Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki öğretim programlarının ve bu programlara uygun olarak geliştirilen ders kitaplarına ve eğitim araç gereçlerine yönelik veri toplama süreci için İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ni (İDES) hayata geçirdi.
#MEBTürkçe öğretimi süreçlerini değerlendirmek ve bu değerlendirmelerden hareketle var olan durumu geliştirmek, sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından geçtiğimiz sonbaharda düzenlenen Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı’nın raporu yayınlandı.
#Talim Ve Terbiye KuruluÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü (Kovid-19) salgını, ülkemizde eğitim hayatını da etkiledi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) tarihinin değişmesinin yanı sıra okullarda ikinci dönem eğitim olmayacağı için ikinci dönem konuları da müfredata dahil edilmeyecek. Peki, 2020 YKS'de hangi konular olacak? MEB YKS müfredatını açıkladı mı?
#YKS'de Hangi Konular Olacak?MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ÖSYM Başkanlığı'na soru hazırlamada dikkate alması gereken müfredat kapsamını güncelleyen yazıyı gönderdi. YKS'de üniversite adayları, 9, 10 ve 11'inci sınıf müfredatlarına ek olarak 12'nci sınıf öğretim programlarının sadece birinci döneminden sorumlu olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) sorulacak soruların müfredat kapsamıyla ilgili güncellemeye gitti. MEB'in güncellemesine göre 25-26 Temmuz'daki YKS'de 9, 10 ve 11. sınıf müfredatının yanı sıra 12. sınıfın birinci döneminden sorular sorulacak. 12'nci sınıf öğrencileri, 9, 10 ve 11'inci sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf öğretim programlarının sadece birinci döneminden sorumlu olacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da "YÖK ve ÖSYM Başkanlığımız ile koordineli bir şekilde tüm önlemleri alıyoruz. YKS'ye hazırlanan öğrencilerimiz de rahat olsunlar." mesajını paylaştı.
#EğitimÖSYM'nin 2020 sınav takvimi güncellendi. Buna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 25-26 Temmuz'da gerçekleşecek olması nedeniyle, bu tarihte yapılması planlanan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Alan Bilgisi Testi 12-13 Eylül'de uygulanacak. KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları da 6 Eylül'de düzenlenecek. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 20 Eylül'de gerçekleştirilecek. Öte yandan, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ÖSYM Başkanlığına soru hazırlamada dikkate alması gereken müfredat kapsamını güncelleyen yazıyı gönderdi. MEB'in güncellemesine göre 25-26 Temmuz'daki YKS'de 9, 10 ve 11. sınıf müfredatının yanı sıra 12. sınıfın birinci döneminden sorular sorulacak. 12'nci sınıf öğrencileri, 9, 10 ve 11'inci sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf öğretim programlarının sadece birinci döneminden sorumlu olacak.
#KpssMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'e-Denklik Modülü' sayesinde denklik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmaya başlandığını belirterek, "250 binin üzerinde nüfusu olan 86 ilçe merkezinde yurt dışında 43 eğitim müşavirliğimizde ve elbette 81 ilimizde denklik işlemlerini elektronik ortamda yürüteceğiz. Denklik başvurusunda bulunan kişiler, kendi seçmiş oldukları denklik merkezlerinde bu işlemlerini kolaylıkla yaptırabilirler" dedi.
#Milli Eğitim BakanıTohum Otizm Vakfı, “Süper İyi Günler” oyunuyla yeni bir işbirliğine gidiyor. Oyunun galası 12 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Galanın tüm geliri de Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Peki Vakıf ile tiyatro ekibinin yolları nasıl kesişti? Süreci Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin ve Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban anlattı.
#Nedim SabanMEB tarafından ders kitapları, eğitim araçları ve bunlara ait elektronik içeriklerin incelenmesinde izlenecek yolu içeren kılavuzu yayınladı. Kılavuzda incelemede dikkat edilecek 4 kritere yer verildi. Bunlar, anayasa ve mevzuata uygunluk, bilimsel yeterlilik, eğitim ve öğretim programının kapsamıyla kazanımlarını karşılayacak kapasitede olması, görsellerle içerik tasarımının öğrenmeyi destekleyecek şekilde planlanması ve öğrencinin gelişim özelliklerine uygun olması şeklinde sıralandı.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın (TTKB) güncellediği 51 ders ve 176 sınıf düzeyindeki müfredatta, eğitim paydaşlarından gelen görüşler doğrultusunda tekrar düzeltmeler yapıldı. Uzmanlar, genel olarak yeni güncellemeyi yerinde bulsa da bazı alanlarda eksiklikler olduğunu söyleyenler de var. Yeni güncellemelerin bazıları ve uzmanların yorumları şöyle.
#Milli Eğitim BakanlğıMEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, "Değerlerimizi programlarımızın eksenine yerleştirmiş olmamız, eğitim sistemimizin tüm birimlerinde, bütün derslerimizde ve ders dışı faaliyetlerimizde değerlerimize bağlılığa özen gösterme, değerlerimizi öğrencilerimize açık ve örtük müfredat yoluyla aktarma irade ve çabamızın özel ve önemli bir gündem maddesidir" dedi. Durmuş, ders programlarının ekseninde 10 değer olduğunu belirterek bunların adalet, dostluk, dürüstlük, özdenetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik olduğunu söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB liselerde okutulan ders çizelgelerini güncelledi. Hazırlık ve 9’uncu sınıftan başlamak üzere kademeli uygulanacak yeni düzenlemeye göre, liselerde zorunlu olan din kültürü ve ahlak bilgisinin haftalık ders saati 1’den 2’ye çıktı. 10’uncu sınıfa haftada 2 saat felsefe dersi gelirken Anadolu lisesinde haftalık 3 saat olan biyoloji 2 saate indi. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi de 12’nci sınıfa alındı.
#MEBBirinci ve ikinci dönem TEOG ortak sınavların hangi aylarda yapılacağı belli oldu. Birinci dönem TEOG ortak sınavları kasım ayının, ikinci dönem sınavları ise nisan ayının son haftasında yapılacak. TEOG sınavlarının hangi günlerde uygulanacağı ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayacağı kılavuzda açıklanacak.
#Meb