Güncelleme Tarihi:
17.45 YDT SONA ERDİ
Saat 15.45’te başlayan YDT sona erdi. 80 soru için 120 dakika boyunca ter döken adaylar YDT’nin de sona ermesiyle YKS maratonunu geride bırakmış olmanın rahatlığı içindeydi. 233 bin 389 adayın başvurduğu sınava, adayların bir kısmı dil becerilerini ölçmek için bir kısmı da hedefledikleri mesleği elde etmek için katıldı. YDT’den çıkan adaylar sınavı şöyle yorumladı:
Mehmet Polat Ortak: İngilizce testini çözdüm. Aslında çok zor bir sınav değildi ama seviyesi yüksekti. Çok fazla paragraf sorusu vardı. Testte, okuduğunu anlamaya yönelik bir ölçüm yapılmıştı diyebilirim.
Gül Cihan: Sınava İngilizceden girdim. Bence önceki yıllara kıyasla daha kolay bir sınavdı. Uzun paragraflar sorular arasında çoğunluktaydı. Yani 15 soruda paragraf vardı, kalanları grammer ve kelime odaklıydı.
Rüzgar Özcan: Geçtiğimiz yıldan daha zordu bence. İngilizceden Türkçeye çeviri yapmamızı isteyen ve paragrafta yazanı anlamaya dayalı sorular çoğunluktaydı. Bir de paragrafın devamına uygun olan cümleyi seçiniz tarzında sorular vardı. Grammeri ölçen sorular daha kolaydı.
Yiğit Özbek: Eski sınavlara kıyasla daha zordu. Hatta üniversitelerin İngilizce hazırlık bölümünün bitirme sınavlarından da zordu. Sınav B2 ya da C1 seviyesine yakındı. Ancak İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye çeviri soruları kolaydı. Fakat bilimsel konuların anlatıldığı paragraf soruları hakikaten sınavı güçleştiren etkenlerdendi. Örneğin ‘bilim insanları araştırdı’ diye başlayan paragraflar vardı. Şu an üniversitede okuyorum ancak bölümümü sevmiyorum. Eğer YDT’den iyi bir puan alırsam tercih yapıp farklı bir bölümde üniversite okuyacağım.
15.45 YDT BAŞLADI
Saat 15.45 itibarıyla YKS’nin son oturumu olan YDT başladı. Adaylar sınavın ilk 90 dakikası olan saat 17.15’e kadar ve son 15 dakikası sınav binasından çıkış yapamayacak. Almanca, Fransızca, Arapça, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde düzenlenen sınavda adayların 80 soruyu yanıtlamaları için 120 dakika süresi olacak. Sınavın 17.45’te sona ermesiyle birlikte de bu yılki YKS maratonu tamamlanmış olacak.
15.00 YDT ADAYLARI BİNALARA GELMEYE BAŞLADI
TYT ve AYT geride kaldı. Üçüncü ve son oturum olan YDT’nin ise başlamasına 45 dakika kaldı. 233 bin 389 kişinin başvurduğu ve saat 15:45’te başlayacak YDT bin 28 bina ve 11 bin 44 salonda uygulanacak. Kapılar sınava 15 dakika kala yani 15:30’da kapatılacak. Almanca, Fransızca, Arapça, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru sorulacak ve sınava girenlerin 120 dakika süresi olacak. Yavaş yavaş sınav binalarının önünde toplanmaya ve son kontrollerini yapmaya başlayan adaylar şunları söyledi:
Arda Çelik: Sınavlara ikinci girişimiz. Geçtiğimiz yılki TYT’ye göre bu yıl ki TYT daha kolay, AYT ise aynıydı bence. Şimdi YDT’yi bekliyorum. TYT beni çok geriyordu onu atlattıktan sonra rahatladım, şu an çok rahatım. YDT’ye özellikle girmek istedim çünkü İngilizce bir bölüm gelirse onu okumayı isterim. Bence YDT’de çok fazla grammer ve kelime bilgisi şeklinde olmayacak bence ama uzun paragraf soruları olacak diye tahmin ediyorum.
