ZOR bir süreçten geçiyoruz.Hem bedenen, hem de psikolojik olarak sağlıklı kalmaya çalışırken az para harcamaya da gayret ediyoruz.Bu süreç pek çok sektörü derinden etkilerken yiyecek-içecek sektörünü de farklı bir yola sürükledi.Biz son tüketiciler olarak bağışıklığımızı güçlendirmek ve moralimizi iyi tutmak için yeni bitkisel bazlı seçenekleri, teknolojiyle geliştirilmiş yiyecekleri ve küresel tatları tatmak için uğraşırken, sektör firmaları da bu değişimi yakalayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirici içeriklere sahip yiyecek-içecekleri piyasaya sürmek için kendileri ile yarışıyorlar.Pandeminin etkisiyle önümüzdeki sürecin en büyük itici gücünün yiyecek-içecek sektörü olduğu herkes tarafından kabul edilmiş durumda.Dolayısıyla trendleri belirleyecek olan da yiyecek-içecekler...
#İzmir“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepHepatit, karaciğerin herhangi bir nedenle gelişen iltihabı demektir. Virüslere, özellikle hepatit A, B ve C virüslerine bağlı karaciğer iltihapları, bunların en sık görülenleridir. Rakamlara bakılırsa, her yıl dünya genelinde 1.5 milyona yakın insan hepatit nedeniyle hayata veda ediyor. Yarım milyara yakın kişi de hepatitle yaşıyor.
#Osman MüftüoğluTürkçeye canlı ya da çiğ besin diyeti olarak çevrilen “raw food”, artık dünyada takipçileri hızla artan bir beslenme trendi (rawism). Bu akımın büyükannesi, Ann Whitmore. Kendi hastalığı olan kolon kanserini, çim suyu ve çiğ besinle şifalandırması üzerine Hipokrat Sağlık Enstitüsü’nün kuruyor. İşte tam bir yıldır bu enstitüdeki eğitimini tamamlamasını beklediğim Çisem Çakır’la, beş günlük raw food detoks programı yaptık. Sonuç, tırnaklama kadar pembeye bulanmış bir güzellikte, çantamda notlar ve tariflerle eve dönüyorum…