Prof. Dr. Nurgül Balcı ile ABD’li ekip, Salda Gölü’ndeki çalışmalarında ikinci aşamaya geçti. Ekip, karbon yapısı Mars’a benzeyen Salda Gölü’nde Mars’taki olası yaşamın izini arıyor. Prof. Dr. Balcı, “Mars’ta toprağın derinlerinde yaşam hâlâ mümkün olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Nurgül BalcıBütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#RotaAy'a ayak bastığımızdan beri Mars'a gitmenin hayalini kuruyoruz. Bu hayal henüz gerçek olmasa da gezegene pek çok uzay aracı göndermeyi başardık. Bu araçlar sayesinde Mars ile ilgili sayısız keşfe imza atılırken yapılan son araştırma Mars ile ilgili 3,4 milyar yıllık sır perdesini araladı.
#MarsNASA'nın Mars kaşifi Perseverance ilk görevinde sona doğru emin adımlar ile ilerliyor. Araç görev kapsamında birçok farklı taş örneğini topladı. Bilim insanları, bu çok eski tarihin "inanılmaz taş örneklerinde" saklı olduğuna inanıyor. Bu örnekler önümüzdeki birkaç ay boyunca bir depoda saklanacak ve incelenecek.
#Mars‘Buz ve Ateşin Ülkesi’ denilen İzlanda’nın bende bıraktığı iz; sanki bu dünyada olmayan başka bir gezegende olma hissi uyandıran ilginç ve bir o kadar da mistik bir ülke oluşu. İzlanda muhteşem manzaralı volkanları, gayzerleri, kaplıcaları ve lav alanlarıyla zaten çok ünlü ama bence insanları da çok sıra dışı… Ama en çok dikkat etmeniz gereken hızla değişen havası... İşte büyüleyici manzaralar ülkesi İzlanda’da gördüklerim...
#İzlanda GeziSoğuk Savaş yıllarından ABD ile Sovyetler arasındaki en önemli rekabet alanlarının başında gelen uzay yarışı 2022'de bir kez daha ısınıyor. Üstelik bu kez çok daha fazla yarışmacı var. Peki bu yıl uzay meraklılarını bekleyen gelişmeler neler? Önemli başlıklarla özetlemeye çalıştık...
#Uzay AraştırmalarıTüm haftanın yorgunluğunu atmak ve hafta sonunda rahat bir nefes almak herkesin ihtiyacı… Hazır sonbaharla birlikte doğa rengarenk bir çehreye bürünmüşken, biz de uzmanlarımıza en güzel tabiat parklarını sorduk. 13 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 17 tabiat parkını önerdiler.
#SeyahatMars birçok açıdan dünya için çok büyük bir öneme sahip bir gezegendir. Aynı zamanda da keşif amacı ile ziyaret edilen ve edilmek istenilen en önemli gezegenlerden birisidir. Sizin için Mars nedir, Mars ne zaman ve kim tarafından keşfedilmiştir, Mars gezegeni hangi renktir ve Mars'ın özellikleri nelerdir şeklinde olan soruların cevaplarını derledik.
#Mars GezegeniİTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, NASA’nın Mars’a uzay aracı Perseverance ile birlikte yolladığı ‘Ingenuity’ (Marifet) adlı mini helikoptere dikkat çekti. Aslan “Bu helikopter bundan sonrakiler için ‘izci’ görevi görecek” dedi.
#PerseveranceSon dakika haberi... Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı yedi aylık yolculuğunu tamamladı... Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance, Jezero Krateri'ne indi. Gezici araç ve küçük bir helikopter, yanıt bekleyen meşhur soruyu yanıtlamak için fırsat sunacak: Başka bir gezegende hayat var mıydı?
#PerseveranceAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın bugün Atlas V roketi ile Mars'a yolladığı Perseverance (Sebat) adlı robot, kurumuş bir krater gölünü inceleyerek, kızıl gezegende geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Fakat Mars'ta bir zamanlar gerçekten canlı organizmalar var olduysa, bilim insanları bunu nasıl anlayacak? Projenin bilim danışmanlarından yardımcısı Dr Ken Williford anlatıyor...
#NasaBilim ve çevre haberlerine meraklı olanlar için 2018 yılı epeyce malzeme sundu. Hava sıcaklığındaki artışın 1,5 dereceyi aşması halinde dünyamızı bekleyen tehlikeler konusunda iklim uzmanlarının uyarılarından tutun da Mars'ta 20 km çapındaki gölün görüntüleri ve başka birçok haberle hatırlanacak bir yıl oldu 2018.
#Bilim