13:15 AYT SONA ERDİ
2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu, 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salonda düzenlenen YKS’nin ikinci oturumu olan AYT sona erdi. Bu sınavda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru soruldu. Sınavdan erken çıkanlar oldu ama süreyi sonuna kadar kullananlar çoğunluktaydı. 180 dakika yani 3 saat süren sınavın sonunda veliler çıkanları alkışlarla, öperek, sarılarak karşıladı. Sınavı iyi geçenlerin yüzü gülerken, verdiği yanıtlarla ilgili kafa karışılığı yaşayanlar da vardı. 3 saat boyunca çocuklarının çıktıklarında yüz ifadelerinin nasıl olacağını merak eden velilerin ilk sorusu ‘sınavın nasıl geçti’ oldu. Adayların AYT’de çıkan sorularla ilgili ilk izlenimi şöyle:
Muhammed Demir: Yorum soruları kolaydı ama bilgi sorusu çok fazlaydı. Tarih soruları beni bitirdi. Çok iyi geçmedi, bakalım. Gelen sonucu kabulleneceğiz.
Onur Kot: Sınavım çok güzel geçmedi. Sayısalcı olarak matematikten hiçbir şey yapamadım, bırakıp eşit ağırlık derslerine yöneldim. Sözel alan nispeten daha iyiydi. Felsefede birkaç önerme sorusu vardı kafamı karıştırdı. Sayısaldan tercih yapacağım kazanamazsam seneye tekrar gireceğim.
Hatice Kot: İki çocuğumda bu heyecanı yaşamıştık ama oğlumda daha da heyecanlandım. Şimdi kuş gibi hafifledik.
Hakan Çızıkman: Yorucu bir süreçti tüm ailemiz için ama sonunda bitti. Şimdi artık dinlenme zamanı.
12.30 ERKEN ÇIKANLARDAN İLK İZLENİMLER
YKS’nin ikinci oturumu olan AYT, 180 dakika, yani 3 saat. Ancak ÖSYM’nin yayınladığı kılavuza göre isteyen adayların sınavın 135’inci dakikasından sonra salonlardan ve binalarından çıkışına izin veriliyor. Öte yandan son 15 dakika da sınavdan çıkmak yasak. Yani sınavın 135 ve 165’inci dakikaları arasında isteyen adaylar çıkabiliyor. Çıkışın serbest olduğu bu 30 dakikalık süre içinde sınavdan ayrılan adayların AYT soruları hakkındaki izlenimleri şöyle:
Dila Ünal: Sözel kısmı çözdüm. Soruların uzunlukları ortalamaydı ve fena bir sınav değildi. İlk sınava girişim ve gayet iyi geçti.
Şeyma Tekin: Sınava ikinci girişim ve gayet güzel geçti. Hemen hemen tüm soruları çözdüm. İyi hazırlanmıştım ve karşılığını aldım diye düşünüyorum. Elimden geleni yaptım. Süre konusunda sıkıntı yaratan bir yanı yoktu.
11.30 VELİLERİN HEYECANLI BEKLEYİŞİ
Sınavın 10.15’te başlamasının üzerinden yaklaşık bir saat 15 dakika geçti. Adaylar sınav salonlarında soruları çözmeye çalışırken onları dışarıda bekleyen aileleri de sınav merkezi çevresindeki kafelerde, ağaç gölgelerinde ya da kaldırımlarda vakit geçiriyorlar. Velilerin aklındaki tek düşünce, sınavdaki çocuklarının şu anda nasıl bir performans sergilediği.
Mustafa Sakarya: Çocuğumuz sınavdayken geçen sürede geride bıraktığımız hazırlık aşamalarını düşünüyoruz. Bu boşlukta “acaba çalışma metotlarını farklı yapsak daha mı iyi olurdu” diye konuşuyoruz. Giderken ona stresli olmamasını tavsiye etmiştim şimdi ona verdiğimiz tavsiyeleri kendimiz uygulamaya çalışıyoruz.
Murat Karabıyık: Kadıköy Anadolu Lisesi mezunuyum. Oğlum da sınava burada giriyor. Okuduğum yıllar statta maçlar oluyordu ama bize ses gelmiyordu. O nedenle bugün yapılan Fenerbahçe seçimleri nedeniyle endişem yok. Oğluma da güveniyorum o nedenle rahatım.
Zeynep Avcu: Kızım çocukluk hayali tıp okumak ve İtalya’yı istiyor. IB diplomasını da alacak ancak İtalya’daki üniversitesi ülkedeki yerel sınava girmeyi şart koştuğu için sınava girdi. Sabah sınava girerken o yine de çok heyecanlıydı ancak ben gayet rahatım, ona güveniyorum.
