İri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutBugün sizi çok ilginç bir konu ile tanıştıracağız; balıkta sahtecilik! Dünya genelinde yapılan araştırmalar, restoran, market ve balıkçılardan alınan bazı balıkların sahte etiketlendiğini söylüyor. Peki Türkiye? Gelin bu konuya daha yakından bakalım...
#Sahte BalıkBakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde hamsi avcılığının kamuoyunu çok meşgul ettiğini söyledi.
#HamsiSonbaharın en güzel zamanlarının yaşandığı günlerdeyiz. Renk denizinin içinde kaybolup doğanın tadını çıkarabilir, denize girebilir, doğa yürüyüşleri, bisiklet, fotoğraf çekerek üzerinizdeki yaz yorgunluğunu atabilirsiniz. Jürimiz sizler için bu günlerde yapabileceğiniz en iyi 10 sonbahar aktivitesini belirledi.
#Sonbaharda Nereye GidilirGazeteci Kadir Can, 1971'den itibaren çektiği fotoğraflara yer verdiği kitabında Türk balıkçılığının nereden nereye geldiğini gözler önüne serdi. Kitap, başlığındaki kelime oyunuyla da tükenişin önemli bir nedenini teşhis ediyor; “Balık Ağalara Takıldı”.
Ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz doğru. Ekonomik zorluklar, siyasi belirsizlikler...Ama ne olursa olsun bu ülkeyi sevmek için sayısız neden var. Tempo dergisi yeni sayısında Türkiye'yi neden bu kadar sevdiğimizi belirledi ve öne çıkan 50 nedeni sayfalarına taşıdı. Elbette bundan fazlasını bulmak hiç de zor olmayacak.
Denizlerdeki av yasağı dün gece yarısı sona erdi. Balıkçı tekneleri açık denize doğru yol almaya başladı. Bugün balıkçı tezgahlarında levrek ve çipura gibi kültür balıkları yerine palamut, istavrit, mezgit gibi taze deniz balıklarını göreceksiniz. Balıkçılar, 2005’teki palamut bolluğunun bu yıl da yaşanacağını söylüyor.
Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#Hamsi