Son aylarda yaşadığımız Covid-19 pandemisi hayatımızda pek çok değişime neden oldu. Artık sosyal mesafe, maske kullanımı ve belirli hijyen kuralları bizim için vazgeçilmez. Maske takarken bazı cilt problemleri ile de karşılaşabiliyoruz. Özellikle sıcak havalarda artan cilt sorunlarını Dermatolog Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz'a sorduk. Maskenin hayati önem taşıdığının altını çizen Yılmaz, maske kullanırken cilt sorunlarından korunmanın yollarını anlattı.
#Maske KullanımıKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkGösteri dünyasının ünlü yıldızları her zaman genç ve güzel görünmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Hatta bazen bu konuda en uç noktaya kadar gidebiliyorlar. Bir türlü veremediği fazla kilolarından kurtulmak için tenya yumurtası yutmaktan belleri olabildiğince ince görünsün diye kaburgalarını aldırmaya kadar. Dudaklarını dolgunlaştırmak için kendisini arılara sokturan ünlüler bile var.
#Heidi MontagKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkAloe vera jeli, yüze farklı yöntemler ile uygulanarak çeşitli cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Uygulama direkt yapılabileceği gibi çeşitli malzemeler ile karışımlar, maskeler hazırlayarak etkisini hızlandırabilir, aynı zamanda daha fazla etki görebilirsiniz. İyileştirici özelliği oldukça fazla olan aloe vera doğal bir şifa kaynağı olarak çoğu cilt sorununa da iyi gelmektedir. Aloe vera jeli nasıl uygulanır? Sivilce için nasıl kullanılır? İşte tüm detaylar.
Haşhaş, Asya veya Hint haşhaş tohumları olarak da bilinir ve mutfakta kullanılır. Nötr bir tada sahip olan haşhaşın pek çok faydası vardır. Haşhaşın faydalarından ve içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller hakkında detayları derledik.
#HaşhaşSabun çeşitleri birçok insan tarafından vücutta ve ciltte bazı sorunları gidermek, temizlenmek amacıyla kullanılmaktadır. Katran sabunu da bu amaçla tercih edilen sabun çeşitleri arasındadır. Binlerce yıldan beri kadınların güzelleşmek amacıyla kullandığı katran sabunu siyah rengiyle dikkat çekmektedir. Katran sabunu ne işe yarar, nasıl yapılır ve kullanılır, katran sabununun saça ve egzamaya faydaları nelerdir detayları ile derledik.
#Katran Sabunuİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulİçerdiği yüksek protein ile sofralarda görmeye alıştığımız yumurtanın bir başka kullanım şekli ise yüz maskesidir. Cilt dokusunu iyileştirirken rengini de bir miktar açması ile bilinen yumurta maskesi, uygulandığı andan itibaren cildi daha yumuşak bir hale getirir. Yumurta maskesi ne işe yarar ve nasıl yapılı, yumurta maskesi faydaları ve yapımı için tarifler nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Yumurta MaskesiCildi temizlemek ve yenilemek için birbirinden farklı yöntemler denenebilir. Bunun için de birbirinden farklı maske çeşitleri yapılabilir. Günümüzde ise çoğunlukla yosun maskesi yapılıyor. Yosun maskesi en merak edilen maskelerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Yosun maskesi ne işe yarar ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yosun MaskesiGünümüzde sağlıklı beslenmek oldukça önem taşıyor. Özellikle sebze ve meyve de en sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca bu besinlerin etli kısmının yanı sıra çekirdekleri de bazı durumlarda tüketilebilir. Elma çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ortaya çıktığı ilk günden itibaren tüm hayatı değiştiren Covid-19 virüsü hakkında yapılan araştırmalar, bu virüsün vücudun hemen hemen her sistemini etkilediğini ortaya koydu. Ciltteki kızamık ya da su çiçeği benzeri döküntüler ya da kaşıntılar da Covid-19 belirtileri arasına eklendi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, başlangıçta solunum sistemi hastalığına neden olduğu düşünülen bu virüsün deri üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Cilt SorunlarıSon günlerde etkisini tam anlamıyla hissettirmeye başlayan soğuk havalar nedeniyle birçok insanda cilt sorunları ortaya çıkmaya başladı. Yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Kozmotolog & Medikal Estetik Uzmanı Songül Durur Zevzir, cilt sorunları olanlar için çözüm önerileri sundu.
#Cilt Kuruluğu Nasıl GeçerSon günlerde etkisini tam anlamıyla hissettirmeye başlayan soğuk havalar nedeniyle birçok insanda cilt sorunları ortaya çıkmaya başladı. Yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Kozmotolog & Medikal Estetik Uzmanı Songül Durur Zevzir, cilt sorunları olanlar için çözüm önerileri de sundu.
#CiltMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, ''Okulları açmadık çünkü bizim koşullarımız, ülkemizin yapısı, sosyal hayatımız, düğünlerimiz, cenazelerimiz, bütün bunların sosyo antropolojik fotoğrafına bakmak zorundayız'' dedi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili de ''Daha önce canlı ders yapabilme kapasitemiz 100 bin civarındaydı. Şu anda 3 milyonu geçtik'' ifadelerini kullandı. Dijital karne olabileceğini söyleyen Bakan Selçuk, ''Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir'' diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanıDünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, erişkinler kadar sık olmasa da çocuklarda da hastalık yapabiliyor. Erişkinlerde; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi bulgular veren koronavirüsün, çocuklarda da benzer; ancak farklı belirtiler de gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Çoban, “Hızlı nefes alıp verme, uykuya eğilim, göğüs ağrısı, dudaklarda ve yüzde morarma, şiddetli karın ağrısı gibi şikayetleri olan çocukların aileleri tarafından acilen bir hekime götürülmesi gerekiyor. Aşı çalışmaları hızlansa da güvenilirlik yönünden çocuklar için halen etkin bir aşı yok” dedi.
#ÇocukSağlığımızı korumak için mecburi olan maskeler cilt sorunlarına neden olabiliyor. Dermatolog Prof. Dr. Özlem Dicle “Maske kullanımına bağlı gelişen her sorun için ayrı tıbbi müdahale gerekebilir. Bu sorunlardan korunmak için kendi günlük cilt bakımınızı da ihmal etmeyin” diyor.
#Gazetehaberleri