10.15 SINAV BAŞLADI
Son adayların da içeri girmesinin ardından YKS’nin ikinci oturumu olan AYT başladı. Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40, Matematik Testi’nde 40 ve Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru sorulacak. Toplam 160 soruyu yanıtlamak için adayların 180 dakikaları olacak. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken dışarda onları bekleyenler ise meraklı ve heyecanlı gözlerle sınav binasının önündeler. Veliler kendi heyecanları ve sınav süreçleri hakkında sohbet ederken dün gerçekleşen TYT üzerinden de soru ve performans değerlendirmesi yapıyorlar. Hepsi çocuklarının sınavının en iyi şekilde sonuçlanması için birbirlerine iyi dileklerde bulunuyor.
10.00 KAPILAR KAPANDI
Saat 10.00 itibarıyla tüm sınav merkezlerindeki kapılar kapatıldı. Kapılar kapanmadan önce aileleri adayları kucaklayarak onları geleceklerini belirleyecek sınava doğru uğurladı ve arkasından dualar etti. Aileler, “sana güveniyorum, başaracaksın” gibi cümlelerle çocuklarını motive etmeye çalıştı. Ardından sınav merkezlerinin dışında aileler için 3 saatten fazla sürecek bekleyiş başladı. İçeri giren adaylar ise, evrak kontrolü ve üst aramalarının ardından sınav merkezlerindeki yerini aldı. 10.15’te sınavın başlamasının ardından ilk 135 dakika geride kalana yani 12.30’a kadar adaylar, sınav binalarını terk edemeyecek.
SON DAKİKA KAÇIRANLAR
09:00 ADAYLAR İÇERİ GİRMEYE BAŞLADI
Saatler 09:00’u gösterdiği andan itibaren adaylar sınav merkezlerine alınmaya başladı. Bazı adaylar son dakikaları soruları yanıtlayacakları salonda geçirmek isterken çoğunluk ise sevdiklerinin yanından henüz ayrılmıyor. Sınav dakikalarının yaklaşmasının verdiği heyecan devam ederken, okullara girmeyen adayların kapı önündeki bekleyişleri zaman zaman kahkahayla zaman zaman da düşünceli sessizlikle devam ediyor. An itibarıyla veliler yaklaşık bir saat sonra sınava girecek adaylara son motivasyon konuşmalarını yapıp, tavsiyeler veriyor.
İlknur Karadağlı (veli): Kızıma güveniyorum. İstanbul Çapa Tıp istiyor. 2 yıl boyunca emek verdi, başarılı olacağına inanıyorum.
Tuğba Şengül: Geçtiğimiz yıl da sınava girmiştim. Dünkü sınavda sosyal çok zorladı ve uzun sürdü. Bu nedenle matematik kolay olmasına rağmen yetişmedi. Şu an kendimi gayet iyi hissediyorum çok az bir heyecan var tabii. Sınavın başlamasına az kaldı ama son dakikaları sınıfta değil, dışarda hava alarak geçirmek istedim.
08.45 ADAYLAR OKULLARA GELMEYE BAŞLADI
Adaylar sınav merkezlerine gelmeye başladı. Erken gelenlerin çoğu riske girmek ve sınavı kaçırmak istemediklerinden sabah yola çok erken çıktıklarını söylüyor. Bir nedenleri de sınav merkezinin önünde bir an önce bulunup sınav saatini sakince beklemek.
Mehmet Sevimli (veli): Torunumu getirdim ama sanki ben sınava giriyormuş gibi heyecanlıyım. Dün daha gergindik bize antrenman oldu. Hayallerine kavuşması için dua ediyorum.
Yasemin Esari: TYT’de çok stresliydim. Ama bugün gayet iyiyim. Dün fen zorladı ve matematiğe zaman kalmadı. TYT, AYT gibiydi. Bugün ise geometrinin zor olmasını bekliyorum, matematikte de daha zor sorular gelir diye düşünüyorum. Erken gelmemizde Fenerbahçe’nin toplantısı da çok etkili oldu.
Elif Esari (veli): Dün navigasyon stat önünden yönlendirdi boş gösterip. Geç kalanlar çoktu. O nedenle bugün erken geldik. Kızıma inanıyorum, başarılı olacak.