Koronavirüs, mutasyonlarla birlikte kontrol edilmesi daha da zor bir durum haline geldi. İllere göre risk durumu haritasında da durum pek iyiye gitmiyor. Peki salgında artık üçüncü dalgayı mı yaşıyoruz? İtalya, Fransa ve Almanya gibi sert tedbirlerin olduğu bir kapanma gündemimizde var mı? Bahar ve yaz aylarında düşüş olur mu? Prof. Dr. Melih Us hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Üçüncü DalgaKaraciğer yağlanmasının toplumda görülme oranının yüzde 25 olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak “Karaciğer yağlanması tipik olarak insülin direnci olan ve karın çevresi geniş insanlarda görülmesine rağmen son yıllarda zayıf veya normal vücut ağırlığına sahip olan insanlarda da gelişmeye başladı. Yapılan araştırmalar karaciğer yağlanması olan insanların yüzde 40’ının normal kiloda veya zayıf olduğunu ortaya koydu” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakKoronavirüs önlemleri ile birlikte İstanbul'da sevindiren haberler gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığı'nın HES uygulamasında koronavirüs yoğunluğunu gösteren haritada İstanbul yeşile dönmeye başladı. Ancak hasta ve vaka sayısındaki bu düşüş devam etse de çok önemli bir uyarı geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu'dan, vatandaşa rehavete kapılmama konusunda uyarılar geldi. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Mutasyonla virüs eskisinden daha güçlü hale geldi. Bunları göz önüne alarak tedbirleri gevşetmeden kış ayı bitene kadar dikkatli olmalıyız" dedi.
#İstanbulİngiltere'de mutasyona uğrayan koronavirüsün 2 tehdidinin olduğunu belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "İlk olarak bu mutasyonla beraber virüsün hücreye bağlanması çok hızlı bir şekilde arttı. Ancak daha hızlı bağlanması virüsün daha hızlı yayılacağı anlamına gelmiyor. İkinci olarak mevcut Pfizer, Sputnik, Oxford aşısı gibi tam virüs içermeyen aşıları boşa çıkarabilir. Ama tam virüs içeren Çin aşısı bu mutasyondan daha az etkilenme durumu olabilir" dedi.
#İstanbul5 yaşındaki Poyraz Peçe’nin EKG’sinden şüphe edilince yapılan genetik testte ani ölümlere yol açabilen kalp ritim bozukluklarından uzun QT sendromu yakalandı. Poyraz’a henüz 6 aylıkken geçirdiği bir kriz sonrası sara tanısı konmuştu. Gerçek hastalığı 4.5 yıl sonra anlaşıldı.