‘Beni Ay’a Uçur’, Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diye nitelendirdiği Ay’a ayak basma harekâtının reklam kampanyası sırasında olası başarısızlığa önlem almak için sahte bir projenin devreye girmesini anlatıyor. Scarlett Johansson, Channing Tatum ve Woody Harrelson’ın sürüklediği film vasat bir örnek olmanın ötesine gidemiyor.
#Beni Ay’A UçurYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarHakkari’nin Yüksekova ilçesinde Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan matematik öğretmeni Zeynep Topraktan, öğrencilere dersi, müzik, dans ve tiyatro etkinlikleriyle anlatıyor. Topraktan, müziğin bilimsel performansı artırdığını, matematik ile birleştiği zaman büyük faydasını gördüklerini söyledi.
#HakkariGalatasaray Üniversitesi, 14-15 Mayıs tarihlerinde ‘Tutam Tutam Matematik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festival komitesi, matematiği ders olarak değil, bilim olarak öğrenmek ve paylaşmak isteyen her yaştan matematik sevdalısını festivale davet ediyor.
#Galatasaray ÜniversitesiMatematik ve fizik iç içe fakat birbirinden farklı iki bilim dalıdır. Matematik bilimi numara, uzay, fizik ve felsefe gibi konularla ilgilenir. Fizik bilimi ise bir gücün bir nesne üzerine etki etmesi sonucunda gücün uygulama yönündeki farklılıklarıyla ilgilenmektedir. Her iki bilimde de bazı kurallar vardır. Hatta bu kurallar dünya üzerinde ispatlanmış kuramlara bile dönüşmüştür. Bazı durumlarda matematik biliminin kabul etmediği kuramları fizik bilimi fizik biliminin de kabul etmediği kuramları da matematik bilimi kabul etmiştir. İşte 37 53 90 üçgeni kuralı da bu kuramlardan bir tanesidir. 37 53 90 üçgeni kuralı nedir, özellikleri nelerdir, 37 53 90 üçgeni kanıtı ve örnekleriyle beraber konu anlatımı gibi konulara detaylıca yer verdik.
Matematikte kimi zaman rakamlar yerine bazı harfler kullanılmaktadır. Özellikle matematik ve mühendislik üzerinde bu harflerin büyük yararı olmaktadır. Bu harfler bazı sayıların karşılığı olarak verilmektedir. Matematik alanında karşımıza çıkan E nedir? Matematikte E nasıl bulunur ve hesaplanır sizler için derledik.
Karmaşık Sayılar matematik alanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Karmaşık sayıları iyi anlamak ve karmaşık sayıları özümsemek diğer matematik konularının temelini oluşturur. Karmaşık sayılar iyi kavramak gündelik hayatta hidrodinamik sistemlerin kurulmasının temelini oluşturmaktadır. Karmaşık Sayılar mühendislik için önemli bir konudur. Karmaşık sayılar nedir? Karmaşık sayıların örnekleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Göttingen’de akademisyen Türk gençlerinin kurduğu ‘Türk-Alman Akademisyenler Birliği’ uzun süredir ünlü akademisyen konukları ağırlıyor. Türkiye’den Prof. Dr. Celal Şengör gibi isimlerin de konuk olduğu Göttingen Türk-Alman Akademisyenler Birliği’nin son misafiri ise Göttingen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Tolan oldu. Üniversite amfisinde yapılan etkinliği Türk Alman Ekonomi Birliği Aş Başkanı Berlin Suat Bakır sundu.
#James BondFizikçilerin, matematikçilerin, veri bilimcilerin ve antrenörlerin ‘veri bilim-futbol’ ilişkisini tartıştığı Londra’daki büyük buluşmasını anlatan ‘Biz birbirimizi yerken Avrupalılar futbolda uzay çağı başlattı’ başlığıyla yayımlanan yazım sonrası sevgili meslek büyüğüm Cem Dizdar başta olmak üzere pek çok kişiden “Bu toplantıda başka detaylar var mıydı?” sorusunu aldım.
#AjaxDünyaca ünlü matematikçiler kimlerdir? Dünyaca ünlü matematikçilerin teorileri ve hayatları hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Siz de dünyanın en ünlü matematikçilerini ve hayat hikayelerini, başarılarını öğrenmek için tüm detayları derledik
Neelakantha Bhanu Prakash'a hesabın Usain Bolt'u diyebiliriz. 20 yaşında Zihinsel Matematik Dünya Kupası'nda Hindistan'a ilk altın madalyayı kazandırdı. Matematiğin "harika bir zihin sporu" olduğunu söyleyen Prakash'ın en büyük arzusu "matematik fobisini yeryüzünden silmek."
#MatematikGeometrinin babası olarak kabul gören Öklid, gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeşleştirilen kişidir. Düzlem geometrisi, aritmetik, sayılar kuramı, irrasyonel sayılar ve katı cisimler geometrisi Öklid’in kitabında ele aldığı başlıca konulardı. İşte, Öklid’in hayatına dair bilgiler…
#ÖklidMatematik, YKS’de adayların en çok zorlandığı derslerden biri. Bu nedenle de çözülen her soru, adayları binlerce kişinin önüne taşıyabiliyor. TYT matematiğinde sayılar, problemler, işlem yeteneği büyük bir yer tutuyor. Geometride ise günlük hayattan herhangi bir nesne, soru olarak çıkabilir. AYT sorularında da bilgiyi kullanarak yorum yapmanız beklenebilir.
#GazetehaberleriGalatasaray Üniversitesi (GSÜ), 4-5 Mayıs tarihleri arasında 1’inci İstanbul Matematik Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Etkinlikte, çeşitli aktiviteler, film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra 2017 yılında vefat eden Fields madalyalı ilk kadın matematikçi olan İranlı Maryam Mirzakhani’yi anmak için ‘Remember Maryam Mirzakhani’ sergisi de yer alacak.
#Galatasaray ÜniversitesiODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bölüm Koordinatörü Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, matematik kaygısının sadece Türkiye’de değil, dünyada yaygın bir sorun olduğunu dile getiriyor. Sökmez, yaklaşık 60 yıldır bu alanda bilimsel çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen matematik dersine katılım ve ortalama başarının düşük olmasının tüm dünya için endişe verici olduğu düşüncesinde. Doç. Dr. Sökmez, “Matematiğin bazı yönlerini kavramak, özellikle de işlemler bilişsel olarak zor olabilir. Yani, problemin çözümünü somut yollarla sınamanın mümkün olmadığı soyut beceri gerektiren durumlarda, öğrenciler hem işlemi yapmakta hem de bunun işlevini anlamakta zorlanabiliyor” diyor.
#Aslı Bugay Sökmez