte Türkiye’nin bazı şehirlerindeki 23 Nisan kutlamaları:
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıNOTOS dergisinin soruşturmalarını her zaman yanıtlamışımdır. Yeni sayısının konusu eli kalem tutan herkesin ilgisini çekti, çekmeliydi de. Çocuk kitaplarının beni ilgilendiren yanı ileride bir edebiyat okuru kimliği kazanmasını istediğimiz çocuğun okuma altyapısını düzenlemek.
#YazarlarAydın Doğan Vakfı’nın 20’nci Aydın Doğan Ödülü, kısa süre içinde hem Türkiye hem dünya çapındaki etkinliği ve üstün başarısı nedeniyle AFAD’a verilmişti. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’a ödülünü önceki gece görkemli bir törenle takdim etti.
#Afad