Ankara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir Hastanesiİnsülin direncinin modern çağın hastalığı olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Pandemiyle birlikte masa başı çalışma tarzı belirgin olarak arttı. Beslenme düzenindeki değişikliklerle beraber obezite ve bunun sonucu olarak insülin direnci giderek artmaktadır” dedi.
#Dr. Safiye ArıkCovid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
#Duruş BozukluğuKoronavirüs nedeniyle pek çok kişi evden çalışıyor. Öğünlerini evde ve masa başında yemek zorunda kalan çalışanlar; beslenme konusunda daha dikkatli olmalılar. Kilo alma riskine karşı uyarılarda bulunan Medikal Estetik Uzmanı Dr. Fevzi Özgönül, masa başı çalışanlar için önerilerde bulundu.
#KoronavirüsYükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) son bir ay kaldı. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylar çalışmalarına hız verdi. Uzmanlar bayramda da çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylara avantaj sağlaması için Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni aldığı kararlarla YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 30 dakika eklendi. Sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı. Bir başka önemli karar ise dört yıllık lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli 180 barajının 170'e çekilmesi oldu. Uzmanlar, son bir ay kala neler yapılabilir, nasıl bir çalışma planı hazırlanabilir, bayram günleri nasıl değerlendirilmeli sorularını yanıtladı. Bayram süresi boyunca tüm yurtta sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı için adayların sınav hazırlıklarına devam edebileceğini belirten uzmanlar, aile büyükleriyle telefon konuşmalarının ders molalarında yapılmasını öneriyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını döneminde, sağlık tedbiri olarak evlerde kalıp enfeksiyon bulaşma riskini azaltıyoruz ancak evde kalmak; hareketsizliğe neden olabiliyor, bu da özellikle bazı hastalarda çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle evde hareketsizliğe karşı dikkat etmemiz gereken çok önemli kurallar var. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mert Dumantepe, evde hareketsizlik için almanız gereken 6 önlemi açıkladı.
#EvdehayatMasa başı çalışma, sürekli araba kullanma ya da evde hareketsiz bir yaşam şeklini benimseme gibi nedenlerle sürekli oturma halinde olmanın fıtıktan kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını kaydeden Dr. Sinan Akkurt, her saat başı 5-10 dakikalık egzersiz molaları ve günde en az 30 dakika açık hava yürüyüşü önerdi.
#Hareketsiz YaşamÇoğumuzun yakındığı bir durumdur metabolizmanın yavaş çalışması. Peki metabolizmamız neden yavaş çalışır? Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ, kan değerleri ve yaş gibi faktörlerden bağımsız olarak metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olan yaptığımız 5 hatayı anlattı.
#Metabolizma Hızlandıran ÇayTüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Bu ağrılar, eğer bu önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda bel ve boyun fıtığı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, gün içinde uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde oluşan sırt ve bel ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl GeçerModern çağın salgın hastalığı diyabet (şeker hastalığı) hızla yayılıyor. Dünya genelinde katlanarak artan bu tehlikeli hastalıkla yaşayanların sayısı ülkemizde de 10 milyonu aştı. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşenur Özderya, diyabete yol açan 3 nedeni ve korunmada etkili 3 önlemi anlattı.
#DiyabetYeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı ile birlikte, öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de oldukça yorucu bir dönem başladı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, öğretmenlerimizin sırt, baş, boyun ve eklem sağlığı için neler yapabileceğini aktardı.
#Öğretmenİster ailece oturalım, ister davet verelim; iftar sofrasında sunduğumuz yemeklerde mutlaka bize ait dokunuşlar olsun istiyoruz. Ancak bir de gerçekler var. Yaz sıcaklarında 17 saat açlık ve susuzlukla sınanırken uzun vakit ayırıp emek isteyen tatlılar yapmak kolay değil. Böyle durumlarda bir-iki top dondurma mükemmel bir kurtarıcı oluyor. Tek gereken, biraz hayal gücü ve yaratıcılık...
#Ramazan TarifleriUstadan çırağa geçen, el emeği ve beceri isteyen 123 meslek kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Teknolojinin ilerlemesi gibi sosyal hayatı etkileyen birçok faktör yeni meslekleri ortaya çıkarırken geleneksel bazı mesleklerin ve zanaatların kaybolmasına sebep oldu. İşte kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler...
#Özge Esen