Sokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuB harfinden sonra gelen C, alfabenin 3. harfidir. İçinde C olan isimlerden bazıları şunlardır: 1- Cevdet 2- Cansu 3- Canan 4- Acun 5- Sercan 6- Cemal. İçince C harfinin geçtiği şehir ve ülke isimleri ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Bilecik 2- Erzincan 3- Cezayir 4- Dominik Cumhuriyeti 5-Cibuti 6- Gürcistan 7- Macaristan. İçinde C harfi olan tüm kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#HarfKelimelerin anlamları bakımından detaylı olarak araştırılması mümkündür. Türkçe dilinde aynı anlamı taşıyan sözcükler eş anlamlı sözcüklerdir. Dergi sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan sözcükler de çok merak ediliyor. Dergi kelimesinin yerine hangi kelimelerin kullanılabileceği oldukça merak edilerek araştırılıyor. Dergi kelimesinin eş anlamlısı nedir? Derginin eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) içeren detayları derledik.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan ‘Cumhuriyet’in İlk Yılı’ sergisi, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in ilk 12 ayına odaklanıyor. Küratörlüğünü Cengiz Kahraman’ın üstlendiği sergide izleyiciler, o dönemde yaşanan belli başlı siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra toplumun gündelik hayatına da tanık oluyor.
#Cumhuriyet’İn İlk YılıAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerDilimize Arapçadan geçmiş olan münşeat sözcüğü, inşa kelimesinden türetilmiştir. İnşa, bir şeyi sıfırdan yapmak, kurmak ve düz yazı anlamına gelir. Münşeat ise yazılmış, kaydedilmiş şeyler demektir. Diğer adı nesir olan mensur eserlerin tümü münşeat olarak tanımlanır. Örneğin: 1- Öykü 2- Roman 3- Anı 4- Anlatı. Osmanlı döneminde şair ve yazarların edebi değer taşıyan mektuplarının yayımlandığı dergilere de münşeat denir. Münşeat ne demek? Münşeat TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Münşeat Ne DemekHüseyin Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Vefatının üzerinden 46 yıl geçen Hüseyin Nihal Atsız, kitaplarından alıntılar ve söylediği sözlerle anılıyor. Yazar ve öğretmen olan Hüseyin Nihal Atsız Türkçülük akımının önemli isimleri arasında yer alıyor. İşte Hüseyin Nihal Atsız sözleri...
#Hüseyin Nihal AtsızÜlkemizde basılmakta olan pek derginin varlığı söz konusudur. Durum böyle olunca dergi isimlerinin nasıl yazılacağı konusu her birey tarafından bilinmemektedir. Bundan dolayı da oldukça fazla sayıdaki insan Dergi isimleri nasıl ve büyük harfle mi yazılır? Türkiye'deki dergiler ve isimleri konu başlıklarının sizin için detaylarıyla derledik.
#Dergi İsimleriAstroloji, insanlık tarihi kadar eski olan bir alanı ifade etmektedir. Bununla birlikte astroloji, güncelliğini günümüzde de korumaya devam etmektedir. 18 Haziran tarihinin hangi burç olduğunu, bu burcun özelliklerini, yükselenini, 18 Haziran tarihinde yaşanmış olan olayları ve yine bu tarih içerisinde gerçekleşen olayları sizler için derledik.
#18 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Türk Edebiyatı'nda yer alan çok önemli yazarlar bulunmaktadır. Bu yazarlar oldukça iyi eserler ortaya koymuşlardır. Ahmet Rasim'de bu yazarlardan birisidir. Ahmet Rasim'in birçok eseri günümüzde oldukça çok ilgi çekmektedir. Ahmet Rasim kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ahmet Rasim Kimdir?Türk Edebiyatı'nda yer alan çok başarılı şairler bulunmaktadır. Bu şairler sahip oldukları kişilikler ve eserleri ile çok büyük bir etki yaratmışlardır. Ahmet Haşim'de çok önemli şairlerden birisi olarak birçok eser meydana getirmiştir. Ahmet Haşim kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ahmet Haşim Kimdir?İçerisinden insanların devşirildiği ülkelerin başında geliyoruz. Şu hususun üstünü kalın çizgiliyle çizip belirtmeliyiz ki, dünyanın diğer tüm ülkelerinde insanlar, birer ikişer, bilemediniz beşer onarlı adetler şeklinde devşirilirken, bizim ülkemizde bu rakam binlerle ve hatta on binlerle ifade edilir.
#YazarTürk edebiyatında yazılmış olan Yalnız Efe kitabı pek çok okuyucu tarafından okunmuş bir kitaptır. Yalnız Efe kitabı olay örgüsü itibari ile tercih edilmekte olan kitaplardandır. Osmanlı döneminde yazılmış olan kitaplardan bir tanesidir. Yalnız Efe kitabı birçok kişi tarafından yazarı merak edilen bir kitaptır. Bundan dolayı internet üzerinden Yalnız Efe kitabı yazarı araştırılmaktadır. Peki Yalnız Efe kitabını kim yazmıştır? Yalnız Efe kitabında yer alan karakterlerin isimleri nelerdir? Yalnız Efe kitabının ana düşüncesi nedir? İşte Yalnız Efe kitabı ile ilgili her şey.
#Yalnız Efe Kitabını Kim Yazmıştır?Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarından biri olan Ömer Seyfettin, Türkçede sadeleşmenin savunucularındandı. Yalın anlatımı nedeniyle de kitapları çocuklar tarafından da kolayca okunabiliyor. Ama son zamanlarda sosyal medyada öykülerinin çocuklarda travmaya neden olabilecek şiddet öğeleri içerdiğine ilişkin pek çok yorum yapılıyor. Uzmanlar ve yayıncılar bu iddiaları Hürriyet’e değerlendirdi:
#Gazetehaberleri"Evet, İtalya Muharebesi, Balkan Muharebesi... Ben Yanya Kalesi’nde esir oldum. Yunanistan’da bir seneden ziyade esirlik... İstanbul’a gelip kendimi toplamaya başlayacağım zaman annemin ölümü... Sonra Cihan Harbi... İşte dört senedir bu felaketli harbin müthiş buhranı içindeyiz. Yarım okka ekmek otuz kuruşa satılırken, kim edebiyatla uğraşabilir? Ama ben uğraştım.”
#YAZARNazım Hikmet Ran, doğum gününde şiirleri ve sözleriyle anılıyor. Usta şairin sevenleri günün anlam ve önemine uygun sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlarda bulunuyorlar. ‘Güzel Yüzlü Şair’ ve ‘Mavi Gözlü Dev’ olarak adlandırılan, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran, 15 Ocak 1902'de Selanik'te dünyaya geldi. İşte Nazım Hikmet’in hayatı ile ilgili bilgiler
#Nazım HikmetTÜİK'in belirlediği asgari ücret önerisi içerisinde yer alan Ağır, Orta ve Hafif İş Kolu ibareleri, pek çok kişinin dikkatini çeken hususlar arasında yer alıyor. Peki, TÜİK'in asgari ücret önerilerinde göz önünde bulundurduğu ağır, orta ve hafif iş kolu nedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Ağır İş Kolu NedirTurancı çevreler tarafından Türk milliyetçisi, aynı zamanda güçlü bir Türkolog olarak kabul edilen, karşı görüştekilerin ise ırkçılıkla suçladığı Nihal Atsız’ın adı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kararıyla Maltepe’de bir parka verildi.
#Gazetehaberleri